Skytingen i Philadelphia:

Mistenkt skytter skal ha direktesendt hendelsen

Den mistenkte gjerningspersonen som skjøt seks politifolk i Philadelphia og barrikaderte seg inne i en bolig natt til torsdag skal ha direktesendt skyteepisoden.

SKYTING: Seks politifolk ble skutt og fem ble holdt som gissel. Den mistenkte skytteren ble pågrepet etter sju timer. Vis mer Vis mer

Mannen som natt til torsdag norsk tid skjøt seks politifolk og barrikaderte seg i en bolig i nabolaget Nicetown i den amerikanske byen Philadelphia skal ha direktesendt deler av voldshendelsen, skriver CBS.

Fox News melder om at episoden skal ha blitt sendt på Facebook, men dette har ikke blitt bekreftet av andre kilder.

Facebook uttaler overfor nyhetsbyrået at de hittil ikke har funnet noe spor av dette på det sosiale nettverket.

Richard Ross fra Philadelphia politidistrikt har bekreftet at den mistenkte gjerningspersonen er 36 år gamle Maurice Hill, ifølge CNN.

MISTENKT: Her blir Maurice Hill (36) hentet ut av politiet etter det sju timer lange skytedramaet. Han skal være en kjenning av politiet. Foto: Elizabeth Robertson / AP / NTB Scanpix
MISTENKT: Her blir Maurice Hill (36) hentet ut av politiet etter det sju timer lange skytedramaet. Han skal være en kjenning av politiet. Foto: Elizabeth Robertson / AP / NTB Scanpix Vis mer

Ringte advokaten sin

Det skal ha vært gjerningspersonens advokat, Shaka Johnson, som til slutt fikk den mistenkte til å overgi seg.

Johnson har sagt til CNN at han er Maurice Hills tidligere advokat, og at han mottok en telefon fra ham, mens han fulgte med på skytedramaet på TV.

Den mistenkte skal ha bedt advokaten sin om hjelp.

- Jeg skjønte hvem det var, og det viktigste for meg var å få ham trygt ut derfra. Jeg sa at han måtte overgi seg nå, sier Johnson til nyhetsbyrået.

Siden politiet brukte tåregass for å få gjerningspersonen ut av boligen, har de ennå ikke vært i stand til å ta seg inn i etterkant av hendelsen.

Seks politifolk skutt

Politiet skal opprinnelig ha rykket ut i forbindelse med en narkotika-melding da den mistenkte begynte å skyte mot politiet. Det er usikkert om gjerningspersonen hadde noe å gjøre med den opprinnelige utrykningen.

- Aktiv og pågående skyting. Hold dere unna området!, skrev en talsperson for politiet i Philadelphia, Eric Gripp, på Twitter.

I løpet av den sju timer lange skyteepisoden, ble minst en av politifolkene skutt i hodet, en i beinet og en annen i hånda, melder CBS.

I tillegg har ytterligere én politibetjent blitt skadd i en trafikkulykke tilknyttet hendelsen. Ingen av dem ble livstruende skadd.

Innsatsleder på stedet Richard Ross forteller at fem personer, deriblant to politifolk, ble holdt fanget i boligen i flere timer. Omkring klokka 04 norsk tid ble alle fem reddet ut av en SWAT-gruppe.

Hendelsesforløpet

Skuddvekslingen startet omkring klokka 23 norsk tid, og politiet meldte at de hadde pågrepet mannen like etter klokka 06 torsdag morgen.

En rekke ganger gjennom natta opplyste politiet at situasjonen var pågående, og at den mistenkte skytteren var væpnet.

GISSELSITUASJON: Da mannen barrikaderte seg inne i et boligområde var det to politifolk inne i bygget. Ingen av disse kom til skade. Foto: Mark Makela / AP / NTB Scanpix
GISSELSITUASJON: Da mannen barrikaderte seg inne i et boligområde var det to politifolk inne i bygget. Ingen av disse kom til skade. Foto: Mark Makela / AP / NTB Scanpix Vis mer

På en pressekonferanse i 2-tida opplyste innsatsleder Ross at de hadde ringt skytteren flere ganger, og at skytteren besvarte anropene, men ikke kommuniserte tilbake.

Like over klokka 06 torsdag morgen meldte en talsperson for politiet i Philadelphia, Eric Gripp, at den mistenkte var blitt pågrepet. Siktelsen er ennå ikke offentliggjort, ifølge politiet.

Beboere oppførte seg truende

Videoer som er publisert i sosiale medier viser lokale beboere i konfrontasjon med politibetjenter på stedet. Beboere kaster gjenstander på betjentene, samt oppfører seg truende. Det er uklart hva misnøyen skyldes.

I forbindelse med aksjonen ba politiet lokale medier om ikke å avsløre politibetjentenes posisjoner av frykt for at skytteren fulgte med på direktesendinger fra åstedet.

SJU TIMER: Skypteepisoden holdt på i over sju timer før gjerningspersonen til slutt ble pågrepet. Foto: Bastiaan Slabbers / Reuters / NTB Scanpix
SJU TIMER: Skypteepisoden holdt på i over sju timer før gjerningspersonen til slutt ble pågrepet. Foto: Bastiaan Slabbers / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

To av politifolkene som var fanget i boligblokken ble til slutt sluppet ut sammen med tre andre gisler. I tillegg skal to kvinner og to barn ha blitt reddet ut av SWAT og politiet i Philadelphia som var på stedet.

De fortalte til CBS at de var hjemme i boligen sin, som lå i andre etasje, da skytingen begynte, og at politiet reddet dem.

- Hørte 100 skudd

En kvinne sier til nyhetskanalen ABC Philadelphia at hun hørte over 100 skudd og så personer løpe for livet.

- Jeg hørte så mange skudd … Jeg er redd.

CBS Philadelphia sitter på et lydopptak av en nødsamtale som illustrerer den dramatiske situasjonen.

«Det er avfyrt skudd mot politiet», sier en person i nødsamtalen. I bakgrunnen kan man høre nye skuddsalver.

«De skyter fortsatt. Gi meg SWAT så raskt som mulig. Én politibetjent er skutt.»

OPPSTILLING: Politiet tar oppstilling utenfor bygget der gjerningspersonen forskanset seg. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Scanpix
OPPSTILLING: Politiet tar oppstilling utenfor bygget der gjerningspersonen forskanset seg. Foto: Matt Rourke / AP / NTB Scanpix Vis mer

Kjenning av politiet

Alle skuddofrene er nå utskrevet fra sykehuset, mens en politibetjent som ble skadet i en bilulykke i forbindelse med utrykningen er fortsatt innlagt, skriver NBC.

- Det er et mirakel at ingen av disse politifolkene ble drept i dag, sier Richard Ross fra Philadelphias politidistrikt, ifølge nyhetsbyrået.

I løpet av en pressekonferanse opplyste Ross at den mistenkte gjerningspersonen har vært arrestert tidligere, men politiet vil ikke gå nærmere inn på dette.

Gjerningspersonen skal ikke ha blitt skadd under hendelsen, men ble tatt med til sykehuset etter at politiet brukte tåregass mot ham.

President Donald Trump skrev på Twitter at den mistenkte aldri skulle vært tillatt ute på gatene på grunn av hans «veldig farlige kriminelle rulleblad».

- Han så ut som han hadde det bra etter å ha blitt pågrepet, og etter å ha skadet så mange politifolk. Det må bli en lang straff - vi må slå hardere ned på gatekriminalitet, skriver presidenten.