EGNET TIL SPIONASJE?: To ganger er gribber sluppet fra Israel blitt anklaget for å spionere på fremmed territorium. Her en fugl sendt fra den israelske Negevørkenen i september. Foto: MENAHEM KAHANA / AFP / NTB SCANPIX
EGNET TIL SPIONASJE?: To ganger er gribber sluppet fra Israel blitt anklaget for å spionere på fremmed territorium. Her en fugl sendt fra den israelske Negevørkenen i september. Foto: MENAHEM KAHANA / AFP / NTB SCANPIXVis mer

- Mistenkt spiongribb fra Israel fanget i Sudan

Var utstyrt med GPS og solcelleteknologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sudanske myndigheter opplyser å ha fanget en gribb som mistenkes for å ha utført spionoppdrag for Israel, ifølge den egyptiske avisa El Balad, som siteres av israelske Haaretz, igjen sitert av britiske Telegraph.

Vedkjenner seg ansvaret Åtselsfuglen ble fanget i den urolige Darfur-regionen vest i Sudan, og var angivelig ustyrt med en GPS-mikrochip og solcelleteknologi i stand til å sende satellittbilder, og hadde merker fra de israelske viltmyndighetene samt Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

Israelske myndigheter vedkjenner seg ansvaret for gribben, men avviser at den brukes til spionasje; de hevder det tekniske utstyret brukes til å kartlegge fuglens bevegelser. En gribb kan fly opptil 600 kilometer per dag.

Gribbespionasjeanklagene kommer i kjølvannet av at Sudan nylig anklaget Israel for å stå bak bombingen av en ammunisjonsfabrikk nær hovedstaden Khartoum, etter først å ha satt radarsystemet ut av spill.

Israel har verken bekreftet eller avvist at de sto bak raidet, men våpnene på fabrikken hevdes å ha vært planlagt sendt til Hamas på Gazastripa.

- Kan ikke ta bilder Ohad Hazofe, forsker ved den israelske naturforvaltningen, opplyser til nettsida Ynet at den unge gribben, som nå altså er i sudansk varetekt, er en av 100 fugler som ble sluppet ut i oktober, med tysk GPS-teknologi i stand til å måle avstand og høyde - men som ikke kan ta bilder.

- Det er derfor vi fant ut at noe var hendt med fuglen; plutselig sluttet den å fly, sier Hazofe.

Saudiarabiske medier meldte i fjor at en israelsk gribb var «arrestert», mistenkt for spionasje som ledd i en «sionistsammensvergelse». Saudi-Arabias myndigheter godtok på sin side Israels forklaring om at det dreide seg om fugleforskning, og ga journalistene en reprimande for å trekke forhastede slutninger.