Ny vaksinestrategi

Mister doser: - Feigt

Nannestad-ordføreren reagerer på at han kan bli nødt til å gi vaksinedoser til Oslo. - Kunne vært hentet fra områder som er unntatt stort smittetrykk, sier han.

NANNESTAD: Nannestad kommune kan måtte gi fra seg vaksinedoser. Det reagerer ordføreren på. Foto: Øystein Søbye / Samfoto / NTB
NANNESTAD: Nannestad kommune kan måtte gi fra seg vaksinedoser. Det reagerer ordføreren på. Foto: Øystein Søbye / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag kom nyheten om at helsemyndighetene endrer vaksinestrategi. Nå skal kommuner og bydeler i Oslo med stort smittetrykk få 20 prosent flere doser.

Dosene skal de få fra de 330 kommunene som har hatt færre enn fire innleggelser i aldersgruppa 45-75 det siste halvåret fram til 24. februar. Disse kommunene kan måtte gi fra seg tre prosent av sine doser.

Blant dem er Nannestad kommune på Romerike. Kommunen ligger en 40-minutters kjøretur fra hovedstaden, og har mange innbygggere som pendler til Oslo.

- Merkelig

Ordfører Hans Thue reagerer kraftig på at hans kommune blir rammet.

- Dette fremstår som merkelig. Jeg har stor tro på at vi må styrke Oslo, men å hente ressurser fra kommuner med mye pendling inn mot Oslo og Lørenskog, er uvirkelig. Dette kunne vært hentet bare fra områder som er unntatt stort smittetrykk, sier han til Dagbladet.

Det var Romerikes Blad som snakket med ordføreren først.

REAGERER: Ordfører Hans Thue i Nannestad reagerer på at kommunen, med stort smittetrykk, må gi fra seg doser. Foto: Privat
REAGERER: Ordfører Hans Thue i Nannestad reagerer på at kommunen, med stort smittetrykk, må gi fra seg doser. Foto: Privat Vis mer

Han understreker at han er fornøyd med hvordan strategien har vært fram til nå, med at det viktigste har vært å redde liv, og at han ser positivt på at Oslo får flere vaksinedoser.

Men han mener det «er feigt av regjeringen å ikke tørre å gi denne endringen den prioriteringen som skal til for å lykkes».

- Dette er jo bare spill for galleriet og har ingen reell verdi. Man kan ikke ta ressurser fra kommuner som er utsatt for høyt smittepress i samme område. Det virker som at man prøver å ta noen små grep i forsøk på å demme opp for kritikken de har fått fra Oslo.

VAKSINERING: Helsebyråd Robert Steen mener at Oslo er nøkkelen for å løse smittesituasjonen i resten av landet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

- Ingen krisemaksimering

Ordføreren påpeker at kommunene på Øvre Romerike har mange innbyggere som jobber i Lillestrøm, Lørenskog og Oslo, og at det meste av smitten har kommet herfra.

- Så å hente ressursene fra oss som er utsatt for samme smittetrykk, det mener jeg er veldig rart.

En annen ordfører som kan risikere å måtte gi fra seg doser, er Bjørn Prytz i Herøy.

Han er blant 26 ordførere i Møre og Romsdal som på forhånd sendte et brev til FHI og regjeringen og ba om at vaksinestrategien ikke endres.

Nå puster han imidlertid lettet ut.

- Det er et forholdsvis lite antall som gis bort, så det er ingen krisemaksimering fra vår side. Dette var i langt mindre grad enn vi fryktet, sier han til Dagbladet.

- Beklagelig

Han sier at det er naturlig at kommunene med lite smitte i en periode bidrar på en dugnad for å redusere antall syke og døde over hele landet, og understreker at dette ikke rammer kommunen i stor grad.

- Vi vil få færre vaksinerte i en periode som en konsekvens av at tempoet blir redusert. Men det er ikke katastrofalt. Sånn det er nå, innser vi at det kan være fornuftig å gjøre det på denne måten.

Prytz og de andre ordførerne fryktet at de ikke skulle få nok vaksiner til å vaksinere alle i risikogruppa og til helsepersonell. Nå som så mange kommuner skal bidra, tror han at det vil løse seg greit.

- Så er det jo beklagelig at det er så få doser totalt sett at man må prioritere på denne måten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer