ENORM BRANN: Brannmannskaper forsøker fortvilt å slukke brannen i klesfabrikken - uten hell. 112 mennesker mistet livet i brannen. Foto: Hasan Raza / AP / NTB Scanpix
ENORM BRANN: Brannmannskaper forsøker fortvilt å slukke brannen i klesfabrikken - uten hell. 112 mennesker mistet livet i brannen. Foto: Hasan Raza / AP / NTB ScanpixVis mer

Mistet brannsertifiseringen i juni, ble bygget ut med fem ulovlige etasjer

Både Disney og Walmart brukte klesfabrikken der 112 mistet livet i brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge nyhetsbyrået AP slår brannvesenet i Dhaka i Bangladesh i dag fast at fabrikken der 112 klesarbeidere mistet livet 24. november mistet brannsertifiseringen sin i juni. Det betyr trolig at fabrikken skulle ha vært stengt da brannen brøt ut.

Eieren av fabrikken bekrefter også overfor AP at fabrikken ble ulovlig bygget ut fra tre til åtte etasjer, etter at de mistet sertifiseringen.

Fabrikkeier Delowar Hossain oppgir at han allerede hadde satt i gang byggingen av en niende etasje, da dødsbrannen brøt ut - selv om bygget ikke var tillatt bygget høyere enn tre etasjer.

Disney og Walmart Det har allerede kommet fram at brannsikringen var praktisk talt ikkeeksisterende i bygget, der flere vestlige klesgiganter fikk sydd sine billige klær.

Både Disney, Walmart, Sears og C&A fikk sydd klær i fabrikken, skriver AP og New York Times i dag. Også en sertifisert underleverandør av US Marines brukte fabrikken til å sy klær med US Marines-logo.

Walmart og Sears har begge uttalt at de har kvittet seg med underleverandørene som satte ut jobber til Tazreen Fashions - men fabrikken skal likevel fortsatt ha produsert klær til kjeden.

Fabrikkeier Delowar Hossain sier til New York Times at fabrikken fikk kontrakter via lokale mellommenn, og at de således ikke visste hvilke vestlige selskaper som de egentlig lagde klær for.

- Vi kjenner ikke til kjøperne. Det er de lokale kontaktene som betyr noe, kjøperen bryr jeg meg ikke om, sier Hossain.

Dødsfelle Brannen avslørte skremmende forhold i klesindustrien i Bangladesh.

Ifølge New York Times ble svært lettantennelig materiale som garn og stoff oppbevart inntil strømgeneratorer, og overlevende etter brannen har fortalt at de fikk beskjed av ledelsen om å bli værende på fabrikken da brannalarmen gikk.

Avisa beskriver skrekkscenene som utspant seg: Fabrikksjefene hadde forsvunnet, strømmen gikk i hele bygget, det var ingen rømningsveier, trappene ledet ned i flammene og vinduene var blokkert, hevder avisa.

Det skal allerede ha blitt avdekket grove svikter i driften under en inspeksjon iverksatt på vegne av Walmart og organisasjonen BSCI i fjor. Likevel hadde Walmart fortsatt å bruke fabrikken til å produsere billige klær.

- Påtent Myndighetene har slått fast at brannen ble påtent.

POPULÆR: Disney var blant merkene som fikk sydd klær ved fabrikken. Foto: Ashraful Alam Tito / AP / NTB Scanpix
POPULÆR: Disney var blant merkene som fikk sydd klær ved fabrikken. Foto: Ashraful Alam Tito / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vår konklusjon er at dette var en sabotasjehandling. Vi er i ferd med å finne ut hvem sabotørene var, og alle skyldige vil bli stilt til ansvar, sa innenriksminister Mohiuddin Khan Alamgir 28. november.

To personer ble pågrepet, mistenkt for å stå bak brannen, og myndighetene offentliggjorde samme dag en overvåkingsvideo av det som skal vise en nå mistenkt kvinnelige ansatt i sekundene før brannen bryter ut.

Det er ikke kjent hvordan kvinnen og en mann som også ble pågrepet stiller seg til anklagene.

En ny brann ved en annen fabrikk i byen to dager senere vakte mistanke om at det kunne ligge noe kriminelt bak det som først ble antatt å være en ulykke.

Luselønn Kilder i revisortjenesten til bangladeshiske myndigheter sier til AP at det for dem er svært krevende å be om at de store klesfabrikkene stenges på grunn av sikkerhetshensyn - fordi fabrikkeierne har stor makt.

Bangladesh er nå verdens nest største klesprodusent, etter Kina, og eksporterer klær for over 110 milliarder kroner årlig.

BILLIG: Walmart-klær funnet i ruinene etter brannen. Foto: Ashraful Alam Tito / AP / NTB Scanpix
BILLIG: Walmart-klær funnet i ruinene etter brannen. Foto: Ashraful Alam Tito / AP / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til de nevnte selskapene får både Tommy Hilfiger, Calvin Klein, GAP, Zara og H&M sydd klær hos Bangladeshs over 4500 klesfabrikker.

De ansatte, ofte unge kvinner fra bygda, tjener ofte så lite som 45 dollar - i måneden.

INSPEKSJON: Myndighetene på besøk i fabrikken, to dager etter brannen. Skadene var enorme. Foto: AP/NTB Scanpix
INSPEKSJON: Myndighetene på besøk i fabrikken, to dager etter brannen. Skadene var enorme. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer