Mistet begge beina

Da Jan Roger Klakegg var 19 år gammel, havnet han midt i et steinskred. Begge beina hans ble knust.

ENDTE GODT: Jan Roger Klakegg har i dag et fint liv. Her med kona Ninnis Thorkildsen og deres barn, Thea (5), Mats (4) og Sara (8). Foto: Privat
ENDTE GODT: Jan Roger Klakegg har i dag et fint liv. Her med kona Ninnis Thorkildsen og deres barn, Thea (5), Mats (4) og Sara (8). Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en helt vanlig vinterdag med vanlig vestlandsvær. Lite visste jeg at jeg skulle havne midt i et steinras, forteller Jan Roger Klakegg til Dagbladet.

På denne desemberfredagen i 2003 gikk det et steinras over riksvei 5 i Kjøsnesfjorden i Jølster. Det endte nesten fatalt.

Jan Roger, som var elektrikerlærling, var på vei til et oppdrag da bilen han satt i, ble truffet av skredet. Taket på bilen ble revet tvers av, mens Jan Roger ble sittende med beina fastklemt under en stor steinblokk.

Det viste seg at beina var helt knust, og måtte amputeres.

Nå, 19 år etter ulykken, har endelig hele veistrekningen der ulykken skjedde, blitt sikret.

Det var Firda som først omtalte saken.

- Falt fra intet

Onsdag 9. november åpnet den forlengede Kjøsnestunnelen på riksvei 5. Den nye tunnelen er 8 kilometer lang og strekker seg over alle de rasutsatte områdene langs Kjøsnesfjorden.

- Dette er ikke en vei jeg ferdes så mye på lengre siden jeg flyttet, men alle tiltak som gjør norske veier tryggere, er positivt, sier Jan Roger.

Han er likevel svært glad for at den ferdige tunnelen nå er på plass. Strekningen der steinraset kostet Jan Roger begge beina, ble derimot sikret med tunnel noen år etter ulykken.

- Lite visste jeg at jeg var i en risiko for å bli truffet av noe sånt. Man har hørt om farene, men man tenker ikke at det er noe en selv kommer til å oppleve, sier Jan Roger om hendelsen.

- Jeg husker det falt steiner ned fra intet. Det kom som lyn fra klar himmel, legger han til.

Hjelper andre

Det tok tid før det gikk innover ham hva et liv uten bein ville innebære.

- Først var jeg glad for å ha overlevd, men så kom hverdagen da jeg måtte forholde meg til det, forteller Jan Roger.

Han er åpen om at overgangen var tøff.

- Det er klart at livet med to bein og uten er forskjellig. I dag har jeg proteser, men det er fortsatt ikke det samme.

Selve livet tok også en u-sving. Jan Roger, som var elektrikerlærling, innså at han måtte velge en annen karrierevei. Det var rett og slett ikke mulig for ham å fortsette som elektriker.

Istedenfor tok han nyutdanning som ortopediingeniør. Siden 2011 har han jobbet med å lage proteser og andre hjelpemidler til mennesker som mangler kroppsdeler eller har behov for mer støtte.

- Når jeg først var i den situasjonen, tenkte jeg at jeg kunne bruke mine egne erfaringer til noe positivt, forklarer Jan Roger.

- Sånn sett var det ikke så mange yrker der det var en så positiv erfaring å ha med seg.

Vant bronsemedalje

Da ulykken skjedde, var han også en hengiven fotballspiller.

- Det måtte jeg naturlig nok slutte med. Da ble det en stopp i idretten en stund, før jeg tilfeldigvis kom over kjelkehockey, sier Jan Roger.

Lagidretten var noe han hadde savnet, og det tok ikke tid før han ble frelst. Jan Roger satset på kjelkehockeyen, og gjorde det etter hvert - ifølge hans egne ord - det ganske godt der.

KAPTEIN: Jan Roger Klakegg spilte på det norske landslaget for kjelkehockey. Her fra semifinalen mot Russland under Paralympiske vinterleker i Sotsji i 2014. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin
KAPTEIN: Jan Roger Klakegg spilte på det norske landslaget for kjelkehockey. Her fra semifinalen mot Russland under Paralympiske vinterleker i Sotsji i 2014. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin Vis mer

Blant annet deltok han på det norske laget som fikk bronse under EM i kjelkehockey i 2011. Opp igjennom har han også representert Norge som kaptein for landslaget i flere VM og Paralympics.

Han ga seg derimot etter Paralympics i Pyeongchang i 2018.

- Det ble tre barn og full jobb, så da ble det lett å prioritere vekk idretten. Livet ble fylt av andre ting, sier Jan Roger.

- Et annerledes liv

19 år etter ulykken har Jan Roger det han beskriver som et fint liv.

- Jeg skal ikke klage. Det er et ganske annet liv enn det jeg så for meg som 18-19-åring, men man forholder seg til realitetene, sier han.

- Selv om jeg er to bein i manko, så er alt det andre i livet på plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer