Mister håpet etter savnede klatrere i Himalaya

Åtte fjellklatrere er meldt savnet etter å ha forsøkt å bestige fjellet Nanda Devi i Himalaya. Redningsteamet sier at sjansen for å finne dem i live er minimal.

TØFFE FORHOLD: Nanda Devi er betraktet som en av de tøffeste himalaya-toppene, og tiltrekker seg færre klatrere enn andre fjell i regionen. Foto: Reuters
TØFFE FORHOLD: Nanda Devi er betraktet som en av de tøffeste himalaya-toppene, og tiltrekker seg færre klatrere enn andre fjell i regionen. Foto: ReutersVis mer

Fjellet ligger i den indiske delen av fjellkjeden, i delstaten Uttarakhand. De lokale myndighetene har satt inn redningsteam som omfatter 14 personer for å forsøke å finne den savnede klatregruppen.

Blant de åtte er det fire briter, to amerikanere, en australier og en inder. Inderen er guide og representerer et indisk fjellklatrerinstitutt, opplyser de lokale myndighetenes talsmann Vijay Kumar Jogdande.

Ekspedisjonen ledes av den britiske fjellguiden Martin Moran, som har besteget Nanda Devi to ganger tidligere.

Mister håpet

Nanda Devi er 7817 meter høy og Indias nest høyeste fjell. Klatregruppen dro ut for å forsøke å nå toppen, og skulle etter planen ha vendt tilbake til base camp mandag.

- Vi fikk melding fra folk i base camp om at gruppen var savnet på vei opp Nanda Devi. En leteaksjon ble satt i gang med det samme, og to redningsteam som omfatter helse- og krisepersonell og grensevakter forsøker å lokalisere de savnede klatrerne, sa Jogdande tidligere i uka, som på tidspunktet trodde gruppen kunne stå fast et sted i fjellet.

Søndag opplyser imidlertid redningsteamet at sjansene for å finne de savnede klatrerne i live er minimal. Dette bekrefter talsmann i det indiske luftvåpenet, Amid Chowdhury, overfor nyhetsbyrået AAP.

- Dagens søk har ikke antydet til noen resultater. Vi har ikke vært i stand til å se verken mennesker, utstyr eller klær. Det ser ikke bra ut, sier han.

Møtte på gruppen

Tidligere har de lokale myndighetene sagt at ytterligere fire klatrere er blitt reddet ned fra fjellet den siste uka.

De ble fløyet til sikkerhet etter å ha blitt oppdaget ved den samme base campen i nærheten av Nanda Devi.

De fire, som er blitt identifisert av India TV som Mark Thomas, Ian Wade, Kate Armstrong and Zachary Quain, var ikke en del av den savnede åttemannsgruppen, men skal ha vært i kontakt med dem inntil forrige søndag – en dag før et snøskred skal ha truffet det 7817 meter høye fjellet, ifølge myndigheter.

Den mindre gruppen hadde returnert til base campen som følge av tøffe værforhold, mens de savnede hadde fortsatt på ferden sin opp mot toppen av fjellet.

Krevende forhold

To helikoptre fra det indiske luftvåpenet er satt inn i letingen, skriver BBC. Men lokale medier melder at redningsaksjonen har blitt utsatt som følge av dårlig vær i området. Klatreruten skal også være dekket av snø og is.

De lokale myndighetene har i tillegg uttalt at det kan ta flere dager å nå området klatrerne sist var observert.

Nanda Devi er verdens 23. høyeste fjell og ble besteget for første gang i 1936. Det er betraktet som en av de tøffeste himalaya-toppene, og tiltrekker seg med det færre klatrere enn andre fjell i regionen.