- Mistenkt var på dødstoget

Jamal Zougam ble arrestert i forbindelse med terrormassakren i Madrid. Nå er han blitt gjenkjent av et vitne som overlevde turen på dødstoget. Zougam skal være hjernen bak attentatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MADRID (Dagbladet): Vitnet, som selv kom uskadd fra massakren, så Zougam lene seg mot døra på toget ifølge radiostasjonen Cadena Ser.

Andre vitner skal ha gjenkjent to marokkanere til, mistenkt for tidligere terrorhandlinger. Disse er etterlyst.

Politiet har også identifisert seks marokkanere, mistenkt for å ha deltatt i terrormassakren, men disse er ikke arrestert ennå. Politiet holder tilbake mest mulig informasjon om dem. En av dem skal være en profesjonell, trent i Tsjetsjenia og Bosnia ifølge politikilder.

Foreløpig er det få opplysninger om bombene, men tennsatsene er av spansk fabrikat, og finnes bare i Europa. Det har ikke vært noen tyverier av dette siden 70-tallet, så de må ha blitt stjålet i et annet land, kanskje Frankrike.

Hovedmistenkt

Jamal Zougam regnes nå som hovedmistenkt, og er trolig hjernen bak attentatene.

Hans navn dukker opp i flere terroretterforskninger både i Spania og Frankrike, men først og fremst i forbindelse med attentatene i Casablanca i mai 2003 der 45 omkom, hvorav mange spanjoler. Ifølge den marokkanske avisa Aujourd'hui Le Maroc har Zougam bodd hos Abdelaziz Benaiche, hovedmistenkt i Casablanca. De to skal ha rekruttert Zougams halvbror Mohamed Chaoui, nå arrestert i Madrid. De to brødrene åpnet en mobiltelefonforretning i Madrid der simkortet til den ene mobiltelefonen som ble brukt som tennsats kom fra. Brødrene skal også ha rekruttert fysikeren Mohammed Bekkali. Også han ble arrestert i Madrid.

Zougam hadde beviselig kontakt med franskmannen Pierre Robert som er dømt til livstid for attentatene i Casablanca, og var selv i Casablanca noen uker før attentatene. De spanske etterforskerne er overbevist om at de to attentatene henger sammen.

Det var trolig den forholdsvis ukjente gruppa Salafia Jihadia som sto bak bombene i Casablanca. Den nevnes også i forbindelse med Madrid, og er igjen knyttet til al-Qaida.

Zougam og Benaiche skal også ha rekruttert Hemadine Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah, fengslet for forberedelser til 11.9. Det viser at Zougam hadde tette forbindelser til al-Qaida i forbindelse med massakren i New York.

Krekars gruppe

Det internasjonale terrornettverket er tett. Benaiche hadde kontakt med en viss Abu Musab al-Zarqawi, som ifølge tysk etterretning ble beordret av al-Qaida til å lage attentater i Europa. al-Zarqawi skal kunne knyttes til mulla Krekars bevegelse Ansar al-Islam, og ifølge den franske terroreksperten Jean-Charles Brisard er Ansar al-Islam et spor spanske etterforskere også arbeider med, men det bekreftes ikke i Madrid.

Rettsmedisinerne i Madrid skal ha identifisert en selvmordsbomber på dødstoget, men innenriksministeren hevder stadig at det ikke var selvmordsbombere.

HOVEDMANN: Jamal Zougam antas å være hovedmannen bak terroraksjonen i Madrid. Han skal ifølge et vitne ha blitt observert på toget.