- Mistet alt

BERGEN (Dagbladet): - Jeg jobbet til langt på natt med å gjøre ferdig all 17. mai-maten. Nå er maten, alt vi eier og et hus familien har eid siden 1890 totalt ødelagt, forteller Wenche Iversen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun bodde sammen med sin datter og mor i Claus Ockenssmau nummer 9 på Nordnes i Bergen sentrum. Huset ble herjet av en eksplosiv brann som startet like før klokka 06.00 på nasjonaldagen. Nesten hele trehuskvartalet bak Holberg Hotel er blitt ødelagt av brann- og vannskader. Fem hus er totalskadd, og ytterligere to hus har fått store vannskader.

- Mistet alt

- Jeg klarte å få med meg bunaden, men ikke blusen og søljen. Nå har jeg ikke mer bunaden og denne treningsdrakten jeg går i, sier hun.

Brannen startet i Claus Ockenssmau nummer 7. Der var det ingen mennesker hjemme i natt. Eierne bor utenfor byen, men bruker tidvis huset på Nordnes i Bergen sentrum.

- Min mor er helt utslått. Hun er nesten 75 år gammel og har bodd her hele livet. Det har jeg også gjort. Vi har mistet alt. Det er forferdelig trist. Jeg skulle hatt besøk av hele familien i dag. Tilsammen hadde jeg ventet rundt 20 mennesker på besøk. Alle kommer hit på 17. mai. Nå må vi finne på andre løsninger. Der er så tragisk alt sammen, men heldigvis er ingen blitt fysisk skadet, sier Iversen.

Hun står på taket av Hotel Holberg sammen med flere andre familiemedlemmer som har kommet til for å bistå henne. Det ryker fremdeles fra de brannherjede husene nedenfor.

Dekket til fest

- Dette må vi bare bygge opp igjen. Huset i Claus Ockenssmau har alltid vårt selve familieborgen vår her på Nordnes, sier Svein Åge Iversen. Han vokste også opp i det samme huset.

Brannmannskaper på stedet fortalte at langbordene var dekket til fest i flere av husene som brant ned.

Brannen skal først ha blitt oppdaget av en buekorpsgutt som var tidlig ute for å feire 17. mai. Han vekket beboerne og varslet brannvesenet. I tillegg til 20 beboere som fikk ødelagt husene sine, måtte også 35 ansatte og gjester på Holberg Hotell evakuere da brannen var på det mest kritiske.

- Vi hadde heldigvis liten vind. I dette området med mye trebebyggelse er det stor fare for at brannen kunne ha spredt seg raskt, sier vaktsjef Birger Kleppe i Hordaland politidistrikt.

MISTET ALT:</B> Wenche Iversen mistet alt hun eide og et hus som familien har levd i siden 1890.
VANNSKADER:</B> Husene har både brannskader og vannskader etter brannen som startet i dag morges. I flere av husene var 17.mai-bordene dekket.
UTBRENT:</B> Det er lite igjen av leilighetene i trehusene.