Mistet armen i snø-freseren

LEIRUD ved Kongsvinger (Dagbladet): Helge Jacobsen (67) fikk armen nesten revet av da han forsøkte å rense snøfreseren på traktoren. I går kveld måtte leger ved Kronprinsesse Märthas Institutt i Oslo amputere armen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pensjonisten var i gang med å rydde en veistrekning i boligområdet Leirud nord for Kongsvinger, da snøfreseren tettet seg.

67-åringen forsøkte å dra ut den tettpakkede snøen med armen mens snøfreseren var i gang. I det han stakk armen inn i freseren skjedde ulykken. Armen ble delvis revet av.

- Det var et forferdelig syn. Helge klarte å gå sjøl fra traktoren og bort til trappa vår, før han rolig satte seg ned og ba meg ringe etter ambulanse, forteller naboen Jacob Prøven (83).

Prøven er svært skuffet over ambulansetjenesten på Kongsvinger.

- Blø ihjel

- Jeg vet ikke om armen kunne vært reddet. Men det tok om lag en time fra jeg ringte legen til sykebilen kom fram. Det er bare sju kilometer fra Kongsvinger sykehus og hit opp til Leirud, sier 83-åringen.

Jacob Prøven og kona Gerd (74) fryktet at Helge Jacobsen skulle blø ihjel før medisinsk personell kom til ulykkesstedet.

Doktor Jalil Davami ved legevakta på Kongsvinger mener det ikke er grunn til å kritisere ambulansetjenesten.

- Vi fikk melding om ulykken 11.29. Fire minutter seinere rykket bilen ut. De var framme 11.58 og på sykehuset 12.09, sier Jalil Davami.

Amputert

Jacob Prøven avviser legevaktas versjon. Han karakteriserer holdningen han møtte som direkte skandaløs.

- Jeg har alltid trodd det var viktig for ambulansetjenesten å komme så raskt som mulig til ulykkesstedet for å gi førstehjelp, sier Prøven.

Sønnen til Helge Jacobsen forteller til Dagbladet at familien ble varslet om den tragiske ulykken først ved 14-tida.

- Legene ved sykehuset i Oslo måtte i går kveld amputere fars skadde arm over albuen, sier sønnen.