Under sperregrensa: Talsperson Rasmus Hansson er skuffet, men optimistisk: - Neste gang greier vi det, sier han. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Under sperregrensa: Talsperson Rasmus Hansson er skuffet, men optimistisk: - Neste gang greier vi det, sier han. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

MDG

Mister jobben på Stortinget. Dette skal Rasmus Hansson gjøre nå

Det ble ingen vippefest for MDG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi utfordrer veldig hardt og det er tøft for et lite parti med høye ambisjoner å stå imot de store partiene i valgkampen, sier talsperson Rasmus Hansson til Dagbladet etter nederlaget.

Flere meningsmålinger tett opp mot valget viste et MDG på vippen - helt fram mot valgdagen. Slik gikk det ikke.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp hadde partiet 3,2 prosent av stemmene. Det er bare nok til ett mandat i neste periode.

- Vi får inn en av de mest talentfulle stortingspolitikerne i neste periode og bak henne er det enda flere i åra som kommer, sier Hansson.

Nå skal talsperson nummer to, Une Aina Bastholm, ta over stortingsposten. Selv håper Hansson at han etterlater seg et inntrykk av å ha inspirert og stått på miljøkravene. I høst blir det mer tid til andre oppgaver.

- Man får ikke rydda så mye i skjulet når man sitter alene på Stortinget, og den ryddinga er sterkt påkrevd. Jeg skal også fortsette å være talsperson sammen med Une, vi skal drive politikken vår framover - og det er godt og vel en fulltidsjobb det også, smiler han.

Spent: Spente deltakere fulgte med på kveldens utvikling. Da den første målingen kom, viste prognosene at partiet lå solid under sperregrensa. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Spent: Spente deltakere fulgte med på kveldens utvikling. Da den første målingen kom, viste prognosene at partiet lå solid under sperregrensa. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Frp-skuffelse

Han er skuffet over at det Frp får fortsette i regjering i fire nye år.

- Hadde litt flere stemt på oss, kunne vi ha gitt Støre en sjanse. Det er en viktig grunn til at det borgerlige flertallet fortsetter. For mange har bitt på Sylvi Listhaugs splittelsesretorikk, tror han.

- Samtidig har Ap glemt sin historiske rolle og mistet det politiske kompasset sitt. De har bare vært opptatt av å ruge på sine gamle seiere.

Hansson ser også med «den største forundring»bpå Venstre og KrFs rolle i regjeringsspørsmålet.

- Deres støtte kvalifiserer til at vi får et enda sterkere Frp. Det fortjener ikke Norge og det burde smake vondt, mener han.

- Av og til får jeg åndenød av at det etablerte politiske miljøet klarer å tute ørene sine fulle med historien om at Norge går i bøtta uten olje, og at norsk olje er en gave til klimaet i verden, følger han opp.

- Olje-løgn

Han mener også at mediene burde jobbe mer aktivt med å fremme klimasaker, men understreker at han ikke gir noen - verken mediene eller andre - skylda for valgresultatet.

- Jeg synes det er forbausende at det er vi som får bevisbyrden i klimasaker. Alle medier burde gå til frontalangrep på påstanden om at norsk olje er en gave til verdens klima. At det ikke blir møtt med kritikk… Jeg synes det er skuffende at norske medier akspterer den historien.

«Ta vare på framtida»: Allsang og jubel før de første prognosene. Deretter stilnet det i MDGs valgvakelokaler. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
«Ta vare på framtida»: Allsang og jubel før de første prognosene. Deretter stilnet det i MDGs valgvakelokaler. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Og jeg synes framfor at det er skuffende at mediene aksepterer historien om at Norge kommer til å gå under uten olje, mens nabolandene våre klarer seg helt fint, legger han til.

- Hva skal til for at partiet når sperregrensa?

- Jeg tror det skal fire år til. Neste gang greier vi det, sier han.

- Kommer vi til å se deg der da?

- Det er en ellevill spekulasjon, ler han.

- Men vi har greid det andre partier ikke har klart: Å komme tilbake etter å ha vært mange tiår ute. Vi etablerer oss, styrker oss og vår politiske posisjon og relevansen av vårt politiske prosjekt, sier han.