Mistet alt - Møtte ministeren

Knut Granheim ledet evakueringen i Odda natt til i går. Samtidig ble huset hans tatt av elva. Nå viser han statsråd Tord Lien alle skadene.

IMPONERT: Knut Granheim mistet huset sitt mens han voktet for Siviforsvaret. Olje- og eneregiminister Tord Lien og lensmann Terje Kvalvik er i dag på befaring langs elva Opo.  Foto: Tor Erik H. Mathiesen
IMPONERT: Knut Granheim mistet huset sitt mens han voktet for Siviforsvaret. Olje- og eneregiminister Tord Lien og lensmann Terje Kvalvik er i dag på befaring langs elva Opo. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ODDA (Dagbladet): I dag tar lederen for Sivilforsvaret i Odda, Knut Granheim, imot olje- og energiminister Tord Lien sammen med ordfører John Opdal og lensmann Terje Kvalvik. De viser statsråden hvilke ødeleggelser den flomstore elva Opo har gjort med bebyggelsen.

Mens Knut Granheim ledet evakueringen av hus natt til onsdag, fikk han plutselig vite at hans eget hus var revet bort og ut i elva. I natt sov familien hans hos venner og bekjente.

- Helt uvirkelig - Det var en helt uvirkelig opplevelse. Vi er en familie med to voksne og to barn. Samtidig er det veldig godt å vite at vi har så mange rundt oss som vil hjelpe. Vi har mistet alt, men i går ringte en venn av min datter og fortalte at han hadde funnet et fotoalbum i sjøen ved Tyssedal. Det tilhører oss, og bildene har holdt seg ganske gode. Nå har vi i det minste dem å se på, sier Granheim.

Han tror at noen rester av huset kan ligge igjen ved elvekanten, men det har foreløpig ikke vært forsvarlig å ta seg ned til dette området.

- Det ser ut for at det kan være en del ting der. Det blir spennende å se hva det kan være, sier Knut Granheim til Dagbladet.

- Mektig imponert Olje- og energiminister Tord Lien sier til Dagbladet at han er mektig imponert av Knut Granheim.

- Jeg er imponert over hele apparatet her. De har gjort en enorm innsats. Knut Granheim har vist evner til å mobilisere for å hjelpe alle sine naboer samtidig som han mistet alt han eide. Det er helt fantastisk, sier Lien.

Han er nå på befaring langs elva og ser sårene etter hus som er revet bort og de mange andre store skadene som elva har gjort.

- Her er det mye arbeid som må gjøres i lang tid framover. Mange statlige organer må samarbeide for å finne ut hva som skal rettes opp igjen og hvordan de kan få sikret befolkningen i Odda mot kreftene fra elva. Vanligvis foredler vi kraften fra elvene våre til ren energi. Her ser vi hva de samme kreftene kan ødelegge, sier Tor Lien.

- Rolig natt Ordfører John Opdal sier at det har vært en rolig natt i Odda. Vannstanden er blitt betydelig lavere og presset mot elvekantene har avtatt. Sivilforsvaret har holdt vakt på alle utsatte steder langs elva.

LYS I MØRKE: Knut Granheim sier han gleder seg over at så mange venner ønske å hjelpe familien hans etter at huset deres ble tatt av elva Opo.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
LYS I MØRKE: Knut Granheim sier han gleder seg over at så mange venner ønske å hjelpe familien hans etter at huset deres ble tatt av elva Opo. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- I dag vil en geolog undersøke de mest utsatte områdene slik at vi kan ta en stilling til om de evakuerte kan få komme hjem til husene sine. Vi skal ha et møte med alle dem klokka 1300 i dag. Da vil de vite hvordan vi skal handtere denne saken videre, sier Opdal.

Lensmann Terje Kvalvik sier at Opobrua i Odda sentrum er skadet, men trafikken går fremdeles over den.

- Den vil bli vurdert av vegmyndighetene. I tillegg har vi sett at det er mange husrester og annet som flyter i fjorden. Det vil Kystverket ta seg av, sier Kvalvik.

MISTET ALT: Knut Granheim mistet huset sitt mens han voktet for Siviforsvaret. Her ser han rester av huset sitt på Hjøllobrua.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MISTET ALT: Knut Granheim mistet huset sitt mens han voktet for Siviforsvaret. Her ser han rester av huset sitt på Hjøllobrua. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer