Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst åtte drept i synagoge-skyting:

Mistenkt skytters siste melding før massakren: «I'm going in»

Over lengre tid skal han ha uttrykt seg antisemittisk på nettet. Da han løsnet skudd i synagogen, skal han ha ropt «alle jøder må dø».

ANTISEMITTISK: Midt under en navnseremoni for en liten baby stormet en mann inn i synagogen i Pittsburgh og ropte «Alle jøder må dø» før han begynte å skyte. Foto: NTB Scanpix
ANTISEMITTISK: Midt under en navnseremoni for en liten baby stormet en mann inn i synagogen i Pittsburgh og ropte «Alle jøder må dø» før han begynte å skyte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid før det politiet mener var Robert Bowers (46) gikk inn i synagogen Tree of Life i Pittsburgh og skjøt og drepte minst elleve personer, skal han ha publisert et antisemittisk innlegg på det sosiale mediet Gab.

MISTENKT: 46 år gamle Robert Bowers er pågrepet og siktet for masseskytingen. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
MISTENKT: 46 år gamle Robert Bowers er pågrepet og siktet for masseskytingen. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Gab reklamerer med at de er en plattform som «kjemper for ytringsfrihet», og har så godt som ingen restriksjoner på hva brukerne deres kan skrive.

Det sosiale mediet Gab skriver i en uttalelse at de «utvetydig tar avstand fra og fordømmer alle volds- og terrorhandlinger».

Kort tid før skytingen, skal Bowers ha skrevet at han «ikke kan sitte stille og se mitt folk bli slaktet. Til helvete med hva dere mener, 'I'm going in' (jeg rykker inn)», ifølge CNN.

I samme innlegg skal Bowers ha skrevet om HIAS, en jødisk-amerikansk organisasjon som bistår flyktninger, at organisasjonen «liker å hente inntrengere som dreper vårt folk».

MOR: Jennifers datter var inne i synagogen mens skytingen pågikk. Video: CNN Vis mer

«Alle jøder må dø»

En anonym politikilde forteller til nyhetskanalen at dette og andre antisemittiske innlegg Bowers har publisert på sosiale medier, nå undersøkes av etterforskere.

Da det myndighetene mener var Bowers gikk inn i synagogen, skal han ha ropt «alle jøder må dø» før han åpnet ild, ifølge politiet.

Da angrepet skjedde, pågikk det en navnseremoni for en baby, ifølge myndighetene i delstaten Pennsylvania.

Flere personer ringte politiet fra innsida av synagogen for å be om hjelp, etter at de hadde forsøkt å gjemme seg.

Brukte biler som skjold

Da politiet ankom stedet, havnet de i skuddveksling med mannen de seinere pågrep på stedet.

Politiet brukte sine egne kjøretøy som skjold, men fire polititjenestepersoner ble skadet, ifølge politiet.

Da de første meldingene om hendelsen kom lørdag ettermiddag norsk tid, gikk de ut på at det var en aktiv skytter i området rundt synagogen.

I forbindelse med skytingen ble folk i området bedt om å holde seg innendørs. Også et universitet i nærheten stengte dørene, og studentene fikk tekstmeldinger om at de burde holde seg inne.

Seint lørdag kveld bekreftet myndighetene i Pittsburgh at elleve personer er drept, seks er skader, deriblant de fire polititjenestepersonene.

Wendell Hissrich, sjef for det lokale direktoratet for samfunnsikkerhet, beskriver åstedet som «forferdelig».

- Det er at de verste jeg har sett, og jeg har jobbet med noen flystyrter, sier han, ifølge NPR.

SYNAGOGE: Styrelederen av synagogen i Pittsburgh, der flere personer ble skutt og drept, fikk vite om hendelsen like etter at det begynte. Video: CNN Vis mer

Trump ut mot angriperen

På bakgrunn av det antisemittiske ropet under skytingen, og den mistenktes tidligere innlegg på sosiale medier, etterforskes masseskytingen som hatkriminalitet.

USAs president Donald Trump sa under en tale i Indianapolis i kveld norsk tid at angrepet var «antisemittisk».

- Man skulle ikke trodd at dette var mulig i dag. Men det ser ikke ut til at vi lærer av fortida, sa Trump, ifølge CNN, og fortsatte:

- Antisemittisme og den utbredte forfølgelsen av jøder representerer en av de styggeste og mørkeste kapitlene i menneskets historie.

Den amerikanske borgerrettsorganisasjonen ADL mener dagens masseskyting etter alt å dømme representerer «det mest dødelige angrepet mot det jødiske samfunnet i USA noensinne».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!