Mistet alle tennene

Varaordfører i Grimstad Lene Langemyr (Frp) var alvorlig syk og fikk tennene ødelagt. - Jeg unner ingen dette.

UNDERVEKTIG: Langemyr veide bare 31 kilo da hun var 16 år. Lidelsen har gitt store skader. Foto: Privat.
UNDERVEKTIG: Langemyr veide bare 31 kilo da hun var 16 år. Lidelsen har gitt store skader. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GRIMSTAD (Dagbladet): - Selv om jeg har vært en offentlig person i over 20 år, har jeg hatt noen indre kamper og demoner jeg har kjempet mot underveis.

Lene Langemyr, varaordfører i Grimstad, levde i et «fengsel», sier hun. Fanget i seg selv, besatt av mat og trening, med en sykdom som skal ha stjålet et tiår av livet hennes.

Problemene hadde startet i 13-årsalderen. Hun begynte å trene mye, både før og etter skolen, og igjen på kvelden. Hun spiste mindre mat, hoppet over frokost, ventet helt til middag og kuttet de kaloriene hun klarte.

Stadig ble hun tynnere, sykere.

- Jeg levde i en boble av egoisme, og trodde jeg var god på å holde det hemmelig, men «alle» visste det. Da de rundt meg begynte å mase om at jeg måtte spise mer, utviklet det seg til bulimi, sier Langemyr til Dagbladet.

ÅPEN: Lene Langemyr (43) håper hennes historie kan hjelpe andre. - Man kler seg litt naken, sier hun.
ÅPEN: Lene Langemyr (43) håper hennes historie kan hjelpe andre. - Man kler seg litt naken, sier hun. Vis mer

Det var i forbindelse med Sørlandet Sykehus' avgjørelse om å midlertidig legge ned døgntilbudet for pasienter med alvorlig spiseforstyrrelse, at Langemyr kastet seg inn i debatten, og delte historien sin med Agderposten.

- Jeg unner ingen dette, heller ikke pårørende og venner. Det må være fælt å se på at den du er glad i visner bort i en tid man har hele livet foran seg.

Alvorlig undervektig

Ifølge Langemyr finnes det ingen enkel forklaring på hvorfor hun fikk spiseforstyrrelser - bare at det handlet om noe dypere enn et ønske om å bli tynn.

SKJULTE HEMMELIGHET: Som tenåring led Langemyr av alvorlig spiseforstyrrelse. Her, som 15-16 år på skolen i Grimstad. Foto: Privat.
SKJULTE HEMMELIGHET: Som tenåring led Langemyr av alvorlig spiseforstyrrelse. Her, som 15-16 år på skolen i Grimstad. Foto: Privat. Vis mer

Langemyr tror selv det kan spores tilbake til da hun var spedbarn, lagt i en kurv og forlatt på gata i India. Seinere, da hun begynte på skole i Norge, var hun en av få adoptivbarn og mørkhudete i Grimstad.

Da puberteten kom, og identitetskonflikten økte, fikk hun et sterkt behov for å kontrollere sine egne følelser.

Foreldrene var fortvilte, ville at dattera skulle bli frisk, men hun ville ikke la noen hjelpe.

Som 16-åring var hun på sitt aller verste. Hun veide 31 kilo, godt plassert i gruppa for de mest alvorlige undervektige i landet.

Overalt lette hun etter rømningsveier, toaletter å kaste opp på, måter å skjule det hele på.

Men den psykiske lidelsen etterlot seg markante spor: Mensen forsvant i et helt år, og magesyren fra rundene med oppkast etset i stykker tennene. Porøse og svake, løsnet de fra munnen, én etter én.

Seinere fikk hun påvist en tannsykdom, som stadig gir betennelser i fliker i munnen.

- Det ser helt forferdelig ut, de bildene burde vært brukt i skolens lærebok, sier Langmyr.

Men bilder, det har hun ikke. Alt er kastet, brent, forsøkt glemt.

FORTRENGT: Lene Langemyr har glemt mye av tenårene. - Det er som et sort hull, den mørkeste tida.
FORTRENGT: Lene Langemyr har glemt mye av tenårene. - Det er som et sort hull, den mørkeste tida. Vis mer

Droppet ut

Lene Langemyr ble aldri lagt inn på sykehus sier hun. Det tror hun handler om staheten, at hun ønsket å «fikse alt på egenhånd».

Hun var aldri noen skolejente, droppet ut av videregående og begynte i Forsvaret som 18-åring. Tida i Forsvaret og politikken skal ha reddet henne, sier hun.

- Jeg fikk bevist at jeg dugde til noe. Jeg fikk raskt toppverv som første kvinnelige representant for en hel forsvarsgren.

Seinere har hun gått mye til psykolog, er er friskere. I dag veier hun 55 kilo og regner seg som normalvektig.

- Det er en sykdom man aldri blir kvitt, men som man lærer seg å leve med. Livet går naturligvis opp og ned, og i tunge stunder er det lett å få tilbakefall. Derfor må man passe godt på hver eneste dag, sier hun.

Seinere har Langemyr fått et sett nye, falske tenner.

SKYHØYE REGNINGER: Da tennene ble ødelagt, måtte varaordføreren punge ut dyre dommer for å fikse opp.
SKYHØYE REGNINGER: Da tennene ble ødelagt, måtte varaordføreren punge ut dyre dommer for å fikse opp. Vis mer

- Hvor mye jeg har betalt tannlegen etter at jeg ble 18, tør jeg ikke tenke på. Men det har blitt noen hundre tusen kroner. Mange penger som jeg kunne brukt på andre ting.

Vil hjelpe

Tidligere i år gikk Helse- og Omsorgsdepartementet ut med meldingen om at regjeringen vil styrke tilbudet innen psykisk helse innen hele landet og skal lage en opptrappingsplan, som skal legges fram i 2023.

- Mener regjeringen noe med å satse på psykisk helse, så er tidlig innsats mot spiseforstyrrelser og behandlingsplasser noe av det viktigste, sier Lene Langemyr.

- Har du noen råd til dem som sliter med spiseforstyrrelser i dag?

- Det er lys i tunellen. Finn noe som du føler du mestrer, stol på at de rundt deg ønsker deg det beste. Når du har funnet det som passer for deg, vil livet snu. Det er ingen nedtur om du ikke finner det første gang du prøver, men du vil finne det til slutt, sier hun.

Til pårørende av rammede, er Langemyr også klar:

- Vær oppmerksom, ikke mas, men prøv å forstå hvorfor. Trygghet er god hjelp for dem som er i en vanskelig situasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer