DREPT: Fransk presse melder at Cherif Chekatt (29), den antatte gjerningsmannen bak angrepet på julemarkedet i Strasbourg, er drept under en skuddveksling med politiet. Foto: French Police via AP / NTB scanpix
DREPT: Fransk presse melder at Cherif Chekatt (29), den antatte gjerningsmannen bak angrepet på julemarkedet i Strasbourg, er drept under en skuddveksling med politiet. Foto: French Police via AP / NTB scanpixVis mer

Mistenkt Strasbourg-gjerningsmann drept. IS påtar seg ansvaret for angrepet

Skal ha blitt drept under en skuddveksling med politiet.

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner bekrefter at mannen som er mistenkt for å stå bak angrepet mot julemarkedet i Strasbourg har blitt drept av politiet, skriver SkyNews.

Samtidig har IS påtatt seg ansvaret for angrepet, ifølge deres propagandakanal.

Skal ha skutt mot politiet

Lokalavisa Dernières Nouvelles d'Alsace skriver at Chekatt ble skutt i Lazaret-gata. Han var bevæpnet med en pistol og en kniv, ifølge avisas opplysninger. Chekatt skal ha skutt mot en politibil før han ble tatt av dage, skriver NTB.

Politiet har de siste to dagene jaktet intenst på 29 år gamle Chèrif Chekatt, som de mener sto bak angrepet.

- Han skal tas død eller levende, uttalte franske myndigheter torsdag formiddag.

Tre personer er bekreftet drept og en person er erklært hjernedød etter angrepet. I tillegg ble 13 personer skadd.

Kjenning av politiet

Skytingen startet like etter klokka 20 tirsdag. Etter at gjerningsmannen hadde avfyrt flere skudd, skal han selv ha blitt skutt av patruljerende soldater. Likevel skal han ha klart å hoppe inn i en taxi og forsvinne.

Franske myndigheter opplyste onsdag at Chekatt skal ha ropt «Allahu Akbar» under angrepet. Det betyr «Gud er størst» på arabisk, og kan tyde på at angrepet hadde et terrormotiv.

29 år gamle Chekatt har vært i politiets søkelys en rekke ganger tidligere, og står oppført på en liste med om lag 26 000 personer som kan være en trussel mot fransk nasjonal sikkerhet.

Innenriksminister Christophe Castaner opplyste onsdag at Chekatt bare var 13 år da han fikk sin første dom, og at han har 27 dommer på seg.

Noen av dem er sonet i Frankrike, Sveits og Tyskland. Chekatt ble deportert til Frankrike i 2017, og skal fram til angrepet ha bodd alene i Strasbourg.

Ble forsøkt pågrepet

Før angrepet tirsdag kveld ble Chekatt forsøkt pågrepet etter mistanke om at han hadde gjennomført et ran i sommer.

Da politiet oppsøkte hjemmet hans tirsdag fant de eksplosiver, men ikke Chekatt.

Istedenfor er det antatt at han skal ha tatt seg inn på julemarkedet i Strasbourg. Skytingen skal ha foregått i omtrent ti minutter, og det skal ha blitt løsnet en rekke skudd.

Før skuddvekslingen mellom det som antas å være Chekatt og politiet, hadde fransk politi pågrepet fem personer i forbindelse med angrepet.

Både 29-åringens to foreldre og to av hans brødre er pågrepet, i tillegg til ytterligere en person som ikke er i Chekatts familie.