Ekspert om Biden-dokumenter:

- Mistet det moralske overtaket

USA-forsker Hilmar Mjelde mener avsløringen av de graderte dokumentene har vært «elendig håndtert» av Biden-teamet, og at skandalen på et punkt til og med er verre enn Trumps dokument-avsløring.

- SKADER OMDØMME: USA-forsker Hilmar Mjelde mener dokument-skandalen til Biden kan skade Joe Bidens omdømme. Foto: Mandel NGAN/AFP/NTB
- SKADER OMDØMME: USA-forsker Hilmar Mjelde mener dokument-skandalen til Biden kan skade Joe Bidens omdømme. Foto: Mandel NGAN/AFP/NTB Vis mer
Publisert

- Politiske skandaler skader presidentens renomme, og tapper ham dermed for politisk kapital. Det gjør ham mindre mektig, sier USA-forsker Hilmar Mjelde, som er statsviter med doktorgrad i sammenliknende politikk.

I begynnelsen av november i fjor ble det funnet klassifiserte dokumenter på et kontor Biden brukte etter at han gikk av som visepresident i 2017, og før han ble USAs president.

Men det var først 12. januar i år at det ble meldt offentlig om dokumentfunnene.

Seinere har det også blitt funnet flere dokumenter hjemme hos ham i Delaware, blant annet i garasjen. Alt ble umiddelbart meldt fra om og returnert til nasjonalarkivet.

- Nå har dette også blitt en «cover-up»-sak, ved at Det hvite hus prøvde å holde dette ute av offentligheten. I Washington blir ofte slik tildekking et større politisk problem enn det initielle regelbruddet. Det er det som nå har skjedd, sier Mjelde til Dagbladet.

- Elendig håndtert

Biden sa torsdag at han ikke angrer på noe når det kommer til håndteringen av dokumentene, skriver Politico.

- Jeg tror dere kommer til å innse at det ikke er noe der. Jeg angrer ikke på noe. Jeg følger det advokatene har sagt at de ønsker jeg skal gjøre, sa Biden da han talte i Aptos i California.

USA-forskeren mener selv at Biden sitt team ikke kunne ha håndtert situasjonen på en dårligere måte.

- Det har vært helt elendig håndtert av Biden-teamet. Når de tilbakeholder informasjon, øker antallet overtramp til to. Dette kunne ikke ha vært dårligere håndtert, sier han og legger til:

Ifølge Mjelde burde Biden ha lagt kortene på bordet med det samme og innrømmet at dette var et arbeidsuhell.

- Da kunne han unngått at dette ble en politisk skandale, sier han.

HØRER IKKE: USAs president Joe Biden kommer med et stikk til en reporter under en pressekonferanse, 19. oktober. Video: Reuters Vis mer

- Verre

Mjelde mener at avsløringen viser en skjødesløs omgang med sensitive statsdokumenter i USAs toppledelse. Samtidig viser han til at både Hillary Clinton, og Bidens forgjenger, Donald Trump, også har gjort seg skyldige i å beholde klassifiserte dokumenter.

Han påpeker at den markante forskjellen mellom Biden-saken og Trump-saken, er at Biden sitt team har samarbeidet med myndighetene. Likevel mener USA-forskeren at Biden også kommer dårlig ut av situasjonen.

- I Trumps tilfelle dreide det seg om dokumenter lagret på godset hans. I Bidens tilfelle dreier det seg om dokumenter spredt utover flere lokasjoner uten at noen har oversikt. Det er jo sånn sett verre, sier han og legger til:

- Bidens team prøvde også å skjule dette. Biden har mistet det moralske overtaket her.

- Tapper ham

Om graderte dokumenter kommer på avveie, vurderes det at det potensielt kan sette rikets sikkerhet i fare, forklarer Mjelde.

- Når det er sagt, blir trolig for mange slike dokumenter graderte, av byråkratiske årsaker. Men vi vet jo ikke om det gjelder de aktuelle dokumentene i denne saken, sier han.

Etter planen skal den 80 år gamle presidenten om en måned eller to kunngjøre at han stiller til gjenvalg. Og Mjelde påpeker at dokument-skandalen til Biden foreløpig ikke endrer planene hans om å søke til gjenvalg.

Så lenge Biden er USAs president, kan han ikke tiltales for noe, i henhold til praksisen til Justisdepartementet.

- Men dette tapper ham for politisk kapital han sårt trenger, om han som 82-årig skal søke gjenvalg, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer