FORTSATT BORTE: En mistenkt person er pågrepet av politiet, men to svenske kongekroner og et rikseple i gull er fortsatt borte. Her den forsvunne kronen til kong Karl IX, lagd i 1611. Foto: Mikael Gustafsson/ Naturfotograferna/ IBL Bildbyrå/NTB Scanpix.
FORTSATT BORTE: En mistenkt person er pågrepet av politiet, men to svenske kongekroner og et rikseple i gull er fortsatt borte. Her den forsvunne kronen til kong Karl IX, lagd i 1611. Foto: Mikael Gustafsson/ Naturfotograferna/ IBL Bildbyrå/NTB Scanpix.Vis mer

Mistenkt tyv pågrepet - men kongekronene er søkk borte

To personer forsvant på innsjøen Mälaren midt på lyse dagen 31. juli.

Politiet har pågrepet en person for å ha befatning med det spektakulære tyveriet av to svenske kongekroner fra 1611 og et såkalt rikseple i gull fra Strängnes domkirke midt på lyse sommerdagen tirsdag 31. juli.

Men både de to kronene etter kong Karl IX og dronning Kristina er fortsatt søkk borte.

De svenske kongeregaliene av stor kulturhistorisk verdi er til vanlig gravlagt sammen med kongeparet.

Men i sommer var de hentet fram til en utstilling i den store kirken, og forsvant i minuttene like før en lunsjmesse klokka 12.00.

Politiet fikk melding om en alarm som gikk klokka 11.44, og mange vitner har sett to personer som løp mot en brygge og forsvant på innsjøen Mälaren i en båt eller på en vannscooter.

- Et bestillingstyveri, konkluderte krimforfatter og professor Leif GW Persson tidlig overfor Aftonbladet.

Svensk politiet er foreløpig tilbakeholdende med opplysninger om det kongelige «gravrøveriet».

De har bare sagt at personen ble pågrepet i går, og er mistenkt for å ha tilknytning til tyveriet.

Fra første dag, og fortsatt, er det mange ubesvarte spørsmål om sikkerhetstiltakene rundt de svenske kongeregaliene, som ble tatt opp av kisten denne sommerdagen.

FREKK TYV: Politiet i Brockport, New York, fikk seg en god latter da de rykket ut etter at en dame fortalte om en frekk innbruddstyv. Det som møtte dem, fikk betjentene til å bryte ut i latter. Video: Brockport Police Department / CNN Vis mer

Det var fire kirkeansatte og et titalls besøkende i domkirken da tyven - eller tyvene - kom seg unna med kongeregaliene til tross for at de var innlåst i et monter med alarm.

Det er regaliene til kong Karl IX og hans andre kone, dronning Kristina den eldre, som er borte vekk.

På den tiden var det kongelig skikk å lage personlige regalier og legge i kisten til døde kongepar.