Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistet babyen på slagmarken

I forvirringen under den dramatiske flukten fra Kosovo, mistet Hamide (38) sin ett år gamle datter. I dag, tre uker seinere, prøver Hamide fortvilt å finne lille Pranvera. Hun frykter at datteren er død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DURRES (Dagbladet): - Livet er blitt meningsløst, men jeg prøver å leve for mine andre seks barn som fortsatt er her hos meg, sier Hamide Bugari til Dagbladet.

Hun bor nå sammen med andre flyktninger fra Kosovo i leiren Rashbull utenfor havnebyen Durres i Albania. Sønnen Skender (2) leker rundt mamma i teltet og gjør at hun midt i tragedien fortsatt kan trekke på smilebåndet.

For det er ikke så mye annet å glede seg over.

Kaos

Etter å ha blitt holdt innesperret i ti dager i landsbyen Sallegrozh i Kosovo, ble plutselig alle innbyggerne jaget på flukt. De overnattet først i en landsby som ble beskutt av serberne. Mange ble drept og rundt 1000 mennesker måtte fortsette sin utmattende vandring. Ett døgn seinere kom flyktningene til landsbyen Gjinovc. Igjen begynte serberne å skyte.

- Jeg var sliten og klarte ikke lenger å holde på Pranvera. De andre barna var redde. For å klare å ta vare på dem, måtte jeg gi fra meg min minste datter til en fremmed mann på en traktor. Jeg fikk navnet hans, men det er også alt. Nå aner jeg ikke hva som har skjedd med henne. Det er gått tre uker, og hun er så liten at jeg ikke tror hun har klart seg, forteller Hamide.

Mens Pranvera ble med på traktorlasset, måtte resten av familien gå til fots til Albania. Fullstendig utslitte kom de til grensebyen Kukes 4. april.

Håper

Likevel har ikke Hamide og familien helt gitt opp håpet om å få se lille Pranvera igjen. Gjennom Røde Kors har de nå sendt ut en etterlysning av minstebarnet.

- Vi har over 200 barn som vi nå forsøker å få gjenforent med sine familier. Vi sender navnene på radiostasjonene BBC, Voice of America, Deutsche Welle og Radio Tirana. I tillegg publiseres listene i albanske aviser. Daglig kommer det mennesker til oss for å lete etter sine nærmeste, forteller talskvinne for Røde Kors i Tirana, Marja Eestermans.

Utenfor Røde Kors-kontoret i Tirana henger et oppslag med 207 navn på barn og ungdom under 18 år som er kommet bort fra familiene sine.

Frykt

Imens kan Hamida ikke gjøre annet enn å vente i teltleiren. Hun kan bare håpe at noen en dag kommer å forteller henne noe om datteren.

- Jeg vil bare vite om hun lever eller er død. Det er nok for meg.

Hamide har hørt at kolonnen med traktorer ble sendt tilbake inn i Kosovo, mens de som gikk til fots fikk krysse grensa. Derfor frykter hun at Pranvera har blitt igjen i den krigsherjede provinsen.

- Jeg har ikke en gang et bilde av henne. Det har vært krig helt siden hun ble født, og vi har ikke hatt sjanse til å ta noe fotografi.

DESPERAT:Hamide Bugari (38) finner ikke ungen sin etter flukten fra Kosovo.