- Mister kontrakt verd 85 millioner

Norsk forretningsmann i Irak får kontrakter kansellert på grunn av Muhammed-tegningene. Anklager Magazinet-redaktøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi kan få rasert både firma og arbeidsplasser, og miste det vi har brukt fire år og investert store midler for å bygge opp, sier Geir A. Olsen, leder for det norske selskapet RC-UPS, som opererer i Irak.

Olsen er største eier i selskapet, som har 58 ansatte og hovedkontor i det kurdiske Nord-Irak.


Nå står selskapet i fare for å miste en kontrakt verd 12,7 millioner dollar (om lag 85 millioner norske kroner) på grunn av protestene mot publiseringen av Muhammed-tegningene. Tidligere har to kontrakter verd ca. en million kroner blitt kansellert.

- Vi signerte en kontrakt med selskapet Mobitel for 14 dager siden, og skulle begynne leveranser første uken i mars. Mobitel skal bygge inntil 1000 basestasjoner i Irak, og 50 prosent av selskapet er eid av irakere og libanesere. En av de libanesiske eierne har nå gitt uttrykk for at han vil kansellere kontrakten som en reaksjon på Muhammed-karikaturene, sier Olsen til Dagbladet.no

Krenker muslimer

Olsen er fortvilet over at tegningene ble publisert i norsk presse.


- Å trykke disse bildene må bunne i kunnskapsløshet hos Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk, sier Olsen.

Han hevder handlingen ødelegger mulighetene for norsk næringsliv i muslimske land, og at det er misforstått å trykke krenkende og støtende bilder.

SKILTENE BLE TEIPET OVER: Alle tegn på at selskapet RC-UPS har norsk tilknytning ble fjernet av den irakiske sikkerhetstjenesten. Nå ser selskapet ut til å få kansellert en kontrakt verd 85 millioner kroner på grunn av Muhammed-karikaturene. Foto: Privat
SKILTENE BLE TEIPET OVER: Alle tegn på at selskapet RC-UPS har norsk tilknytning ble fjernet av den irakiske sikkerhetstjenesten. Nå ser selskapet ut til å få kansellert en kontrakt verd 85 millioner kroner på grunn av Muhammed-karikaturene. Foto: Privat Vis mer

- Det er ikke noe problem å diskutere religion med våre venner i Irak, de er veldig åpne. Men for oss som forstår litt av kulturen og religionen, er det klart at de har et helt annet forhold til sin religion enn vår. Det må være mulig å få til en diskusjon om ytringsfrihet uten krenkende og støtende karikaturer.

Olsen har tatt kontakt med Selbekk på epost, men ikke fått svar.

Til Dagbladet.no sier en av Selbekks medarbeidere at de gjerne skulle ha gitt et svar på Olsens kritikk, men at de på grunn av alt som har skjedd den siste tiden rett og slett ikke har kapasitet.

Vebjørn Selbekk har fått voldsom oppmerksomhet, og har mottatt flere drapstrusler, etter at han valgte å trykke karikatur-tegningene.

Sikkerhetsvakter

Olsen har fått flere vanskeligheter i Irak:

Han ble valgt av Iraqi Businessmen Union som representant for tre uker siden, men det vurderes nå om han må trekke seg fra oppgaven.

Organisasjonen jobber med handelssamkvem mellom norske og irakiske firmaer og myndigheter.

På tross av de voldsomme reaksjonene mot Norge og Danmark, er Olsen ikke redd.

- Jeg har sikkerhetsvakter, gode kontakter, og kan komme meg raskt ut om det blir nødvendig, sier han.

For kort tid siden kom irakiske sikkerhetsfolk og satte klistrelapper over de merkene på firmaets skilter som tilkjennegir at det er et norsk selskap.

Olsen forteller at situasjonen er svært vanskelig for hans familie i Norge, som er veldig bekymret, og at han ikke har fått noe informasjon eller støtte fra norske myndigheter. Han mener regjeringen må fortsette det arbeidet de har begynt på.

- Jeg syns norske myndigheter må fortsette å si at dette ikke er en offisiell norske holdning, og få dette budskapet ut så tydelig og ofte som mulig i muslimske land. Men danske myndigheter har ikke håndtert dette på en god måte, mener Oslen.

- Hadde den danske regjeringen handlet annerledes, og langt tidligere i fjor høst gått ut og drevet skadebegrensning, ville situasjonen kanskje vært annerledes. Da kunne muligens hele dette problemet vært løst, sier Olsen.

Det var ikke mulig for Dagbladet.no å få tak i noen i Utenriksdepartementet som kunne informere om den generelle situasjonen for norske selskaper i muslimske land. 

- ARBEIDSPLASSER RASERT : Forretningsmann Geir A. Olsen eier og driver et selskap som lager elektrisk infrastruktur i Irak. Nå er mye av det han har bygget opp gjennom fire år i ferd med å bli ødelagt.
PROTESTER: Også i Irak har det vært demonstrasjoner mot karikatur-tegningene.
STØTENDE: Forretningsmannen Geir A. Olsen er fortvilet over at tegningene ble publisert i norsk presse, både fordi de fornærmer muslimer og fordi forretningen hans har fått voldsomme problemer.