Mistenkter myndighetene for å stå bak narkosmuglig. Nå har USA arrestert presidentkonas nevøer

Den diplomatiske krisa mellom USA og Venezuela fortsetter.

PÅ BUNN: President Nicolas Maduro og kona Cilia Flores under et politisk arrangement i oktober. Det diplomatiske forholdet mellom USA og Venezuela har fått seg flere knekker i 2015, og denne uka har USA pågrepet to personer som skal være nevæer av presidentkona. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/NTB scanpix
PÅ BUNN: President Nicolas Maduro og kona Cilia Flores under et politisk arrangement i oktober. Det diplomatiske forholdet mellom USA og Venezuela har fått seg flere knekker i 2015, og denne uka har USA pågrepet to personer som skal være nevæer av presidentkona. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom USA og det søramerikanske landet Venezuela har lenge vært anspent, og nå har det kommer nye opplysninger som kan føre til en virkelig oppblussing for diplomatiet landene imellom.

I mars stemplet USA Venezuela som en nasjonal sikkerhetstrussel og innførte sanksjoner mot framtredende politikere i Venezuela som anklages for menneskerettsbrudd. Det første til den mest tilspissede striden mellom de to amerikanske landene siden Nicolás Maduro ble president i 2013.

Maduro har til stadighet hevdet at USA er ute etter å ta ham, og at de bevisst forsøker å styrte hans regjering ved å støtte opposisjonelle i landet.

Det har heller ikke hjulpet at USA tidligere i år anklaget en rekke venezeluanske toppolitikere for kokainhandel og hvitvasking og store pengebeløp. Da var ikke presidenten, som regnes som en ideologisk fiende av USA, blant de mistenkte.

Nå har imidlertid saken utviklet seg i en retning som også innblandet presidenten Nicolás Maduro.

Presidentslekt pågrepet Ifølge storavisa Wall Street Journal, som har fulgt saken tett, har det amerikanske narkopolitiet pågrepet to av presidentens familiemedlemmer for medvirkning til innførsel av 800 kilo kokain til USA.

De to mennene Efraín Antonio Campo Flores og Francisco Flores de Freitas ble først pågrepet i Haitis hovedstad Port-au-Prince på tirsdag. Deretter ble de overlevert til narkopolitiet.

Ifølge Wall Street Journal har amerikanske myndigheter identifisert de to som nevøer av presidentfruen Cilia Flores.

29 år gamle Campo Flores skal på flyet med de amerikanske agentene ha utgitt seg for å være presidentens stesønn. Pågripelsene skal ha skjedd etter at de to mennene viste fram vareprøver av stoffet til personer som var amerikanske narkoagenter.

Denne ukas arrestasjoner er første gang det er rettet narkosmuglinganklager mot presidentens krets.

Stor etterforskning Det skjer samtidig som politimyndigheter i Miami, Washington og New York undersøker anklager om hvitvasking og dopsmugling fra toppledelsen i politi, forsvar og politikk.

USA har lenge ment Venezuela er hovedåra og mellomstasjon for narkotika som blir smuglet fra nabolandet Colombia. Myndighetene har hele tida benektet anklagene, og hevder dette er bevisst taktikk fra USA for å destabilisere regjeringen.

Da tidligere president Hugo Chávez døde i 2013, så det ut som om retorikken mellom de to landene skulle avta noe. Cháves var under sine 14 år ved makta en skarp kritiker av USA, og president Maduro uttrykket et ønske om å normalisere forholdene, noe han foreløpig ikke har lyktes med.

I mars kunngjorde USAs president Barack Obama at Venezuela utgjør en uvanlig og ekstraordinær trussel mot USAs nasjonale sikkerhet og utenrikspolitikk, som gjorde Maduro rasende.