NÅDDE TOPPEN: Xia Boyu nådde toppen av fjellet på sjette forsøk, etter å ha mistet begge beina. Foto: NTB Scanpix
NÅDDE TOPPEN: Xia Boyu nådde toppen av fjellet på sjette forsøk, etter å ha mistet begge beina. Foto: NTB ScanpixVis mer

Funksjonshemmet mann bestiger Mount Everest

Mistet begge beina forrige gang han klatret Mount Everest - nå har han endelig nådd toppen

70 år gamle Xia Boyu har amputert begge beina, men lot ikke det stoppe ham fra å bestige verdens høyeste fjell.

Den kinesiske klatreren Xia Boyu ble rammet av frostbitt da han skulle bestige Mount Everest for 43 år siden, og måtte amputere begge beina etter å ha gitt bort sin egen sovepose til en syk klatrepartner.

Nå, 69 år gammel, har han blitt den andre mannen med amputerte kroppsdeler til å bestige Everest, og den første noensinne til å bestige fjellet fra den Nepalske siden, melder BBC.

En drøm

Stormen som forårsaket Xias frostbitt i 1975 inntraff da gruppa hadde kommet seg opp til «dødssonen», og sørget for at alle han klatret med ble strandet i tre hele netter.

Den såkalte «dødssonen» til Everest inntreffer etter 8000 meter over havet, og innebærer minusgrader, og sterke vinder. Luften der oppe inneholder bare en tredjedel av oksygenet du får nede ved havnivå, og hostingen som framkalles av den kalde luften kan bli så alvorlig at du brekker ribbeina.

Mangelen på oksygen der oppe kan bli så alvorlig at du mister bevissthet. Fordøyelsen stanser, og klatrerne kan oppleve hemmende hodepiner, og væske som bygger seg opp i både hjerne og lunger, noen ganger med dødelig utfall. Redningsaksjoner i denne sonen vil foregå sakte, og innebære stor risiko også for redningsmannskapet.

De store skadene Xia pådro seg fra stormen førte til at han måtte amputere føttene, og da han seinere i 1996 fikk blodkreft, ble han også nødt til å amputere føttene lenger opp, over kneet.

Likevel har han aldri gitt opp drømmen om å bestige Everest.

Artikkelen fortsetter under videoen.

VERDENSREKORD: Yuichiro Miura (80) fra Japan besteg tidligere denne uka verdens høyeste fjell og satte verdensrekord. Han slo rekorden fra 2008, da klatret Min Bahadur Sherchan opp til toppen, 76 år gammel. Video: AP Vis mer Vis mer

- Det å nå toppen av Mount Everest var min største drøm. Jeg måtte gjennomføre det, og det ble er personlig utfordring for meg, en utfordring av skjebnen, sier klatreren til Time.

Holdt på å bli avlyst

Det holdt på å bli umulig for Xia å gjennomføre drømmen, da nepalske myndigheter i fjor forsøkte å få gjennom et lovforslag som skulle hindre funksjonshemmede, blinde, og alene-klatrere å bestige fjellet.

BEHANDLING: Xia kom ned igjen til sykehuset 16. mai 2018, og fikk behandling av ambulansepersonell. Foto: NTB Scanpix
BEHANDLING: Xia kom ned igjen til sykehuset 16. mai 2018, og fikk behandling av ambulansepersonell. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En mann besteg fjellet uten et bein, og sa han hadde satt en ny verdensrekord. En annen mann gikk opp uten en arm, en blind mann besteg fjellet og krevde sin egen verdensrekord. I år er det en mann som vil bestige fjellet i rullestol, men hvordan skal han gjøre det? Intensjonen hans er ikke å bestige Everest, men å sette en verdensrekord. Det er slike turer myndighetene forsøker å stanse, sa visepresidenten i Nepal Mountaineering Association, Deebas Bickram Shah, til Time den gangen.

Myndighetene begrunnet de nye reglene som et sikkerhetstiltak, men lovforslaget ble stemt ned i retten, da den ble ansett for å være diskriminerende.

På mandag, 14. mai, nådde Xia toppen av fjellet ved hjelp av en gruppe sherpaer og guider som hjalp ham opp.