Donald Trump

Mister grepet om internett

Veldig få lar seg begeistre av den nye bloggen til USAs tidligere president, Donald Trump.

INGEN SUKSESS: Så langt har ikke besøkstallene på bloggen til Donald Trump vært veldig imponerende. Foto: AP Photo/Alex Brandon, File
INGEN SUKSESS: Så langt har ikke besøkstallene på bloggen til Donald Trump vært veldig imponerende. Foto: AP Photo/Alex Brandon, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den tidligere presidenten er kastet ut fra alle store plattformer som Facebook, Instagram og Twitter etter det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar, og omtalen av Trump har falt til det laveste nivået på fem år.

Nylig lanserte han sin egen blogg kalt From the Desk of Donald J. Trump. Der uttrykker ekspresidenten seg på samme måte som han gjorde på Twitter. Samtidig har Trumps støttespillere har gjort alt de kan for å promotere den. Men hittil har ikke publikum latt seg begeistre.

Det går fram av tall fra Similarweb, skriver Washington Post.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

Miniputt

Hele Trumps nettside hadde omtrent fire millioner besøk fra mobil og desktop i USA i løpet av én uke før 18. mai. Det er omtrent 60 prosent av trafikken til høyrevridde nettsteder som Newsmax og The Gateway Pundit.

Også nettsteder som oppskriftsnettstedet Delish, kjæledyradopsjonsstedet Petfinder og nyhetsmagasinet The Atlantic hadde flere besøkende, ifølge Similarweb.

Besøkstallene er også en ørliten brøk av det giganter som Facebook og Twitter hadde med henholdsvis 896 millioner og 329 millioner besøk i samme periode. Det er heller ikke noe som tyder på at Trumps tilhengere har forlatt disse plattformene siden Trump ble kastet ut.

Facebook hadde fortsatt om lag 195 daglige brukere i USA i årets tre første måneder. Twitter vokste med fem millioner daglige besøkende til 38 millioner.

Engasjementet stuper

Tallene kan kanskje tyde på at Trump er på vei til å bli irrelevant på internett. Dette til tross for at republikanere i Kongressen fortsatt stadig gjør alt de kan for å opptre lojalt mot ham.

Seinest i forrige uke stilte republikanerne i Representantenes hus seg lojalt bak Trump og fikk kastet representanten Liz Cheney fra en lederposisjon fordi hun har nektet å gå med på Trumps løgner om valgfusk og det som ledet opp til angrepet 6. januar.

Washington Post har hentet inn data fra fire analyseselskaper. Tallene viser også at leserengasjementet rundt innhold om Trump i form av likes, kommentarer og delinger har stupt med 95 prosent siden januar på plattformene Facebook, Twitter, Reddit og Pinterest. Det er det laveste nivået siden før Trump ble president i 2016.

Trumps blogginnlegg har i gjennomsnitt blitt delt mindre enn 2000 ganger daglig. Til sammenlikning pleide innlegg på Facebook-siden hans å bli kommentert, delt og likt titalls millioner ganger. hver uke, ifølge analysefirmaet BuzzSumo.

- Latterlig

- Folk følger ham ikke til den lille skrivebordsplattformen hans, og vi ser det på tallene. Forskjellen er latterlig. Han har ikke den samme evnen lenger til konstant å plassere innholdet sitt i folks ansikt slik han gjorde før, sier IT-professor Megan Squire ved Elon University til Washington Post.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

Da Trumps tilhengere angrep Kongressen 6. januar i et forsøk på å omgjøre valgresultatet, hadde Trump 88 millioner følgere på Twitter og 35 følgere på Facebook. Da han ble kastet ut, hadde han sendt ut nesten 56.000 twittermeldinger siden den første i 2009. Det betyr neste 13 twittermeldinger hver eneste dag i tolv år.

I tida siden januar har Trump i stor grad kommunisert via sin talsperson Jason Miller og pressemeldinger. Det har gjort det langt vanskeligere for ham å sette dagsorden slik han gjorde tidligere.

Miller lovet på Twitter 4. mai at Trump fortsatt planlegger å lansere sin egen sosiale plattform i tillegg til bloggen.

- Vellykkede nye sosiale medier krever massive mengder med tålmodighet og personlig investering, og Trump er ikke egentlig kjent for noen av de egenskapene. Trump største hinder er tid. Han ønsker å få medienes oppmerksomhet tilbake umiddelbart, eller innen mellomvalget i 2022. Og han kan ikke bygge en virkelig sosial plattform innen da, sier kommunikasjonskonsulenten Nu Wexler til Washington Post.

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Han har tidligere jobbet for Twitter, Facebook og demokratiske valgkampanjer.

Lojale tilhengere

Andre mener imidlertid det er altfor tidlig å avskrive Trump. Han dominerer fortsatt det republikanske partiet fullstendig, og det er bare seks måneder siden han fikk over 70 millioner stemmer i presidentvalget.

- De 70 millionene som stemte på ham, holder ham relevant. De vil ha noen å organisere seg rundt, sier professor Leysia Palen ved University of Colorado til avisa.

Hun har forsket på hvordan Trumps twittermeldinger ble forsterket på internett, og påpeker at en stor gruppe amerikanere vil stille opp for Trump uansett hva han skaper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer