Mistenkte nr. 1

Dette er Abu Bakar Bashir (64), den angivelige lederen for den fundamentalistiske gruppa Jemaah Islamiyah, som mistenkes for å stå bak terrorbombene på Bali. Mye tyder på at gruppa er en del av al-Qaida-nettverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har våre ledetråder, og vi går nå etter dem, sier Balis politisjef.

Abu Bakar Bashir er en muslimsk geistlig og lærer på den muslimske internatskolen Al Mukmin i Solo på Java. Den militante muslimske gruppa er omtalt i etterretningsrapporter fra 1997, men ifølge myndighetene i Singapore tyder mye på at den har vært aktiv siden 1993, og den skal være en del av al-Qaida-nettverket.

Jemaah Islamiyah har som mål å etablere en muslimsk stat i Sørøst-Asia som skal omfatte Indonesia, Malaysia og den sørlige øygruppa på Filippinene, hvor storparten av befolkningen er muslimer.

Trent av al-Qaida

I januar ble 13 menn, knyttet til Jemaah Islamiyah, arrestert i Singapore.

Ifølge Singapores etterretningstjeneste hadde de fått taktisk trening og våpentrening i al-Qaida-leirer i Afghanistan og fysisk trening i Negri Sembilan i Malaysia.

De brukte falske dokumenter for å komme seg inn i Pakistan, hvor de ble tatt hånd om av representanter for al-Qaida, før de ble sendt inn i Afghanistan.

I Afghanistan fikk de opplæring i bruk av AK47 og bombekastere.

Jemaah Islamiyah opererer i Malaysia, Indonesia og Singapore. Gruppa som ble arrestert i Singapore, skal ha blitt styrt fra Jemaah Islamiyahs «råd» i Malaysia.

I august i år offentliggjorde Asian Wall Street Journal opplysninger fra en etterretningsrapport om Jemaah Islamiyah (JI) hvor det framgår at selv om gruppa har bånd til al-Qaida, har de sin egen agenda som ikke helt faller sammen med al-Qaidas. De har imidlertid ved flere anledninger hjulpet al-Qaida-terrorister, blant annet under et besøk i Malaysia i 2000 ved å huse to av mennene som kapret flyet som styrtet inn i Pentagon 11. september.

Ifølge rapporten viste JI første gang virkelig muskler som en regional maktfaktor da de i 1999 etablerte en privat hær for å hjelpe muslimer som sloss mot kristne om kontrollen over Molukkene. «Hæren» besto av rekrutter fra Indonesia, Malaysia og Filippinene. Før de ble sendt til Molukkene for å delta i kampene fikk ei gruppe militær trening på øya Sulawesi, mens ei anna gruppe gjennomgikk treningen på Mindanao.

JIs «fingeravtrykk»

Seinere har JI vært involvert i flere voldelige aksjoner, blant annet et bombeattentat mot et tog i Manila som krevde 22 menneskeliv.

Jemaah Islamiyah har ikke tatt ansvaret for terroraksjonen på Bali, men både politi og politiske observatører anser at det mest sannsynlig er denne gruppa som står bak. Det skyldes ikke minst at man mener aksjonen ble gjennomført med JIs «fingeravtrykk».

RASERT: Kaos og ødeleggelser preget det bombeherjede turiststedet Kuta i går. Et helt kvartal og over 20 bygninger er rasert som følge av den voldsomme eksplosjonen.
TERRORMISTENKT: Den militante muslimen og læreren Abu Bakar Bashir utpekes som lederen for Jamaah Islamiyah. Gruppen mistenktes for å stå bak bombene på Bali.