FORTVILER: Sandra Johanne Jakobsen (31) mener selv hun var motivert for å slutte som narkoman da hun startet i behandlingsopplegget til LAR, men at ansatte fratok henne all motivasjon. FOTO: ARNE OLAV NORDTØMME
FORTVILER: Sandra Johanne Jakobsen (31) mener selv hun var motivert for å slutte som narkoman da hun startet i behandlingsopplegget til LAR, men at ansatte fratok henne all motivasjon. FOTO: ARNE OLAV NORDTØMMEVis mer

Mistet beinet og havnet på kjøret etter avsluttet legebehandling

Sandra (31) mener hun ble gitt opp av de som behandlet henne. Ekspert på rusbehandling peker på en rekke feil ved hennes behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sandra Johanne Jakobsen (31) er en av rundt 5000 pasienter som har fått eller får hjelp via LAR (Legemiddelassistert rehabilitering). Hun er narkoman og trenger hjelp til å komme seg ut av heroinavhengigheten.

- Tiden i LAR som et sant helvete fordi nedtrappingen av medikamenter jeg var avhengig av, skjedde for raskt. I tillegg ble jeg nektet angstdempende medisiner som jeg er avhengig av, forteller Sandra.

- Jeg ble lovet oppfølging etter utskrivelse, men det skjedde ikke. De glemte meg og jeg havnet på kjøret, sier Sandra.

- Press og trusler Hun har vært i behandling hos LAR-Midt, behandlingsenheten i Midt-Norge, i fire år. Dette har vært fire år hvor hun er blitt utsatt for  press og trusler, hvor en langtidsplan har vært fraværende og hun har hatt minimal kontakt med LAR-lege, ifølge allmennlege Joe Siri Ekgren, som sitter i styret i Avhengighetsmedisinsk Forening, og har mange års erfaring innen rusbehandling av pasienter.

- LAR lot være å behandle hennes psykiske lidelser og gav henne metadon da hun ønsket subutex. Da Sandra fikk tilbakefall, stanset LAR hennes livreddende medisiner. De brukte livreddende medisiner som dressur, mener Ekgren.

KRITISK TIL BEHANDLINGEN: Allmennlege Joe Siri Ekgren, som har lang erfaring med å behandle rusavhengige pasienter, er svært kritisk til behandlingen og den manglende oppfølgingen Sandra har fått i LAR-Midt. FOTO: BJØRN LANGSEM
KRITISK TIL BEHANDLINGEN: Allmennlege Joe Siri Ekgren, som har lang erfaring med å behandle rusavhengige pasienter, er svært kritisk til behandlingen og den manglende oppfølgingen Sandra har fått i LAR-Midt. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

Han har gjennomgått Sandras 192 sider lange legejournal fra hennes tid i LAR-systemet, og synes den er nedslående.

- Ifølge journalen ble Sandra kastet ut av LAR uten at fastlegen hennes ble informert om dette, sier Ekgren.

Måtte amputere I forbindelse med at Sandra ble utskrevet fra LAR i juli 2008, satt hun en sprøyte med innsovningsmiddelet Imovane i lysken, men var såpass desperat, forteller hun, at sprøyten ble satt feil. Sprøytens innhold ble spredt i muskelvevet. Dette førte til at hun måtte amputere høyrebeinet fra like over kneet. Like etterpå havnet hun tilbake på kjøret.

- Det at Sandra mistet beinet kunne kanskje vært unngått om hun hadde fått positiv og målrettet oppfølgingen i LAR. Den framtidsrettede planen var helt fraværende, mener Ekgren.

Sandras historie vitner om grov feilbehandling og systemsvikt, men er langt fra unik, ifølge legen.

MÅTTE AMPUTERE: Sandra Johanne Jakobsen (31) ble desperat etter at hun ble skrevet ut fra LAR-Midt. Hun satt en sprøyte som gjorde at hun måtte amputere beinet. Allmennlege Joe Siri Ekgren mener dette kanskje kunne vært unngått dersom hun hadde fått ritkig oppfølging av LAR. FOTO: Arne Olav Nordtømme
MÅTTE AMPUTERE: Sandra Johanne Jakobsen (31) ble desperat etter at hun ble skrevet ut fra LAR-Midt. Hun satt en sprøyte som gjorde at hun måtte amputere beinet. Allmennlege Joe Siri Ekgren mener dette kanskje kunne vært unngått dersom hun hadde fått ritkig oppfølging av LAR. FOTO: Arne Olav Nordtømme Vis mer

- LAR-systemet er som en krigssone der de svakeste blir liggende igjen for å dø, mener han.

Flere overdoser LAR ble startet i 1998 og har som mål å få ned overdosedødsfall i Norge. Året før LAR startet, var det 194 overdosedødsfall i Norge. De ferskeste tallene er fra 2008 og viser 263 slike dødsfall, ifølge statistikk fra Sirus.

Ekgren mener økningen i dødsfall skyldes at LAR velger ut de pasientene som passer innenfor deres rammer, mens de svakeste blir skubbet rett ut igjen.

Han peker på LAR-Midt, altså behandlingsenheten i Midt-Norge, som en versting. Ekgren får støtte fra allmennlege Dagfinn Haarr:

- Lar-Midt står i en særstilling. Jeg har et inntrykk av at de i større grad enn andre LAR-tiltak har vært autoritære og moralistiske overfor de pasientene som ikke har klart å tilpasse seg, sier Haarr, som selv har omkring 85 LAR-pasienter i sin fastlegepraksis.

- Skal ikke skje - Det skal ikke skje at pasienter som har startet et behandlingsopplegg, blir kuttet ut fra dette med mindre behandling er uforsvarlig, sier Arne Johannesen, avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rus i Helsedirektoratet.

VIL HA RASK ENDRING: Thorvald Stoltenberg, leder i Stoltenberg-utvalget, mener LAR må endres raskt - spesielt når det gjelder individuelle fremtidsrettede planer for pasienter og ventetid før pasienter får behandling. FOTO: BJØRN LANGSEM
VIL HA RASK ENDRING: Thorvald Stoltenberg, leder i Stoltenberg-utvalget, mener LAR må endres raskt - spesielt når det gjelder individuelle fremtidsrettede planer for pasienter og ventetid før pasienter får behandling. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

Han innrømmer at LAR har vært for strenge i forhold til hvem som får hjelp og ikke. Blant annet derfor ble nye rettningslinjer innført fra 1.1.2010.

- Fra og med i år skal pasienter som har kommet inn til LAR, ikke skrives ut uten at de har fått hjelp. Vi har dessuten endret reglene for inntak slik at vi nå skal ta inn langt flere til behandling, sier Johannesen.

Han kjenner til at LAR-Midt har vært strengere enn de andre LAR-foretakene i landet.

- Har LAR som prosjekt mislyktes?

- DETTE SKAL IKKE SKJE: Arne Johannesen, avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rus i Helsedirektoratet, opplyser at pasienter som har startet et behandlingsopplegg i LAR, ikke skal kuttes ut fra dette med mindre behandlingen er uforsvarlig. FOTO: JON TERJE HELGREEN HANSEN
- DETTE SKAL IKKE SKJE: Arne Johannesen, avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rus i Helsedirektoratet, opplyser at pasienter som har startet et behandlingsopplegg i LAR, ikke skal kuttes ut fra dette med mindre behandlingen er uforsvarlig. FOTO: JON TERJE HELGREEN HANSEN Vis mer

- Overdosedødsfallene er på det samme nivået som da vi startet. Der har vi ikke lyktes godt nok. Men mange har fått god hjelp til å komme videre med livene sine. Og det ville vært langt flere overdosedødsfall dersom LAR ikke hadde blitt iverksatt, mener Johannesen.

Sandra har klaget saken inn for Helsetilsynet, men har ikke fått medhold i sin klage.

- Det kan hende vi må se på hvordan Helsetilsynet tar i mot klager fra denne pasientgruppen, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagbladet etter pressekonferansen til Stoltenberg-utvalget i går.

LAR-Midt avviser kritikken LAR-Midt viser forståelse for at Sandra er i en vanskelig situasjon, men mener Ekgren og Haarrs påstander er udokumenterte.

- 95 prosent av de som søker, får tilbud om behandling i LAR-Midt. Fem prosent av pasientene avslutter behandlingen frivillig, hvilket samsvarer med landet for øvrig, skriver Unni Korshavn, avdelingsleder i LAR-Midt i en epost til Dagbladet.

VIL HA NED VENTETIDEN: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Thorvald Stoltenberg er enige i at ventetiden på LAR-behandling må bort. De presiserer viktigheten av at LAR-pasienter får en fremtidsrettet tiltaksplan som er tilpasset den enkelte. Her var de på pressekonferansen i går. FOTO: BJØRN LANGSEM
VIL HA NED VENTETIDEN: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Thorvald Stoltenberg er enige i at ventetiden på LAR-behandling må bort. De presiserer viktigheten av at LAR-pasienter får en fremtidsrettet tiltaksplan som er tilpasset den enkelte. Her var de på pressekonferansen i går. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

Hun opplyser at det i Sandras tilfelle har vært en løpende kontakt med fastlegen i forhold til de utfordringer pasienten har hatt i behandlingen.

Korshavn påpeker at LAR-Midt legger stor vekt på langsiktig og målrettet behandlingsinnsats, sammen med kommunene:

- Individuell plan evalueres og revideres i ansvarsgruppemøter cirka hver tredje måned. Dersom pasientene likevel skrives ut - frivillig eller ufrivillig - får de tilbud om annen behandling, opplyser Korshavn.

Hun hevder at alle pasienter ved LAR-Midt med psykiske lidelser som kan behandles, får tilbud om å behandle disse plagene.

- Bruk av beroligende midler er ikke anbefalt angstbehandling av rusavhengige, selv om mange pasienter ønsker det, sier Korshavn.

- Ikke vanlig med rask nedtrapping I LAR-Midt er det ikke vanlig med rask nedtrapping av Metadon, ifølge ledelsen i LAR-Midt. Men dosen reduseres raskt dersom pasienten ruser seg på medikamenter eller alkohol da dette innebærer en betydelig overdosefare, opplyser Korshavn.

Ledelsen i LAR-Midt forteller at 80 prosent av pasientene er rusfrie til en hver tid, og 60 prosent av pasientene er i arbeid eller utdanning.

- Vi tar pasientenes utfordringer på alvor, og behandlingen innrettes etter helsemyndighetenes retningslinjer og anbefalinger, sier Korshavn.