Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset krisepakke:

- Mister 40 prosent av lønna

LO-leder Hans Christiansen mener arbeidstakere må bære for mye av byrden med krisepakken fra regjeringen.

- HOLDER IKKE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen mener de økonomiske titakene som kom i dag ikke holder. Foto: Henning Lillegård.
- HOLDER IKKE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen mener de økonomiske titakene som kom i dag ikke holder. Foto: Henning Lillegård. Vis mer

- Det regjeringen har lagt fram holder ikke. Det gjenspeiler ikke alvoret i situasjonen.

Det sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen til Dagbladet, etter at statsminister Erna Solberg i ettermiddag la fram regjeringens krisepakke.

I forkant av tiltakene var LO opptatt av at arbeidstakerne ikke måtte ende opp med en for stor del av belastningen av corona-krisen.

Nå mener han at akkurat det har skjedd.

Permitteringsregler

Endringene regjeringen gjør med permitteringsreglene er et av tiltakene han mener slår uheldig ut.

I krisepakken som er lagt fram reduseres perioden arbeidsgiver betaler, fra 15 til 2 dager.

- Det er viktig for mange bedrifter, men det betyr et betydelig inntektstap for mange. Når en går fra 15 dager med full lønn og over på dagpenger, mister en nesten 40 prosent av inntekten, sier Gabrielsen og slår fast:

- Det er en helt urimelig byrdefordeling.

Han minner om at dette er en ekstraordinær situasjon som få har kunnet planlegge og mener derfor at staten må dekke full lønn til arbeidstakerne i 15 dager ved permittering.

- FLERE TILTAK, RASKT: NHO sjef Ole Erik Almlid sier flere tiltak må på plass innen få dager. Foto Kristin Svorte
- FLERE TILTAK, RASKT: NHO sjef Ole Erik Almlid sier flere tiltak må på plass innen få dager. Foto Kristin Svorte Vis mer

- Jeg forventer at stortingsflertallet vil se på det, sier han.

Krisepakke for kulturlivet

Gabrielsen er også skuffet over at det ikke kom noen tiltak for kulturlivet, der mange er selvstendig næringsdrivende og frilansere.

- Jeg mener en bør se til Danmark og komme med en krisepakke for kulturnæringen, sier han.

LO-lederen presiserer at det viktigste er å sikre liv og helse, og at de støtter de helsefaglige påleggene som kom i går, fullt ut. Men også for at folk skal følge disse er trygghet for økonomi viktig, mener han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

NHO: - Må komme mer

PERMITTERER HALVPARTEN: 5000 ansatte, 50 prosent av Norwegians ansatte, permitteres som følge av coronakrisa. Vis mer

Heller ikke NHO er fornøyd. De mener det må mer tiltak til, og det fort.

- Det er kommet noen viktige avklaringer fra regjeringen i dag, det betyr mye, men det er ikke nok. Det må mer til i løpet av få dager, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Dagbladet.

Han sier NHO har formidlet dette til regjeringen og opplever at de tar det til seg. Regjeringen har varslet at de vil følge situasjonen løpende og komme med flere tiltak etter hvert.

- Staten må betale

NHO-sjefen mener det var viktig at perioden arbeidsgiver betaler ved permittering endres fra 15 til to dager, men har et klart krav:

- Det samme må skje for arbeidsgivers utgifter ved fravær på grunn av karantene og når foreldre er hjemme med barn fordi barnehager og skoler er stengt, sier han og gir følgende begrunnelse:

- Mister du arbeidskraften din har du allerede en merbelastning og så får du i tillegg ansvar for lønn i en lang periode. Det kan ikke arbeidsgiver sitte med. Staten må stille opp slik at vi har arbeidsplasser også etter krisen, sier han.

KLARE FORSLAG: Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer med klare forslag på til hva som bør endres i regjeringens kriseplan. Video: Per Ervland / Reporter: Mats Rønning Vis mer

Almlid setter sin lit til Stortinget, om det ikke kommer noe fra regjeringen.

- Vi kommuniserer godt med både med regjeringen og med Stortinget og om ikke regjeringen kommer med nok, vil nok Stortinget sikre det, sier han.

- Du aner ikke hvor mye bekymrede meldinger vi får fra bedriftseiere. Dette er det mange sier er helt avgjørende, sier NHO-sjefen.

- Kom det overraskede på dere da regjeringen sendte ute en melding om at foreldre har rett til omsorgspenger nå som skolene stenger?

- Nei, det var en juridisk debatt fram til arbeidsministeren sendte ut den avklaringen. Nå forholder vi oss til den, men staten må ta den regningen. Det er snakk om å sikre jobbene til folk, da må bedriftene komme seg gjennom dette og da kan de ikke få en slik ekstraregning i tillegg.

Lengre hjemme med barn

LO på sin side tar til orde for at perioden med omsorgspermisjon foreldre kan ta ut, må utvides. I går gjorde arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen det klart at ordningen gjaldt også når foreldre må være hjemme fordi skolene stenger. De første ti dagene er det arbeidstaker som betaler.

- Foreldre kan bare være hjemme ti dager i løpet av et år. Det er opplagt for lite. Den må gjelde så lenge skoler og barnehager er stengt, sier Gabrielsen.

Han gir imidlertid NHO støtte for at det er urimelig at bedriftene skal ta ekstraregningen og mener staten bør bla opp.

Hele Norges coronakart