Mistet bestevenninnen Charlotte (16) i en tragisk bilulykke, men er ikke sinte på kameraten (18) som kjørte bilen

- Hun skulle bli ambulansesjåfør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Venninnene kalte henne Peders, Eva Charlotte Pedersen Danielsen (16), som var En av de tre ungdommene som døde i elgpåkjørselen på Elverum natt til fredag.

Bilen Charlotte satt i kjørte inn i en elg, av veien og inn i et tre. Ida Berg (21), Vilde Wilhelmsen (16) og Thea Nyland (16) mistet sin beste venninne. 

- Vi klarer ikke helt ta det innover oss. Det er uvirkelig at hun ikke skal være med oss lenger. Hun var som selve livet, sier de tre.

De sitter i senga hjemme hos Ida da Dagbladet møter dem. Natta før ulykken sov Charlotte i denne senga. 

Bamse fra sjåføren - Hun kom og gikk som hun ville hjemme hos meg. Den siste natta lå vi i senga som vi pleide. Vi snakket om alt og ingenting, sier Ida. 

• Charlottes familie er kjent med at Dagbladet skriver om datteren deres, og har godkjent bildebruken i denne saken. 

- Det er rart å tenke på hvor fort det kan gå. At man helt plutselig kan bli borte sånn som det, sier Thea. 

I 21-åringens seng ligger en stor Tussi-bamse. Hun har tidligere fått den av 18-åringen som kjørte bilen, som nå er siktet for uaktsomt drap. 

- Det er rart å være bestevenninnen hans samtidig som min beste venninne var Charlotte, som ikke er her lenger. Men jeg er fortsatt like glad i ham. Det kunne vært hvem som helst som kjørte den bilen, sier Ida. 

18-åringens advokat har sagt til Dagbladet at mannen ikke husker noe av ulykken. Det eneste som er fastslått, er at bilen hadde mye høyere hastighet enn tillatt på riksvei 25. 

LÅ HER: Jentene ligger alltid i senga når de er hjemme hos Ida Berg (21) på Elverum. Natta før hun døde, sov Charlotte (16) her. Tussi-bamsen har Ida tidligere fått av den 18 år gamle mannen som kjørte bilen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- TRAGISK: Det er vanskelig å beskrive følelsen av å ha mistet sin beste venninne, forklarer jentene. De prøver å være så mye sammen som de kan, etter at Charlotte (16) døde i bilulykke sammen med to andre tenåringer. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
MINNER VENNINNEN: Ida Berg (21) har tatovert navnet til Charlotte på ryggen sammen med datoen hun døde. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TIL MINNE: «Charlotte 03.07.15». Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
- EN GLEDESSPREDER: Charlotte var en gledesspreder, forteller jentene. Thea Nyland (16), til venstre, sier Charlotte var en person alle likte. Foto: Privat
VENNINNER: - Vi fikk alltid høre at vi ligner, sier Ida (til høyre). Foto: Privat
MYE SAMMEN: Før Charlotte (til høyre) mistet livet, sendte hun flere bilder til venninnegjengen. Her er hun sammen med Thea ved en tidligere anledning. Foto: Privat
LIKE TATOVERINGER: Ida (21) og Charlotte (16) tatoverte seg sammen i høst. - Ankeret betyr håp. Vi tok det for å vise at vi skulle stå sammen uansett hva som skjer, og for å vise hva vi betyr for hverandre, sier Ida. Foto: Privat
LIKE: Ida (21), til venstre og Charlotte (16) var gode venner til tross for aldersforskjellen. - Det bare klikket da vi møttes, sier Ida. Foto: Privat
SAVNET: - Vi må bare ta en dag av gangen, sier jentene om tida etter Charlottes død. De orker ikke tenke på at hun ikke skal være der i framtida. - Vi har minnene, sier de. Her sitter Charlotte på Idas rygg. Foto: Privat
FERDIGE PÅ SKOLEN: Thea og Charlotte feirer at de er ferdige på ungdomsskolen. Til høsten skulle Charlotte begynne på helse- og sosialfaglinja. Hun ville bli ambulansesjåfør, sier venninnene. Foto: Privat
GODE VENNER: Ida og Charlotte. Foto: Privat

- Men vi har alle vært mye ute med ham og kjørt. Charlotte satt mye på med ham. Vi er ikke sinte på ham, vi skylder ikke på ham, sier Ida. 

Thea og Vilde er enige, selv om ikke de er nære venner av 18-åringen. 

- Alt raste Da de fire ungdommene krasjet inn i elgen, kjørte bilen av veien og rett inn i et tre. Bilen begynte å brenne, men de første personene på stedet fikk slokket brannen ved hjelp av et brannslokkingsapparat de hadde i bilen.

18 år gamle Oda Aurora Knappe Løkting fra Elverum og 19 år gamle Lars Erik Otnes Sagvold fra Rendalen var omkommet da politiet kom til stedet, men Charlotte var i live. 

- Om morgenen ringte telefonen. Det var broren min, han fortalte at Charlotte hadde vært i en bilulykke, og at hun var livstruende skadd. Jeg klarte ikke ta det innover meg, sier Vilde. 

Ida tørker ei tåre. 

- Alt raste da jeg fikk den beskjeden. Jeg var på jobb da moren hennes ringte meg. Jeg visste at det hadde vært en stor, ulykke og at Charlotte var innblandet, men nå var hun død. Jeg reiste rett til Ullevål sykehus og møtte Charlottes familie, forteller 21-åringen. 

- Charlotte var så voksen for alderen. Hun var livsglad og sta, hun sa det hun mente. Hun var omsorgsfull. Når en av oss var langt nede, var det hun som plukket oss opp. Hun sa «det er bare å reise seg, du kan ikke ligge der i senga», forteller jentene. 

Framtidsplaner Vilde beskriver henne som en gledesspreder. En alle var glad i. Ida blar gjennom bildene av de to på Iphonen hennes. Et av dem er av en tatovering de to tok sammen, som et symbol på vennskapet deres, i høst. 

- Ankeret betyr håp. Vi tok det for å vise at vi skulle stå sammen uansett hva som skjer, og for å vise hva vi betyr for hverandre. 

Charlotte hadde søkt seg inn på helse og sosial-linja på Elverum videregående skole. 

FOREVIGET: Charlottes navn og ulykkesdatoen er foreviget inn mellom englevingene venninnen Ida allerede hadde på ryggen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FOREVIGET: Charlottes navn og ulykkesdatoen er foreviget inn mellom englevingene venninnen Ida allerede hadde på ryggen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Hun ville bli ambulansjesjåfør. Vi skulle endelig begynne på samme skole, så vi gledet oss så fælt til det. Etter det skulle hun studere sykepleie i Oslo, sier Vilde. 

- Sendte bilder på Snapchat Bare halvannen time før bilen krasjet og kjørte av veien, sendte Charlotte bilder og tekst til jentene gjennom bildedelingstjenesten Snapchat.

- Tidligere på kvelden delte hun bilder av hvor rosa himmelen var. De hadde det fint. I den siste meldingen jeg fikk, ba hun oss jentene hjem til seg på lørdag, sier Vilde. 

Slik ble det ikke. Onsdag ettermiddag var jentene sammen med familie og andre venner i kapellet i byen, der de tok et siste farvel med Charlotte. I morgen begraves hun. 

- Farlig å kjøre fort - Det blir veldig tungt. Nå prøver vi bare ta en dag av gangen. Ikke tenke på alt vi ikke får gjort eller opplevd sammen. Bare snakke om minnene og det vi husker som var fint. Ikke om at hun er død, sier Thea. 

- Vi må ta vare på hverandre og leve livet mens man kan.

- Nå er vi alle veldig oppmerksomme. Alle tenker på bilbelte, og at det er farlig å kjøre for fort. Men det skulle jo ikke vært slik at det måtte en så alvorlig ulykke til før man skjønte at det var farlig, sier Ida.