Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset tar stadig flere liv i Spania

Mistet begge foreldrene 15 dager

Coronakaos preger Spania for øyeblikket. Spesielt hardt rammet er et lite sykehus i Baskerland.

KRISE: Helsepersonell utenfor Txagorritxu-sykehuset. De har allerede mistet en av sine egne. De siste dagene har de etterlyst mer svittevernutstyr fra myndighetene. Foto AP Photo/Alvaro Barrientos
KRISE: Helsepersonell utenfor Txagorritxu-sykehuset. De har allerede mistet en av sine egne. De siste dagene har de etterlyst mer svittevernutstyr fra myndighetene. Foto AP Photo/Alvaro Barrientos Vis mer

Spania har blitt et av landene i verden som er hardest rammet av coronaviruset, med om lag 28 572 smittede og totalt 1 720 døde, ifølge tall søndag. I dag kom også rapportene om at landets myndigheter utvider krisetilstanden med 15 nye dager.

Txagorritxu-sykehuset i byen Vitoria-Gasteiz i Baskerland, helt nord i landet, har blitt selve bildet på viruset i Spania. Det var her det første utbruddet i nord kom.

Over halvparten av de omtrent 550 smittede i området i Baskerland blir nå behandlet hos Txagorritxu. Den spanske avisa El País rapporterer om sterke scener både i og rundt sykehuset.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg har mistet både mor og far de siste 15 dagene, sier en 50 år gammel kvinne til avisa ute på parkeringsplassen foran sykehuset.

Mens den 50 år gamle kvinnen gråter, venter hun på at bilen med farens kiste skal kjøres vekk. Hun forteller om faren, Vidal, som døde noen timer tidligere etter å ha blitt smittet av coronaviruset tidligere i mars. Hun mener han ble smittet inne på sykehuset, mens han passet på sin kone, som døde av hjerteproblemer tidligere i måneden.

OVERARBEIDET: Sykepleierne som jobber på sykehuset. Her på vei inn til nok et skift. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos
OVERARBEIDET: Sykepleierne som jobber på sykehuset. Her på vei inn til nok et skift. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos Vis mer

Kvinnen, som ikke nevnes med navn i den spanske avisa, forteller videre at hun ikke fikk ta farvel med faren sin.

Smitten sprer seg på innsida

På sykehusene i Álava-området, rett sør for Baskerland, skildres det historier om at smitten, som både i Italia og i Kina, løper løpsk på innsida av sykehusene.

De siste rapportene fra regionen forteller også at en sykepleier på Txagorritxu-sykehuset døde som følger av viruset fredag kveld.

SYNGER: Folk over hele Italia møtes på balkongene sine for å synge sammen som et tegn på nasjonalt fellesskap og utholdenhet. Video: Andrea Sannino / Instragram Vis mer

- Vi har også en kollega som har vært i respirator i elleve dager. Hennes tilstand blir heller ikke bedre, sier en sykepleier til avisa.

VANSKELIG: Norske Marte Mellbye forteller om den uvirkelige situasjonen hun og familien befinner seg i. Video: Marte Mellbye / Bilder: Scanpix Vis mer

Det var en smittekjede hos de ansatte som gjorde at situasjonen eskalerte, ifølge den spanske avisa. Når de smittede etter hvert havnet i karantene, gjorde det naturlig nok at mangelen på helsepersonell økte dramatisk.

De gjenværende kriger iherdig mot viruset, men de må gjøre det uten tilstrekkelig smittebeskyttende utstyr og ressurser.

- Den fysiske innsatsen er enorm, og i tillegg brytes de ansatte ned mentalt av å se kolleger som til stadighet er oppløst i tårer. Mange er redde, og prøver å takle dette så godt som mulig, sier en kilde fra innsida av sykehuset.

Saken fortsetter under bildet.

AKSJONERER: De ansatte ved sykehuset etterlyser mer smittevernutstyr på utsiden av sykehuset tidligere i uka. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos
AKSJONERER: De ansatte ved sykehuset etterlyser mer smittevernutstyr på utsiden av sykehuset tidligere i uka. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos Vis mer

Kapellet brukes for å oppholde pasienter

Ambulansene som kommer med pasienter til akuttmottaket, møter av og til bilene som frakter vekk døde i en nærliggende tunnel inn til selve hovedbygget. Der er også her pårørende ser og gråter for sine familiemedlemmer som kjøres vekk.

Sykehuset har et nærliggende kapell. Heller ikke her slipper de pårørende inn.

- De får ikke engang bruke kapellet for å be. Jeg har fått høre at det nå brukes som et sted hvor de kan oppbevare pasienter, sier et medlem av sikkerhetsteamet rundt sykehuset.

El País skriver at sykehuset har 470 senger. Akkurat nå skal 270 av disse være okkupert av coronapasienter. Tallene er stigende, og fler og fler av pasientene er avhengige av respirator for å holdes i live, forteller en kilde fra innsida av sykehuset. Resten av pasientene som er på sykehuset er enten innlagt med kreft eller hjerteproblemer. For å kompensere for den sprengte kapasiteten på sykehuset, har de fått inn 200 ekstra senger, som egentlig skulle vært brukt andre steder.

Ifølge CNN skal myndighetene nå gå til innkjøp av ytterligere 640 000 hurtigtester, noe som gjør at landet har opp mot en million tester. Iløpet av de neste neste timene skal myndighetene også dele ut 1,3 millioner masker til helsepersonell og pasienter.

Får svar etter bare fire timer

DRAR PÅ SKIFERIE: Flere svensker trosser faren for coronasmitte, og reiser på skiferie. Video: Expressen Vis mer

Norge ikke tester mennesker som ikke er i risikogrupper for viruset. I Spania tester de bare de innlagte på sykehusene.

Pasienter som kommer til Txagorritxu får resultatene bare fire timer etter ankomst. De som er diagnostisert med coronaviruset fraktes deretter alene til sykehuset og inn i isolasjon.

Når de først er der kuttes all kontakt med venner og familie, og helsesystemet blir deres eneste støtte.

Hele Norges coronakart