FATTER DET IKKE:— Det verste er at jeg er fratatt lappen så lenge. I tre år! sier Thomas Nodland. Foto: Dan Serigstad
FATTER DET IKKE:— Det verste er at jeg er fratatt lappen så lenge. I tre år! sier Thomas Nodland. Foto: Dan SerigstadVis mer

Mister lappen fordi de drikker for mye, uten at de har kjørt bil

Det siste året har 15 personer i Rogaland mistet lappen fordi politiet mener de ruser seg for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||STAVANGER (Dagbladet): I desember i fjor ble Egersund-mannen Thomas Nodland (20) fradømt sertifikatet fordi han drakk og festet for mye i helgene.

- Jeg har ikke gjort noe galt, sier Nodland.

Retten stadfestet Rogaland politidistrikts vedtak om å frata ham sertifikatet i tre år.

Fyll, festing og manglende edruelighet i helgene er grunnen. Nodland, som jobber som sjåfør i anleggsbransjen, har anket dommen.

PROTEST: Sigbjørn Eskeland fortsetter å kjøre bil.
Foto: Alf Ove Hansen
PROTEST: Sigbjørn Eskeland fortsetter å kjøre bil. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

- At de tok lappen fra meg kom uventet. Selv om jeg fester i helgene, er jeg en like god sjåfør som de fleste andre. Jeg har aldri fått en fartsbot. To bøter for ikke å ha hatt på sikkerhetsbelte — det er alt, sier 20-åringen til Dagbladet.

- Drikker du ei flaske sprit og setter deg bak rattet, blir du kanskje fratatt lappen i to år. Så det er noe som ikke stemmer her. Jeg godtar ikke denne dommen, sier Nodland.

15 mistet lappen Men han er ikke alene. Dagbladet får nå bekreftet at hele 15 personer i Rogaland har mistet sertifikatet det siste året, uten å ha blitt tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand. De anses som uskikket på grunn av sitt generelle alkohol- og rusforbruk.

Rogaland politidistrikts knallharde håndheving av edruelighetskravet i veitrafikkloven vekker oppsikt nasjonalt.

— Vi har sterk fokus på muligheten til å tilbakekalle sertifikater, fordi vi mener politiets viktigste oppgave er å forebygge kriminalitet, både i forhold til bruk av rusmidler og fare for trafikksikkerheten, sier politiadvokat Øystein Paulsen i Rogaland politidistrikt.

— Vi har nok et større fokus på dette enn andre distrikter i landet, sier han.

— Hundrevis kan fjernes UP oppfordrer politiet i resten av landet til å ta etter Rogaland.

— Det er svært mange trafikkfarlige mennesker på veiene. Det er et stort potensiale i å fange opp de farligste trafikantene, ved å bruke denne paragrafen i veitrafikkloven, sier politiinspektør Runar Karlsen i UP til Dagbladet.

Han anslår at det finnes minst flere hundre sjåfører i Norge som drikker og ruser seg så mye, at de kan få inndratt sertifikatet.

Men hvor lite skal egentlig til, for at du risikerer å miste lappen? Vegtrafiklovens § 34, 5. ledd sier det holder at du «ikke er edruelig» eller at din vandel er slik at du «ikke anses skikket til å føre motorvogn» (se faktaboks).

— Det holder at politiet mener å kunne dokumentere at du drikker og ruser deg jevnlig og for mye. At du hevder å ikke være ruset når du kjører, eller ikke er straffedømt, er ikke til hinder for å tilbakekalle sertifikatet. Her må politiet selvfølgelig utøve mye skjønn, sier UP-inspektør Karlsen.