Spillmarkedet utvikler seg raskere i Sverige enn i Norge. Foto: Håkon Sæbø, Finansavisen.
Spillmarkedet utvikler seg raskere i Sverige enn i Norge. Foto: Håkon Sæbø, Finansavisen.Vis mer

Mister milliarder på spillfrykt

De siste årene har det blitt skapt milliardverdier av spillselskaper i Sverige. Norske investorer står på sidelinjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I dag er et titall svenske spillselskaper verdsatt til mer enn 60 milliarder svenske kroner på ulike børser. I Norge er Gaming Innovation Group det eneste børsnoterte spillselskapet, med en markedsverdi på drøye 600 millioner kroner, skriver Finansavisen onsdag.

- Lotteritilsynet i Norge har skapt et inntrykk av at spilling er en uting, og dette har nok skremt mange norske investorer fra å ta del i utviklingen av denne bransjen, sier Morten Klein, investor og grunnlegger av NorgesAutomaten, til Finansavisen.

I Sverige sysselsettes i dag 10.000–12.000 i denne bransjen, og utviklingen har vært betydelig siden begynnelsen av 2000-tallet.

Milliardverdier

I dag finnes tre spillselskaper med en markedsverdi på over 10 milliarder svenske kroner i Sverige. Unibet er det største selskapet, og ville på Oslo Børs vært det 14. største selskapet målt i markedsverdi. Veksten i bransjen har vært eksplosiv, og dette er bare starten, mener Klein.

Kommunikasjonsdirektør Tonje Sagstuen i Norsk Tipping kaller Morten Kleins påstander underlige.

- Selve hovedmålet med å ha en enerettsmodell for salg og markedsføring av spill i Norge er jo nettopp å beskytte de sårbare spillerne. Spill er uskyldig moro for de aller fleste av oss, men ikke for alle, sier Sagstuen til Finansavisen.

Ansvarlighetsverktøy

- I norske pengespill blir det stadig innført ansvarlighetsverktøy for å hindre at folk taper så mye penger at de får problemer, sier Rune Timberlid i Lotteritilsynet til Finansavisen.

Fra høsten av skal det blant annet ikke være mulig å tape mer enn 20.000 kroner på én måned hos Norsk Tipping, mens man hos utenlandske aktører kan tape betydelige summer på kort tid.

Andre økonominyheter:
Meglerhus stokker om - anbefaler ni aksjer
Familiebedriften har tjent 70 millioner på fem år