INTENTS VARME: Rasmus Kragen mistet barndomshjemmet i brannen som startet onsdag morgen romjula. Flere generasjoner av hans familie har vokst opp i gårdsbygningen som ligger i nærheten av Askim. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
INTENTS VARME: Rasmus Kragen mistet barndomshjemmet i brannen som startet onsdag morgen romjula. Flere generasjoner av hans familie har vokst opp i gårdsbygningen som ligger i nærheten av Askim. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

Husbrann

Mistet barndomshjemmet i intens husbrann

Brannvesenet måtte til slutt gi opp slukningsforsøket. Nå er det bare aske igjen av det over 100 år gamle gårdshuset.

EIDSBERG (Dagbladet): Lukten av sur røyk ligger tungt over gårdstunet til Rasmus Kragen i Eidsberg i Østfold. Bak han ligger det som er igjen av hovedhuset og ulmer. Intens varme har smeltet snø og is rundt boligen som både moren og bestemoren til Rasmus Kragen vokste opp i.

- Familien som leide huset hadde våkna av det var røyk i huset. Det begynte å brenne inne i veggen og så spredde det seg uten at brannvesenet klarte å få kontroll over det, sier Kragen til Dagbladet.

OVERTENT: Gårdshuset var ikke til å redde. Foto: Privat.
OVERTENT: Gårdshuset var ikke til å redde. Foto: Privat. Vis mer

Brannen slo til slutt gjennom taket på gårdshuset. Bilder som Rasmus Kragen selv har tatt viser et inferno i flammer.

Ifølge TV 2.no skal politipatruljen som først ankom stedet ha meldt om «ingen synlige flammer». Kort tid seinere var huset overtent.

Søkte i flammene

Da brannvesenet ankom gikk de inn i huset med røykdykkere for å gjennomsøke huset etter familiens katt og for å forsøke å slokke brannen innenfra. Varmen fra flammene i trehuset var så intens at de etter kort tid måtte gi opp. Katten er savnet etter brannen.

- Familien er helt knust, sier Rasmus Kragen.

IDYLLISK: Slik så gårdshuset på Eidsberg ut før brannen. Foto: Privat.
IDYLLISK: Slik så gårdshuset på Eidsberg ut før brannen. Foto: Privat. Vis mer

Familien på fire kom fra brannen uten skader, men mistet alle sine eiendeler i husbrannen. Familien fikk ly i våningshuset som Rasmus Kragen selv bor i. Det ligger 10-15 meter fra hovedhuset som i natt sto i full brann. Familien har bodd i huset siden høsten 2015.

- Vi var på plass i morges med tre brannbiler og tre tankbiler, men måtte på et punkt gi opp hovedhuset på gården og heller sikre at våningshuset og låven ikke tok fyr. Vi hadde mannskap med vannslanger rundt hele huset for å hindre spredning, sier brannmester Rune Eikaas. Brannvesenet foretok en kontrollert nedbrenning av huset

RØYKLAGT: Dette synes møtte Rasmus Kragen da han kom ut døra på våningshuset som ligger tett inntil hovedhuset på gården. Foto: Privat.
RØYKLAGT: Dette synes møtte Rasmus Kragen da han kom ut døra på våningshuset som ligger tett inntil hovedhuset på gården. Foto: Privat. Vis mer

Knitret i veggene

Da Dagbladet ankom gården til Rasmus Kragen onsdag formiddag passet Eikaas og flere av hans kolleger på at brannen skulle gjøre seg ferdig med ødeleggelsene. Huset skal være forsikret.

Den første meldingen om brannen i gårdshuset kom klokka 06.29 onsdag morgen, opplyste politiet på Twitter.

- Det var familiefar i huset som meldte fra om brannen, han opplyste at det knitra i bygningsmassen. De tre som befant seg på adressen kom seg alle uskadet ut av huset og blir tatt hånd om av venner av familie, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt.

- Vis aktsomhet

Brannmester Rune Eikaas vil ikke si noe om brannårsaken, men går ut med en generell advarsel om å være ekstra forsiktig med levende lys i jula.

- Gjør deg kjent med hvor brannslukkingsapparatet er i huset og sjekk at røykvarsleren har nye batterier, sier Eikaas. Han opplyser om røykvarslere som er eldre enn 10 år bør byttes ut.

ADAVARER: Brannmester Rune Eikaas ber nordmenn være ekstra påpasselige med åpen ild i julestriden. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
ADAVARER: Brannmester Rune Eikaas ber nordmenn være ekstra påpasselige med åpen ild i julestriden. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Noen ganger opplever vi også pipebrann. Bruk tørr og fin ved og sørg for at bekledning rundt pipa er forskriftsmessig gjort. Vi anbefaler også å investere i en komfyrvakt, sier Rune Eikaas.

Dagbladet har vært i kontakt med familien som bodde i huset da det begynte å brenne, men de ønsker ikke å la seg intervjue etter en vanskelig og tung morgen.

Politiet opplyser at saken vil bli etterforsket for å finne brannårsaken.