Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mister jobben etter disse bildene: - Jeg sliter med å forstå

- Alle de afrikanske dyrene som fortsatt var i live, var ganske glade da vi satte oss på flyet hjem.

TROFÉJAKT: Mannen har nå sagt opp sin stilling etter at bildene fra troféjakta i Namibia ble kjent. Foto: Guvernøren i Idaho
TROFÉJAKT: Mannen har nå sagt opp sin stilling etter at bildene fra troféjakta i Namibia ble kjent. Foto: Guvernøren i Idaho Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har det stormet rundt avdelingen som forvalter delstaten Idahos fisk- og vilt-ressurser etter at en av deres ledere la ut bilder fra en jakttur til Namibia.

Bildene ble i utgangspunktet sendt til 125 venner av mannen, men havnet etter hvert i mediene. På bildene poserer han blant annet med en leopard, en sjiraff og et vortesvin som han har skutt.

Spesielt en e-post, der han smilende poserer med en død bavianfamilie skutt med pil og bue, har satt sinnene i kok hos flere. Her skrev han at kona hans ville få et inntrykk av Afrika, og han derfor «skjøt en hel bavianfamilie».

- Alle de afrikanske dyrene som fortsatt var i live, var ganske glade da vi satte oss på flyet hjem, skrev han.

HOPPET INN: Under en safaritur i Tanzania kom en gepard inn i bilen hvor turister og guider satt. Video: CNN Vis mer

- Skuffelse

Fred Trevey er et tidligere medlem av den samme forvaltningsetaten. Han skrev ifølge CBS News et brev til mannen der han ba ham om å si opp sin stilling.

- Min reaksjon på bildene, og den tilhørende teksten, er skuffelse. Jeg sliter med å forstå hvordan noen som er i en så priviligert stilling kan gjøre slikt som et eksempel for andre.

Et annet tidligere medlem, Tony McDermott, skrev til guvernør C. L. Otter der han ba om at mannen måtte sies opp, og mandag kom nyheten om at han fratrer sin stilling med umiddelbar virkning.

Guvernøren offentliggjorde også selve oppsigelsen til mannen. Her sier han at han «nylig tok noen dårlige avgjørelser» og at han «beklager det som har skjedd».

LØVE: En gjeng turister var på en safaritur gjennom Taigan Safari Park, som ligger på Krim-halvøya, da en av løvene plutselig bykset inn i bilen de satt i. Video: NTB Scanpix Vis mer

Troféjakt

Denne typen troféjakt har fått langt større oppmerksomhet de senere årene. Så sent som i sommer ble en amerikansk kvinne gjenstand for krass kritikk etter at bilder av henne med en død sjiraff begynte å sirkulere på sosiale medier.

«Hvit amerikansk barbar som delvis er neandertaler, kommer til Afrika og skyter en svært sjelden svart sjiraff, takket være sørafrikansk tåpelighet», konstaterte ei nettavis som omtalte saken.

I flere land i det sørlige Afrika - som Sør-Afrika, Namibia, Zambia og Zimbabwe - er troféjakt tillatt, mot et gebyr, og mange vestlige jegere reiser til området for å benytte seg av tilbudet. Flere mener det innebærer en stor ansvarsfraskrivelse fra myndighetene.

Mange mener på den annen side at troféjakt bidrar til å bevare dyrebestanden, ettersom mye av pengene jegerne betaler, går til forvaltningsarbeidet, som Melissa de Kock i WWF Norge skrev i et debattinnlegg i 2015.

Troféjakt ble for alvor satt på kartet sommeren 2015, da kjendisløven Cecil ble drept av en amerikansk tannlege på troféjakt i Zimbabwe. Saken ble etterforsket, men myndighetene fant ikke noe grunnlag for å tiltale mannen.

Troféjakt er ikke helt ufarlig for jegerne. I mai i fjor ble en sørafrikaner trampet i hjel av en elefant i Zimbabwe, og noen måneder seinere skjedde det samme med en argentiner i Namibia. Tidligere i år ble en eldre kroatisk mann drept under jakt på ei løve i Sør-Afrika.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!