Mistet begge foreldrene etter coronasmitte

I tillegg til å skulle håndtere sorgen, har svenske Emma Mårtensson slitt med langvarige symptomer etter corona-infeksjon.

CORONA: På bare noen uker ble livet til Emma Mårtensson snudd opp ned. Video: Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 117 000 +657
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 159 000 000+294.1K
døde 3 300 000 +7.0K
Se mer

Ekteparet Mona (73) og Ronnie Mårtensson (74) var begge aktive pensjonister, som elsket å omgås familien. I fjor døde begge, etter å ha blitt smittet med covid-19.

De første sykdomstegnene kom i midten av juni. Symptomene var milde, så familien var ikke urolige. Men da verken datteren Emma (39) eller broren hennes fikk tak i foreldrene på telefonen på noen dager, ba de en nabo som hadde nøkkel ta seg inn i leiligheten.

- Mamma lå død på sofaen, mens pappa lå halvveis bevisstløs på gulvet i et annet rom, forteller Emma til Dagbladet.

Emma og familiens historie er gjengitt av flere svenske medier, deriblant Expressen.

- Et sjokk

Den rettsmedisinske undersøkelsen viste at Mona døde av lungebetennelse, forårsaket av covid-19. Ronnie ble kjørt i ambulanse til Örebro universitetssykehus, der også han fikk påvist viruset.

Beskjeden om at kona gjennom 51 år var gått bort, var det en lege som ga ham.

Moren hadde ingen underliggende sykdommer, forteller dattera Emma, mens faren hadde flere risikofaktorer i tillegg til alderen.

- Det var et sjokk at mamma gikk bort. Da jeg ringte henne en uke tidligere var hun frisk, og så, en uke seinere, finnes hun ikke lenger. Det har vært kjempetøft, sier hun.

DØDE: Mona Mårtensson ble funnet død på sofaen i sin egen stue, etter kort tids sykdom. Foto: Privat
DØDE: Mona Mårtensson ble funnet død på sofaen i sin egen stue, etter kort tids sykdom. Foto: Privat Vis mer

Ronnie overlevde den akutte fasen, og ble skrevet ut av sykehuset etter rundt to uker. I tida etter bar han fortsatt sterkt preg av sykdommen. Han gikk med rullator og var forvirret på en måte han aldri hadde vært tidligere, forteller dattera.

Etter noen uker kviknet han sakte, men sikkert til. Familien trodde faren var over, og fokuserte på å hjelpe ham å bygge opp et nytt liv uten Mona.

Rundt ti uker etter henne, døde også Ronnie - av blodpropp i hjertet. Også lungene hadde tatt stor skade av covid-19.

- Det kjennes så unødvendig at de skulle bli smittet og dø. De hadde sluttet å gå på aktiviteter og omgås folk innendørs for å unngå smitte. Jeg tenkte at de beskyttet seg godt, så det har vært vanskelig å akseptere, sier Emma.

DØDE: Familien trodde at Ronnie Mårtensson skulle klare seg etter å ha overlevd den akutte fasen av covid-19-infeksjonen. Noen måneder seinere døde han av blodpropp. Foto: Privat
DØDE: Familien trodde at Ronnie Mårtensson skulle klare seg etter å ha overlevd den akutte fasen av covid-19-infeksjonen. Noen måneder seinere døde han av blodpropp. Foto: Privat Vis mer

Sliter med utmattelse

Samtidig som hun har stått i sorgen, sliter 39-åringen med sin egen helse.

Emma fikk påvist covid-19 etter en reise til de franske Alpene i mars i fjor. Hun opplevde influensaliknende symptomer, våknet i dagevis med dundrende hodepine og var inn og ut av sykehuset flere ganger.

- En kveld slet jeg så mye med pusten at jeg vurderte å ringe etter ambulanse. Jeg hadde feber, var forvirret og redd for å dø i søvne dersom pusteevnen ble verre. Men tenkte at «nei, man våkner vel i panikk», sier hun.

Emma har selv ingen påviste underliggende sykdommer, og har tidligere levd et aktivt liv. Ett år etter at hun først ble syk, strekker kreftene fortsatt ikke til.

- Det verste er at det aldri tar slutt. Det har gått 13 måneder. Livet er liksom satt på pause. Jeg kan jobbe deltid og ta vare på barna, men jeg klarer ikke å leke med dem eller dra på dagsutflukter, sier Emma.

- Det er mye glede i livet som har forsvunnet.

UTMATTET: Emma Mårtensson har strevd med sin egen helse etter et år preget av covid-19. Foto: Privat
UTMATTET: Emma Mårtensson har strevd med sin egen helse etter et år preget av covid-19. Foto: Privat Vis mer

En rekke forskermiljøer verden over har det siste året jobbet med å kartlegge seinvirkninger etter covid-19-infeksjon.

En ny studie gjennomført ved Universitetet i Bergen, viser blant annet at over 60 prosent av dem som har hatt covid-19, opplever langtidsplager etter seks måneder. Ifølge forskerne gjelder dette også halvparten i aldersgruppa 16 til 30 år, som ikke har vært innlagt på sykehus.

Emma påpeker at hun er langt bedre i dag enn for et halvt år siden, men at det siste året har vært en berg-og-dal-bane.

- Jeg har begynt å forsone meg med at livet kanskje ikke blir helt som før, men jeg har ikke forsont meg med at det skal være så langt fra normalen som det er nå.

Sykehusene fylles opp

I Uppsala, der Emma er bosatt, har belastningen på sykehusene økt kraftig etter påskehelga på grunn av økt smitte. Rekordmange coronapasienter er innlagt i regionen, og sykehusene driftes nå på makskapasitet.

Tirsdag ble det meldt om 35 nye coronadødsfall i Sverige. Totalt har nå 13 533 coronasmittede personer gått bort.

Emma mener det har vært for lite fokus på menneskene bak statistikken under pandemien.

- Bak hvert eneste siffer sørger pårørende over noen de elsket, som ble revet fra dem for tidlig. Tallene blir så upersonlige at folk glemmer at det virkelig er et spørsmål om liv og død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer