Mistet 20 patroner

Den eller de som drepte Anne Orderud Paust og foreldrene hennes, skal ha mistet 20 ubrukte patroner på åstedet. Kombinert med politiets antatte DNA-spor, danner det seg et bilde av en mer panikkslagen og mindre profesjonell drapsmann enn man først trodde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet vil fortsatt ikke bekrefte hva som er funnet i kårboligen. Men på tre punkter kan det se ut til at gjerningsperson(e) verken var kald eller rolig:

  • Funn av 20 ubrukte patroner.
  • 20 skudd mot de tre drapsofrene.
  • Funn av blod og/eller annet organisk materiale som kan DNA-identifisere gjerningspersonen.

Fikk panikk

Dagbladet har opplysninger om at det skal være skutt til sammen 17 ganger med en 22-kalibret pistol.

I tillegg skal gjerningspersonen ha skutt ofrene sine en gang hver med en 38-kalibret revolver, som er et langt kraftigere våpen.

Gjerningspersonen må i så fall enten ha ladd om flere ganger - eller hatt flere magasiner. Lite tyder på flere magasiner.

Magasinet inneholder ti skudd. Gjerningspersonen kan ha måttet lade om minst én gang.

Slik kan vedkommende ha fått panikk og mistet patroner i golvet. Deretter kan han eller hun ha bestemt seg for å bruke 38-kalibervåpenet.

Stripe på hylser

Åtte hylser på åstedet skal ha den karakteristiske stripa fra magasinet funnet hjemme hos den siktede Lars Grønnerød:

Tre skal være tomhylser, fem skal være ubrukte patroner.

Men Lars Grønnerøds 22-kalibrede pistol ble ikke brukt under drapene.

Grønnerød og Kristin Kirkemo har forklart at Per Kristian og Veronica Orderud fikk begge pistolene, men at Per Kristian byttet ett våpen og ett magasin tilbake mot en 38-kalibret revolver.

Tror på oppklaring

Politiet vil ikke kommentere etterforskningen:

- Vi røper ingenting som kan skade etterforskningen. Vi skal informere når det skjer et gjennombrudd eller en uventet vending. Det sier politimester Jørgen Høidal i Romerike. Han føler seg trygg på at trippeldrapet blir oppklart:

- Vi tar sikte på oppklaring. Men om det tar én dag, én uke eller én måned vet jeg ikke. Høidal medgir at saken har fått en uønsket slagside, med medieoppslag politiet ikke vil kommentere.

Forsvarere skuffet

Ikke bare media sliter med mangel på offisiell informasjon. Også forsvarerne er skuffet:

- Det er forvirrende å måtte forholde seg til saken gjennom media, sier Steinar Wiik Sørvik. Han er forsvarer for Lars Grønnerød.

- Jeg har purret, men får ikke dokumenter. Dersom ikke politiet begynner å informere meg, vil jeg måtte vurdere mottiltak. For eksempel å bryte av avhør dersom spørsmålene ikke er av den karakter vi er forespeilet, sier Wiik Sørvik.

Politiet lekker

Også Frode Sulland (Veronica Orderud) forlanger åpenhet:

- Politimesteren vil ikke vedgå at politiet lekker til media. Men det har hans overordnede ved Riksadvokatens kontor skjønt.

- Vi forsvarere må forholde oss til avisene. Det gjør jobben vanskelig. Vi kan verken kontrollere informasjonen eller ta til motmæle, sier Sulland.

Advokat Tor Kjærvik som forsvarer Kristin Kirkemo sier lettere ironisk: - Politiet synes vel at media informerer oss nok.