Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mister førerkortet etter fyllebråk

Han har aldri blitt tatt for fyllekjøring. Likevel har tingretten bestemt at Thomas (20) mister lappen.

MISTER LAPPEN: Thomas Nodland (20) har aldri blitt tatt for fyllekjøring. Men fordi han fester og drikker for mye i helgene fastslo Dalane tingrett i dag at politiet likevel kan ta fra ham førerkortet. Foto: Dan Serigstad
MISTER LAPPEN: Thomas Nodland (20) har aldri blitt tatt for fyllekjøring. Men fordi han fester og drikker for mye i helgene fastslo Dalane tingrett i dag at politiet likevel kan ta fra ham førerkortet. Foto: Dan Serigstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I Dalane tingrett fikk politiet i dag medhold i at det var greit å frata 20 år gamle Thomas Nodland førerkortet i tre år på grunn av fyll, skriver Dalande Tidende.

Retten mener at 20-åringen fra Eigersund ikke har utvist nødvendig edruelighet.

Det blir lagt vekt på at den unge mannen bruker alkohol jevnlig, og at han drikker så store mengder at han framstår som overstadig beruset og uten evne til å ivareta seg selv.

Det bemerkes også at 20-åringen ikke evner å ta signalene fra politiet på alvor.

- Feil straffFormålet bak reglene om tilbakekall av førerretten er å fjerne farlige og antatt farlige førere fra trafikken.

- De mener jeg kan være en fare i trafikken. Men jeg ville aldri kjørt i fylla, sier Nodland til Dagbladet.

Ifølge dommen har 20-åringen flere ganger havnet i klammeri med politiet på grunn av høylytt festing og kranglete atferd i fylla.

- Jeg har vært frekk i kjeften mot politiet og har sagt ting jeg ikke ville sagt om jeg hadde vært edru. Det er greit at de vil straffe meg for det, men jeg synes det blir helt feil å ta fra meg lappen, sier Nodland.

Vil anke
20-åringen ble overrasket over dagens dom, og sier at han trolig vil anke den.

Til Stavanger Aftenblad sier Nodlands advokat, Sigvart Bilstad, at det fremdeles er uklart om dommen blir anket, men at sakens prinsipielle sider taler for at den vurderes av en høyere rettsinstans.

Nodland tror det vil ha stor innvirkning på livet hans dersom han fratas førerkortet i tre år. Han opplever dommen som urettferdig.

- Jeg risikerer å miste arbeidet mitt og da sitter jeg ikke igjen med noe, sier han.

- Og så er det jo ikke sånn at jeg går ut og drikker alene. Kompisene mine drikker like mye som meg. Jeg skjønner ikke hvorfor akkurat jeg skal bli straffet på denne måten, legger han til.

Stor betydningUP-sjef Steven Hasseldal tror domsavgjørelsen, som er den første i Norge, kan få stor betydning.

- Har du to forhold i løpet av et år, er det åpenbart grunn til å undersøke om førerkortet skal inndras. Men man må jo gjøre en konkret vurdering i hvert tilfelle for å se om vedkommende fyller vilkårene i loven. Det må også brukes skjønn i hver enkelt sak, sier han til Fædrelandsvennen.

- I UP har vi hatt fokus på dette lenge, og jeg synes ikke bestemmelsen har vært brukt nok, legger han til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media