- Mistenkte er sterkt religiøs

Gamle bekjente av den hovedmistenkte for terroren i Madrid beskriver Jamal Zougam som dypt religiøs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TANGER (Dagbladet): Det er omtrent som om vi selv er mistenkt.

- Det er vanskelig å leve med, sier universitetslektor Mohamed Zaki Bakkali (38), fetter av en av de arresterte for terroren, Mohamed Bakali. Vi sitter i bilen hans på en høyde utenfor byen der man på dagtid kan se over til Spania. Nå er det mørkt, men ikke mørkere enn at vi har lagt merke til den røde Peugeoten som har forfulgt oss helt siden vi begynte å kjøre, og som nå har stoppet noen meter unna, med tre passasjerer i sivil.

Nektet å jobbe

- Ja, det er politiet, sier Bakkali. Utenfor hjemmet hans i Tanger står det tre politifolk som nektet oss å komme inn fordi vi da måtte hatt en spesiell tillatelse. Og da fotograf Brekke fotograferte huset der hovedmistenkte Jamal Zougam bodde før han emigrerte til Spania, ble han raskt stoppet. Ifølge politiet skulle dette være for vår egen sikkerhet.

Etter arrestasjonen av fetteren har Mohamed Zaki Bakkali fått oppleve hvordan det er å leve under politiovervåking 24 timer i døgnet. Og politiet er der neppe for å beskytte ham.

- Jeg trodde ikke det var sant da jeg fikk høre at Mohamed var arrestert i forbindelse med terrorattentatene. Det kunne ikke være mulig. Så begynte familien å stille seg spørsmål.

Zougam dypt troende

Fetteren Mohamed jobbet sammen med Mohammed Chaoui, Zougams halvbror, også arrestert i Madrid. Men han var ikke spesielt venn med Zougam. De to er svært forskjellige. Zougam er dypt troende, og hadde før al-Qaidas terrorangrep mot USA 11.9. i 2001 langt skjegg. Mohamed Bakali er ifølge fetteren åpen, moderne, sosial og ikke spesielt religiøs.

- Min fetter er uskyldig. Han hadde aldri kunnet gjøre noe slikt. Det er mot alle hans prinsipper, hans oppdragelse og ånd. Det er et spørsmål om tid, så blir han frikjent.

I mellomtida er familien i sjokktilstand, og Mohamed Zaki Bakkali ser det som sin plikt å renvaske fetteren. Han raser over politiovervåkingen, og over at han må leke katt og mus med politiet for å få snakket med mediene, en selvfølgelig ytringsfrihet.

Han er selv, som han sier fetteren også er, en moderne marokkaner, elegant kledd, vennligheten selv, mangespråklig og mest europeisk.

- Min fetter likte å more seg også, sier Bakali.

Spansk politi er nå helt sikker på at det er de samme kretsene som står bak attentatene i Casablanca 16. mai 2003, der 45 omkom, og blodbadet i Madrid. Zougam knyttes til attentatene i Casablanca. Han var i Marokko noen uker før.

Kollektive syndebukker

Ni marokkanere er arrestert eller ettersøkt i forbindelse med terrormassakren i Madrid. Marokkanerne i Spania, men også her i Marokko, føler seg utpekt som kollektive syndebukker.

- Folk setter likhetstegn mellom marokkanere og terrorister, sier en drosjesjåfør. Det er ikke første gang. Etter Casablanca ble 100 marokkanere arrestert.

Mohamed Zaki Bakkali vil vise den vennlige siden av Marokko. Han henter myntete til oss på høyden med utsikten til havet der marokkanere forsøker å ta seg over til Spania i skrøpelige båter hver natt. Det bor 300000 marokkanere med lovlige papirer og 200000 ulovlig i Spania. Mohamed Bakali er en av de lovlige.

- Det ble hans lykke i Spania. I hvert fall trodde vi det. Nå er det blitt hans ulykke, sier fetteren.