Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistet boliglån for 12 milliarder kroner

Etter flere års heftig utlånsvekst, vender stadig flere kunder Statens pensjonskasse ryggen. Utlånsvolumet er krympet med 12 milliarder så langt i år.

 Grå skyer:  Statens pensjonskasse opplever kundeflukt som følge av lavere utlånsrenter i bankene. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA
Grå skyer: Statens pensjonskasse opplever kundeflukt som følge av lavere utlånsrenter i bankene. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Etterspørselen i år har vært nedadgående og det ser vi fortsatt. Det er lav etterspørsel, sier seksjonssjef Mette Ystebø Hagen i Statens ­pensjonskasse (SPK) til Finansavisen.

Ved utgangen av 2014 var Statens pensjonskasses samlede boligutlån på over 97 milliarder kroner. Da hadde utlånsveksten tredoblet seg over fire år, på grunn av den lave renten pensjons­kassen kunne tilby statlig ansatte.

Men som Finansavisen skrev i april snudde utviklingen ved inngangen til 2015. I årets tre første måneder hadde utlånsvolumet falt fra 97,2 milliarder til 93,8.

Nå viser tall til og med august at fallet i utlånsvolumet tiltar i styrke.

Siden nyttår har utlånsvolumet falt med over 12 prosent, og er nå på i underkant av 85 milliarder kroner. I kroner og øre har utlånene krympet med nær 12 milliarder kroner siden nyttår. Og antall lån er redusert med nær 8.500, til 76.000, skriver Finansavisen.

- Utviklingen er som ventet etter at Finansdepartementet økte påslaget på normrenten. Det gjorde de for å jevne ut gapet mellom renten vi og bankene tilbyr, sier Ystebø Hagen.

En fjerdedel Renten i Statens pensjonskasse følger normrenten, som er den laveste rente en arbeidsgiver kan gi på utlån til en arbeidstager uten å bli beskattet for en særfordel knyttet til lav rente. Normrenten er inkludert et påslag fastsatt av Finansdepartementet.

Påslaget ble ifølge Finansavisen bestemt hevet i mars i fjor, og deretter ytterligere til 1,65 prosentpoeng fra 1. mars i år. Samtidig har rentene hos bankene falt. Den nominelle renten hos SPK er nå 2,667, mens den beste renten noen av bankene tilbyr er 2,25 prosent nominelt.

Mens det i 2014 i snitt kom nær 400 søknader i uken, er dette nå redusert til under en fjerdedel.

Flere nyheter Kan gi ytterligere nedside for renten og kronen
- Svak krone beste hjelp norsk økonomi kan få
Boliglånsrenten kan snart falle under 2 prosent?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!