Mister opphold: - Veldig redd

Arezoo Jalilian (47) må reise fra Norge innen 30. desember. Det reagerer familien sterkt på. UDI presiserer at hun kan oppholde seg i landet inntil en eventuell klage er behandlet.

KASTES UT: Arezoo Jalilian kastes ut av Norge etter fire år. Sønnen, som i dag er 21 år, beskriver det som forferdelig. Foto: Privat
KASTES UT: Arezoo Jalilian kastes ut av Norge etter fire år. Sønnen, som i dag er 21 år, beskriver det som forferdelig. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2007 flyktet Shayan Jalilian (21), som den gang var seks år gammel, fra Iran til Norge sammen med sine to besteforeldre.

Mora, Arezoo Jalilian (47), måtte av ulike grunner bli værende i hjemlandet.

- For meg har det vært tungt å vokse opp uten en mor. I 2018 fikk hun endelig komme til Norge, og det store tomrommet som hadde prega hele oppveksten min forsvant. All smerten, ensomheten og fortvilelsen jeg hadde følt på de siste elleve åra ble snudd til en enorm lykke, sier 21-åringen til Dagbladet.

Fredag mottok imidlertid familien en tung beskjed fra UDI: «Du (Arezoo, journ.anm.) har ikke lenger oppholdstillatelse i Norge og har derfor ikke lov til å være her. Du må forlate Norge innen 30.12.2022».

- Vondt i hjertet

Arezoo sier hun har bodd i Norge siden hun fikk innvilget familiegjenforening av UDI i januar 2018.

- I slutten av 2021 fikk vi et brev der UDI opplyste om at de vurderte å trekke tilbake mammas oppholdstillatelse. Det klagde vi på og siden har vi ikke hørt noe - før nå, sier 21-åringen.

Shayan og Arezoo forteller at avgjørelsen kom som et sjokk på familien.

- Da jeg åpnet brevet fra UDI skjønte jeg ingenting. Jeg var sikker på at jeg hadde lest feil eller misforstått det som sto der. Men etter en stund innså jeg at det stemte - at de kaster meg ut av landet. Det gjør vondt i hjertet, sier 47-åringen til Dagbladet.

- Det er fryktelig tungt for familien, som igjen blir revet fra hverandre. Besteforeldrene mine mister dattera si og jeg må igjen lære meg å leve uten en mor. Det er helt forferdelig, legger Shayan til.

GJENFORENT: Shayan og Arezoo ble gjenforent etter elleve år i 2018. Nå blir de igjen skilt fra hverandre. Foto: Privat
GJENFORENT: Shayan og Arezoo ble gjenforent etter elleve år i 2018. Nå blir de igjen skilt fra hverandre. Foto: Privat Vis mer

I brevet fra UDI, som Dagbladet har fått innsyn i, listes det opp tre grunner til at oppholdstillatelsen blir trukket tilbake:

  • UDI mener oppholdstillatelsen innvilget i 2018 er ugyldig. Årsaken er at den bygger på uriktig faktisk grunnlag. Ugyldigheten har oppstått som følge av feil begått av UDI.
  • Det er et vilkår for personer som har oppholdstillatelse i Norge i medhold av utlendingsloven §43 første ledd, at vedkommende skal bo sammen med barnet det er innvilget familieinnvandring med. I dette tilfellet vekslet Shayan mellom å bo hos besteforeldrene og mor.
  • UDI viser til at Arezoo ved flere tilfeller har oppholdt seg utenlands etter å ha fått oppholdstillatelse i Norge.

Shayan reagerer spesielt sterkt på at UDI trekker fram at den opprinnelige oppholdstillatelsen er ugyldig.

- Det er helt hårreisende at mamma skal straffes for feil UDI har gjort. Hun kan, som UDI selv understreker, ikke stilles ansvarlig for at oppholdstillatelsen er ugyldig. Men likevel er det en av grunnene til at hun nå kastes ut. Det er ufattelig urettferdig.

Reagerer

Han forstår heller ikke at de andre punktene danner grunnlag for utsendelse.

- Det er riktig at mamma reiste til Iran et par ganger etter at hun fikk innvilget oppholdstillatelse her. Det er vanskelig å bare slippe alt man har i hendene og reise til et nytt land uten å snu seg tilbake. Hun hadde flere ting hun måtte ordne i Iran. Dessuten visste hun ikke at det ikke var lov, ettersom hun ikke kom til Norge som flyktning, hevder 21-åringen.

Han fortsetter:

- Det er også rart å kreve at vi skal bo sammen fra det øyeblikket hun flytter hit. Jeg var jo bare en liten gutt da jeg ble tatt fra henne. Jeg visste at hun var moren min, men jeg kjente henne ikke. For meg var det naturlig å bli boende hos besteforeldrene mine, som hadde vært tryggheten min hele oppveksten. Det tar tid å slippe noen inn, men det betyr ikke at vi ikke har et vanvittig sterkt bånd. I dag er hun min største støttespiller og vi møtes hver eneste dag.

STØTTESPILLER: Arezoo er en stor støttespiller for sønnen. Foto: Privat
STØTTESPILLER: Arezoo er en stor støttespiller for sønnen. Foto: Privat Vis mer

- Knust

De siste fire åra har Arezoo gjort det hun kan for å integrere seg i det norske samfunnet. Hun har blant annet lært seg språket og hatt en rekke ulike jobber. Bare to dager før brevet fra UDI kom skal hun også ha fått jobb som resepsjonist på Thon Hotel på Sørlandet.

I tillegg har hun vært aktiv motstander mot regimet i Iran, og har både deltatt på demonstrasjoner og brukt sosiale medier til å stå opp mot undertrykkelsen i hjemlandet.

- Jeg er veldig, veldig redd for at det kan få store konsekvenser for meg når jeg blir sendt tilbake, sier Arezoo til Dagbladet.

For familien er det ekstra vanskelig å akseptere at vedtaket kommer kort tid før jul, og samtidig som UD fraråder alle reiser til Iran på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

- Jeg forstår ikke logikken. Hvordan rettferdiggjør de å sende en kvinne - som de siste åra har blitt godt integrert i Norge - til et land de definerer som utrygt, spør Shayan og understreker:

- Jeg skjønner at UDI har mange saker på bordet samtidig og at de har regler å forholde seg til, men jeg skulle ønske de viste litt mer empati og medmenneskelighet enn de har gjort med oss. Jul er ei tid for glede, hvor familier skal være samlet og man skal se fram til et nytt år. Nå er det ikke sikkert mamma er her til nyttår engang. Vi er knust, sier han, tydelig preget.

Familien kan klage på vedtaket innen 30. desember.

UDI: Informerte ikke om reisevirksomhet

UDI er fritatt fra taushetsplikten i saken. Dag Bærvahr, fagsjef for kontroll i UDI, svarer om vedtaket per e-post.

- Det er viktig å understreke at Arezoo Jalilian ikke har søkt om beskyttelse i Norge. Tillatelsen som UDI har tilbakekalt er en tillatelse om familiegjenforening, skriver han.

Bærvahr understreker videre at Jalilian, bare to dager etter å ha fått sin oppholdstillatelse om familiegjenforening, forlot Norge.

- Hun reiser til Iran, hvor hun bor og jobber, helt fram til dagen før denne tillatelsen går ut. Etter at tillatelsen ble fornyet, reiste hun igjen ut av Norge og til Iran, skriver han.

Fornyelsen av familiegjenforeningstillatelsen ble innvilget av politiet. Hun skal da ikke ha informert om reisevirksomheten og oppholdene i Iran.

- Årsaken til at vi startet en sak om tilbakekall var at vi ble gjort oppmerksom på at hun reiste for mye utenlands, skriver fagsjefen.

Ifølge UDI kom Jalilian først til Norge for å bo her fast i 2019. Da var sønnen hun søkte om familiegjenforening med, blitt myndig. Heller ikke da bodde de fast sammen. Det skjedde først i sommer.

- Når vi tilbakekaller en familiegjenforeningstillatelse vurderer vi også om det er grunnlag for å gi opphold av humanitære grunner. Ut fra de opplysningene som vi har fått, innen vedtaket ble fattet, så mener vi at det ikke var grunnlag for en slik tillatelse. Og ut fra de opplysningene som var gitt oss, mente vi at en retur ikke ville være i strid med våre internasjonale forpliktelser, skriver Bærvahr.

UDI presiserer at Arezoo vil ha anledning til å klage på avgjørelsen, og om hun klager vedtaket til Utledingsnemda (UNE) så har hun krav og rett på å være i Norge til klagen er behandlet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer