– Mistenkt tolket avhør av sentrale vitner

Nye påstander om Robert Murats innsikt i etterforskningen av Madeleine-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den første mistenkte i Madeleine McCann-saken, Robert Murat, ble mistenkt etter at han fungerte som tolk og hjelper for politiet. I går kom det fram hvor involvert den tidligere mistenkte faktisk var i etterforskningen, skriver Daily Mail.

En av McCann-familiens venner hevder Murat fungerte som oversetter for politiet under det første avhøret av henne, noe som førte til at han fikk omfattende innsikt i den innledende etterforskningen. Dette skjedde før Murat ble mistenkt.  

Tre år gamle Madeleine McCann forsvant fra Praia da Luz i Portugal 3. mai i år, og avhørene som Murat var med på, skjedde helt i begynnelsen av den omfattende etterforskningen.

Nekter for deltakelse

Reisevennene til familien McCann, også kjent som Tapas Nine, reagerte med sinne og vantro på nyhetene. De frykter også at Murat kan ha influert politiets oppfattelse av de første avhørene.

Rachael Oldfield (36), en av vennene, hevdet i går at hun kommuniserte med politiet gjennom Murat. Mannens advokat Francisco Pagarete bekreftet samtidig at hans klient hadde hjulpet politiet under avhøret av Dianne Webster, moren til Fiona Payne, som var på tapas-restauranten med Madeleines foreldre.

Han nekter for at Murat har hjulpet til med avhør av flere av vennene. Fra før av er det kjent at Bridget O’Donnell, som er sammen med et annet nøkkelvitne i saken, snakket med politiet gjennom Murat.

- Min klient var ikke med på politiets avhør av flere vitner. Det eneste avhøret som han oversatte var Dianne Websters, sier Murats advokat.

FORSVANT I MAI: Madeleine McCann har vært forsvunnet fra Praia da Luz i Portugal siden mai i år. En av de mistenkte i saken, Robert Murat, skal ifølge en av vennene til familien McCann ha deltatt i avhøret av henne de første dagene under etterforskningen. Foto: AP/SCANPIX
FORSVANT I MAI: Madeleine McCann har vært forsvunnet fra Praia da Luz i Portugal siden mai i år. En av de mistenkte i saken, Robert Murat, skal ifølge en av vennene til familien McCann ha deltatt i avhøret av henne de første dagene under etterforskningen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Murat har gjennom hele etterforskningen vært en omstridt person. Han hevder selv at han var hjemme med moren sin den natten Madeleine forsvant, mens flere av McCanns venner har hevdet at han deltok i letingen etter Madeleine den natta hun forsvant.

- Det er helt skandaløst at en som et par dager senere får status som mistenkt, var klar over mye av det de første vitnene sa, sier en av McCann-vennene ifølge Daily Mail.

Mange polititabber
Den siste tida har en av Tapas Nine, Jane Tanner, valgt å snakke ut om det hun mener hun så den natta. Rachael Oldfield, som hevder hun snakket med politiet gjennom Murat, skal ifølge henne være den som varslet reisefølget om at Madeleine ikke var inne på hotellrommet.

Politiet har blitt kraftig kritisert for etterforskningen av Madeleine-saken. I oktober fikk etterforskningslederen sparken da det ble klart at politiet hadde unnlatt å følge opp viktige spor i saken. Etterforskningslederen skal også ha jobbet korte dager med lange, alkoholfylte lunsjer under etterforskningen.

Les også: Her er politiets tabbeliste.

McCann-familiens talsmann Clarence Mitchell sier ifølge Sky News at familien ikke kan kommentere deler av politiets etterforskning.

- Spørsmålene om hvordan de første avhørene ble gjennomført og hvem som var med på dem, vil være sentrale i vår private etterforskning, og detektivene som er ansatt av oss vil se på dette, sier Mitchell.

– Mistenkt tolket avhør av sentrale vitner
FUNGERTE SOM TOLK: Robert Murat skal ha assistert politiet i første del av etterforskningen. Nå hevdes det at han også tolket viktige avhør.