Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mister huset fordi ingen henter søpla

MASI (Dagbladet): En tragisk og komisk krangel om en søppeldunk fører til at uføretrygdede Nils Johan Utsi (38) mister sitt hus på tvangsauksjon. - Fryktelig bittert, dette er barndomshjemmet mitt, sier Utsi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemet er nesten for enkelt til å være sant. Men Nils Johan Utsi har ikke noe sted å sette søppeldunken, det blir galt uansett hva han prøver.

Derfor blir ikke søppelet hentet. Av den grunn betaler han ikke renovasjonsavgift. Kautokeino kommune krever pengene, og har begjært tvangsauksjon.
Utsi kan sette dunken utenfor sitt hus. Men da blir avstanden til offentlig vei 40 meter. Søppelbilen har ei grense på 10 meter, lenger kjører den ikke for å hente søppel.

Hvis han setter dunken ved avkjørselen, kommer han inn på annen manns eiendom, eller offentlig grunn. Det aksepteres ikke.

I fem år har krangelen vedvart. Nils Johan nekter å betale avgift for en tjeneste han ikke får utført.

Fører firkantet linje

- Dessverre er det mange som ikke betaler offentlige avgifter. Vi har engasjert et firma for å drive inn pengene, vi holder en firkantet linje, forklarer teknisk sjef Stein Olav Hætta i Kautokeino til Dagbladet.

- Men hvor mener kommunen at Utsi skal plassere dunken sin?

- Det vet jeg ikke, jeg har ikke vært på befaring, sier Hætta.

Skylder 5 års avgift

Utsi har bedt kommunens folk komme med kart og peke ut hvor han kan sette dunken.

- Svaret jeg fikk var at en slik tjeneste yter vi ikke, sier Utsi.

Han skylder avgift for fem år, drøyt 9000 kroner med renter. Lensmannen har allerede vært på døra. Banken har varslet at de vil ta takst. Sorenskriveren har orientert ham om hans rettigheter ved tvangsauksjon.

Nils Johan Utsi er tunghørt. Barndommen var preget av mobbing og ingen forståelse for et handikap som ble oppdaget altfor seint. Likevel klarte han å ta utdanning som ingeniør og er en av de største dataekspertene i den samiske verden, men er ufrivillig uføretrygdet.

- Nå var jeg på nippet til å klare meg sjøl. Men søppelsaken ødelegger alt, sier Utsi.

Stabburet er fullt av søppelsekker. Om sommeren bruker han å grave ned avfall. Han brenner det som kan brennes kan. Litt brydd innrømmer han at han ulovlig stikker unna litt søppel i de offentlige dunkene som er beregnet på hytteeiere. Han har kjørt 150 kilometer til søppelfyllingen i Alta med sitt avfall.

- Jeg har blitt mer miljøbevisst. Nå kjøper jeg nesten ikke hermetikk, det blir så mye søppel, humrer Utsi.
Han kan også vise til full seier i forliksrådet i 1994. Der ble han frikjent for å betale avgift fordi søplet ikke ble hentet. Året etter var kjennelsen null verdt.

SØPPEL-STRID: Kommunen har begjært huset til Nils Johan Utsi tvangssolgt fordi han skylder renovasjonsavgift.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media