Masseturismen på Mallorca:

Mistet butikken sin til svenske oppkjøpere - nå må Tahsin flytte til Hellas for å få jobb

- Jeg er for gammel til at folk vil ansette meg på Mallorca. Nå blir jeg en jobbnomade, sier 51-åringen.

MIDLERTIDIG: Tahsin Göcmezcan Gazgin jobber i dag midlertidig på en smykkebutikk i Port de Sóller. Snart drar han til Kreta for å jobbe. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
MIDLERTIDIG: Tahsin Göcmezcan Gazgin jobber i dag midlertidig på en smykkebutikk i Port de Sóller. Snart drar han til Kreta for å jobbe. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PORT DE SÓLLER (Dagbladet): Mens sola steiker på lett solbrente skandinaver på Mallorca, står Tahsin Göcmezcan Gazgin i inngangen til butikken Perlart i Port de Sóller. Han speider etter kunder på gata. Noen stikker innom for å se på perlesmykkene i glassmontrene. Andre rusler bedagelig forbi mens de titter på båtene i havnebyen.

- Jeg startet her i mai, og har kontrakt til oktober. Så er det slutt. Da forlater jeg Mallorca og kona for å dra til Kreta og jobbe i en juvelbutikk der i fem måneder. Jeg har blitt en jobbnomade, sier Gazgin.

MOTSTAND: Mens nordmenn og andre besøkende soler seg, spiser is og bader, har turismen i Mallorca gjort livet vanskeligere for mange av de lokale beboerne. Boligprisene skrus opp, gatene fylles av utenlandske turister, og flere mener at den opprinnelige kulturen går tapt. Manel Domènech er en av innbyggerne i Palma de Mallorca som håper på en helomvending. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet / Foto: Anita Arntzen Vis mer

Det er andre gang på ett år at Dagbladet møter den nå 51 år gamle tyrkeren. I fjor sommer var han i ferd med å stenge dørene på butikken i hovedstaden Palma de Mallorca for godt. Årsaken var at et svensk par hadde kjøpt opp bygningen den lå i. Dermed måtte driften avsluttes etter 12 år.

I dag er bygget i ferd med å bli til et hotell. Veggene og det som en gang var inngangen til Gazgins butikk, er dekket av stillas, blå plast og graffitimalte treplater. På innsiden pågår renoveringen for fullt. Turistene som i årevis bidro til at han hadde sikker inntekt, vil snart kunne leie rom der han en gang hadde sitt levebrød.

OPPKJØPT: Inngangen til Tahsins butikk lå bak treplatene. Nå blir det hotell. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
OPPKJØPT: Inngangen til Tahsins butikk lå bak treplatene. Nå blir det hotell. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Til Hellas for jobb

- I begynnelsen var det utrolig tøft å akseptere at jeg mistet butikken min. Men det blir enda verre å dra fra kona for å jobbe i Hellas. Likevel har jeg ikke noen andre muligheter, sier Gazgin.

Livet har på ingen måte vært A4 for 51-åringen det siste året. Da butikken hans ble lagt ned 31. juli i fjor, begynte han som gateselger. Etter noen måneder dukket det via en bekjent opp en jobbmulighet på Kreta. Han pakket kofferten og dro for å jobbe i en juvelbutikk.

I desember var jobben slutt, og han vendte tilbake til Mallorca for den midlertidige stillingen han har i dag. Men snart er også den kontrakten fullført. Da venter nok en gang Kreta.

- Kona mi synes det er trist at jeg må dra, men hva kan vi gjøre. Jeg er for gammel til at folk vil ansette meg her. Og uten penger, har man ingenting i Europa, sier Gazgin.

Den enes død

Han er på ingen måte den eneste som har fått kjenne turismen på kroppen på Mallorca. Oppkjøp av bygninger i sentrum, er ingen ny problemstilling, og Dagbladet har møtt flere som forteller om lokale som presses ut av bykjernen på grunn skyhøye boligpriser.

Til tross for at han mistet butikken sin på grunn av turismen, er 51-åringen klar på en ting: Det er her han vil leve og bo. Derfor blir også det kommende jobboppholdet på Kreta bare en midlertidig løsning.

I mai er han tilbake på den spanske øya. Da er planen å finne en ny jobb, mens han på fritida tar utdanning så han kan jobbe som reiseguide. Turismen som gjorde at han mistet butikken, kan vise seg å bli hans neste levebrød.

- Det er hardt å bytte yrke i min alder, men jeg snakker allerede både engelsk, spansk og tysk. Dermed har jeg et godt utgangspunkt for å jobbe som guide, sier han.

- Er du sint på turismen som fører til at de lokale opplever slike ting som du gjorde?

- Nei, jeg er ikke sint på verken turismen eller turistene. Det er mange som lever av dem, og de gir arbeidsplasser. Men jeg er frustrert over ringvirkningene omfanget av turismen gir, for de er tøffe å takle. Husprisene går opp, det samme gjør alle andre kostnader. Det er prisen vi lokale også må betale, for at vi har blitt en så stor turistnasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer