Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mistet bevisstheten

Yasser Arafat er svært, svært syk. Tilstanden hans er kritisk, ifølge kilder i den palestinske regjeringen og Arafats rådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafats helse forverret seg onsdag kveld, for så å stabilisere seg. Ambulanser ble sendt til presidentens hovedkvarter, og det kom meldinger om at han var bevisstløs i flere timer. Senere sa Yasser Abed Rabbo, en framstående tjenestemann i PLO, at rapportene om at Arafat hadde vært bevisstløs var usanne.

Men samtidig vedgikk et medlem av den palestinske regjeringen, på betingelse av anonymitet, at 75 år gamle Arafat er «svært, svært syk». Palestinske ledere ble bedt om å komme til Arafats hovedkvarter onsdag kveld, og rådgiveren Hassan Abu Libdeh sa til CNN at presidentens tilstand er kritisk.

En ambulanse kjørte sent onsdag kveld opp foran Arafats hovedkvarter i Ramallah, og tre leger gikk inn i bygningen. En av Arafats fremste rådgivere, Nabil Abu Rudeineh, bekreftet overfor AFP at en gruppe leger undersøkte den palestinske lederen.

- Arafats helse har forverret seg, og det er planer om å flytte ham til sykehuset i Ramallah, sier en legekilde til Reuters.

- Han kan dra for å få behandling der han måtte ønske, i inn- eller utland, sier en høytstående, israelsk tjenestemann.

Han la imidlertid til at spørsmålet om Arafat får komme tilbake til Vestbredden etter en eventuell behandling må betraktes som «en separat sak når han er kommet seg».

Arafats private lege, jordaneren Ashraf Kurdi, reiser sammen med andre leger til Ramallah torsdag for å undersøke presidenten.

Den palestinske sikkerhetstjenesten ble også satt i beredskap på grunn av Arafats helsetilstand.

- Stadig svakere

Sent onsdag kveld ble det også meldt at Arafats kone Suha kommer til å reise fra Paris til Ramallah. Suha, som er 34 år yngre enn ektemannen, bor sammen med parets datter i Frankrike, og har ikke bodd sammen med Yasser Arafat siden det palestinske opprøret startet høsten 2000.

- Han klarer ikke å ta til seg mat og får næring intravenøst. Han er svak, og legene finner ikke ut hva som feiler ham. Jeg snakket med ham i dag morges, og stemmen blir stadig svakere, sa palestinernes utenriksminister Nabil Shaath til CNN. Han tror likevel Arafat er sterk nok til å komme seg gjennom den vanskelige situasjonen.

Leger til Ramallah

Tidligere på kvelden meldte israelsk TV at Arafats helse hadde forverret seg. TV-kanalen siterte anonyme palestinske kilder, men ga ingen ytterligere detaljer om 75 år gamle Arafats helsetilstand.

Leger fra Egypt og Jordan er ventet til Ramallah torsdag for å undersøke Arafat videre, opplyser Abu Rudeineh, som er talsmann for Arafat.

- Presidenten trenger mer tid til å komme seg på grunn av utmattelse, sier han.

Endoskopi

Yasser Arafat ble mandag undersøkt ved et sykehus på Vestbredden. Han skal ha fått utført en endoskopi, en undersøkelse av indre organer, etter å ha klaget over magesmerter og oppkast.

- Endoskopien viste at Arafat ikke har noen alvorlig sykdom, sa den palestinske teknologi- og kommunikasjonsministeren Azzam al-Ahmad til Reuters.

Det hersker likevel stor tvil om president Arafats helse. Mens israelske sikkerhetskilder opplyste at han var innvilget tillatelse til å dra fra hovedkvarteret sitt i Ramallah for å oppsøke lege, benektet ministere i presidentens regjering at han hadde søkt om en slik tillatelse.

(NTB)

<B>SYK:</B> Det er ingen tvil om at palestinernes president er syk, men legene finner ikke ut hva som feiler ham.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media