Mister barna

I fjor fikk Svanhild Jensen (23) beskjed om at hun ble fratatt sine to barn på 2,5 år og 11 måneder. I dag opprettholdt Nord-Troms tingrett avgjørelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Nord-Troms tingrett som har bestemt at Svanhild Jensen (23) skal fratas sine to barn. Saken ble kjent da Fylkesnemnda i Troms ville ta fra henne de to barna på 2,5 år og 11 måneder. Begrunnelsen var blant annet at Svanhild hadde for lav IQ til å kunne ta seg av barna. Saken vakte et voldsomt engasjement.

I ettermiddag ble det kjent at retten opprettholder kjennelsen fra Fylkesnemnda.

Fortvilet og bitter

Manglende evne til å ta seg av barna er barnevernets hovedargument for ønsket om å ta barna fra moren. Nord-Troms Tingrett sier i sin kjennelse at de to barna også har vært utsatt for omsorgssvikt.

Til NRK sier Svanhild Jensen at hun er svært overrasket over resultatet i tingretten.

-Retten har kommet fram til et galt resultat, sier hun. Hun reagerer med fortvilelse og bitterhet over at hun mister barna.

-Jeg vurderer nå å anke saken, sier Jensen.

Frykter barnas utvikling

- Hvor barna blir plassert får man ikke vite før det er i gang. Det blir antakeligvis et sted i Nord-Troms, men noe nærmere vet man ikke. Jeg har opplevd at barn er plassert både 30 og 40 mil unna foreldrene, sier Jensens advokat, Tor Andreas Børseth til NTB.

Fylkesnemnda for sosiale saker i Troms og Finnmark vedtok 10. september i fjor å ta fra henne omsorgen for sine to døtre. Nemnda hadde ikke noe å innvende mot hennes evne til å ta seg av barna nå, men fryktet at barnas «helse og utvikling kan bli alvorlig skadd på lang sikt dersom de forblir under morens omsorg».

Nemnda støttet seg på en rapport fra psykolog Trond Bruun-Hanssen, som mente at Svanhild Jensen hadde kognitive begrensninger - manglende evne til å ta til seg lærdom - som kunne virke hemmende på barnas utvikling.

Omstrid IQ-test

Før rettssaken vurderte psykolog Trond Skjæveland tobarnsmoren på nytt. Han bekreftet overfor NTB at også hans konklusjon var at barnevernet må overta omsorgen.

Bruun-Hanssen gjennomførte en omstridt IQ-test (WAIS-test) på Svanhild Jensen. Etter en nærmere studie av denne testen «oppgraderte» Skjæveland Svanhild Jensen fra «moderat psykisk utviklingshemmet» til «lettere psykisk utviklingshemmet» uten at det får noen følger for hovedkonklusjonen.

I forkant av rettssaken nektet imidlertid Svanhild Jensen å gjennomgå noen ny IQ-test.

Svanhild Jensen har flyttet fra Kvænangen og bor nå sammen med en enkemann med tre barn i nabokommunen Nordreisa. Under rettssaken la hennes forsvarer vekt på den nye livssituasjonen hennes.