Brannen på Sotra

Mistet alt i brannen: - Ikke gått opp for meg

Jan-Ove Kårtveit og familien rakk kun å ta med seg bobilen før de måtte evakuere. Nå er det bare ruiner igjen av det som har vært hjemmet deres i 22 år.

OVERTENT: Her står Kårtveit-familiens hus i full fyr. Brannvesenet måtte til slutt gi opp kampen mot flammene. Video: Brannvesenet. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

Jan-Ove Kårtveit var på jobb da han fikk beskjed om at gress- og markbrannen på Sotra blåste i retning familiens hus. Da han kom hjem rundt klokka halv fem sto flammene rett opp til huset, og familien måtte evakuere.

I dag er det bare ruiner igjen av det som har vært hjemmet deres i 22 år.

- Det er ikke enkelt, men vi er ute hele gjengen og familien har det bra. Vi har ingenting, og står nå i lånte klær, sier Kårtveit til Dagbladet.

Mistet alt

Familien tilbrakte kvelden hos hans svigerforeldre. De fulgte med på nyhetene, der huset deres dukket opp, omgitt av flammer. De visste ingenting sikkert før beskjeden kom i 20-tida på kvelden: Huset var borte.

- Vi fikk ingen informasjon underveis, men flere meldinger tikket inn på telefonen om at huset sto, før den endelige beskjeden kom. Det var opp i glede og ned i kjelleren en del ganger, sier Kårtveit.

Når Dagbladet snakker med ham på telefonen, skuer han i retning området der det tidligere hjemmet deres lå. Alt er svidd av. Om litt skal familien bort for å se branntomta for første gang.

- Det er helt uvirkelig. Det blir vel noen tårer i dag, sier han.

- Vi har så mange minner i huset. Arv fra foreldre, bilder fra barna var små... Vi har mistet alt.

Torsdag gikk det i korte setninger, men i dag har han fått tenkt seg om og klarer å snakke ordentlig om det som har skjedd. Det har tross alt gått bra med familien, deres leieboere og dyra.

- Det har kanskje ikke gått opp for meg, men vi må jo lande på begge beina og være positive så godt vi klarer. Men det blir sikkert tøft å reise bort og se at det ikke er en spiker igjen.

Kårtveit retter ros mot brannvesenet, som gjorde alt de kunne for å redde boligen, før de måtte gi opp.

- De gjorde en kjempeinnsats. De fukta ned alt så godt de kunne, men jeg så på tv at de til slutt måtte springe. I den farta brannen kom hadde de ikke noen sjans.

Også lokalsamfunnet har vært «fantastiske», og åpnet dørene for familien, forteller Kårtveit.

- Kan snu fort

De første meldingene om brannen kom like etter klokka 12 torsdag. Store styrker har bistått i brannslukkingen, som fortsatt pågår fredag formiddag.

Like før klokka 8 fredag morgen sa vakthavende brannsjef Jarl Hestad i Øygarden kommune til Dagbladet at han opplever at mannskapet har kontroll, men at de fortsatt jobbet intensivt med å slukke alle småbranner for å hindre en oppblussing når vinden skulle øke utover formiddagen.

Det samme sier innsatsleder og pressekontakt Trine Sivertsen Sommerlade noen timer seinere.

- Selv om vi har kontroll for øyeblikket, vet vi at det fort kan snu. Vi er avhengige av å ha vinden på vår side. Det kan plutselig bli stort igjen - det er det vi jobber for å unngå, sier Sommerlade.

Overfor NRK uttrykker politiet en annen opplevelse av situasjonen.

- Det er på ingen som helst måte kontroll. Det er en bekymringsfull utvikling, sier operasjonsleder Tor André Brakstad i Vest politidistrikt til kanalen.

Vel 500 personer er evakuert. Det er foreløpig uvisst når de kan returnere til hjemmene sine. Totalt to hus er totalskadd av flammene.

Ukjent årsak

Fredag formiddag opplyser Vest politidistrikt at de har opprettet en undersøkelsessak for å finne årsaken til brannen på Sotra.

Politiet opplyser at det så langt er ingen opplysninger om hvordan brannen startet. De etterforsker derfor bredt.

Politiet skriver at kriminalteknikere fra Vest politidistrikt i løpet av dagen vil starte sine undersøkelser. Det vil bli gjennomført vitneavhør av personer som bor i området der brannen startet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer