Gardermoen

Mistet flybilletter verdt 45 000 kroner

- Hele verden raste sammen, tenkte familiefaren da han og barna sto igjen på flyplassen.

RÅDLØS: Familiefar Halifa Njie er oppgitt over situasjonen han havnet i sammen med barna sine. Her avbildet med sønnen. Foto: Privat
RÅDLØS: Familiefar Halifa Njie er oppgitt over situasjonen han havnet i sammen med barna sine. Her avbildet med sønnen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Halifa Njie og barna hans ble sjokkerte over det som ventet dem på Gardermoen før ferieturen som lenge har vært planlagt.

- Jeg var helt fortvilet over situasjonen, og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, sier Njie, som er tydelig preget av situasjonen.

Familiefaren og barna på 6, 14 og 15 år skulle endelig besøke Gambia, Njies hjemland. Det er fire år siden barna har sett besteforeldrene sine sist.

Romerikes Blad omtalte saken først.

- Jeg var i Gambia for to år siden, og rakk å komme hjem før Norge stengte ned grunnet pandemien. Men med tenåringer er det bedre å reise i sommerferien, sier Njie.

Trodde alt var i orden

Njie har ferie i første pulje og tenkte at det passet fint med barna sin sommerferie. Han forteller at de sjekket hva som trengtes av dokumentasjon for corona før avreise.

- Vi skulle fly med Brussels Airlines og sjekket derfor hjemmesiden deres. Der sto det at vi ikke trengte noe annet enn grønt coronapass, sier Njie.

Njie jobber som sykepleier og er fullvaksinert. Barna derimot er ikke det.

- Døtrene mine er ikke vaksinerte fordi de har hatt corona to ganger. Sønnen min har også hatt corona for under 180 dager siden, og er derfor heller ikke vaksinert, forteller familiefaren.

På Brussels Airlines' nettside blir man omdirigert til Lufthansa, eier av flyselskapet, dersom man skal sjekke reisebestemmelsene i destinasjonslandet man skal til.

Informasjonen der viser at vaksinasjon og coronapass ikke gjelder barn under 18 år. Familien tenkte derfor at alt var i orden.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Oppgitt over beskjeden

Alle fire var på Gardermoen over to timer før flyet deres skulle forlate Norge. Da det ble deres tur til å sjekke inn, kom den nedslående beskjeden.

- Vi fikk beskjed om at alle barna måtte ha PCR-test for å bli med på flyet. Jeg viste coronapassene deres, men fikk beskjed om at det ikke var tilstrekkelig og at de måtte teste seg hos Dr. Dropin, sier Njie.

Selv om det var lang kø bak dem, sprang familien bort for å ta tre coronatester som kostet dem rundt 6000 kroner.

Tilbake på innsjekkingen måtte de igjen stille seg i kø. Da det ble deres tur, smalt personalet igjen luka og sa at de var for seint ute, ifølge Njie.

- Hele verden raste sammen. Jeg så at ungene mine hadde tårevåte øyne, og magen min vrengte seg. Denne ferien skulle handle om barna, hvis ikke kunne jeg bare dratt alene, forteller faren.

Eget ansvar

Familien skulle i utgangspunktet reise 22. juni. Njies kone Hege Kristin Larssen skulle etter planen reise ned litt seinere enn mannen og barna.

De har fortsatt ikke fått booka om flybillettene.

Brussels Airlines svarer i en e-post til Dagbladet at alle reisende selv har ansvar over å sjekke reisebestemmelsene i deres destinasjonsland nøye før de drar til flyplassen.

FORVIRRENDE: Personer under 18 år må ha negativ coronatest, men trenger ikke coronapass. Foto: Skjermdump
FORVIRRENDE: Personer under 18 år må ha negativ coronatest, men trenger ikke coronapass. Foto: Skjermdump Vis mer

Et annet sted på nettsida står det imidlertid at barn som er over to år gamle, må ha negativ coronatest før avreise.

Mediesjef for Brussels Airlines, Maaike Andries, skriver i en e-post til Dagbladet at innsjekkingen på Oslo Lufthavn gjøres av en partner de samarbeider med.

- Jeg kan ikke kommentere hvordan dette ble håndtert lokalt, men vil gjerne at familien dette gjelder tar kontakt slik at vi kan ta det opp med vår partner, skriver Andries.

Sannsynligvis et annet utfall

- Billettene våre kostet rundt 45 000 kroner til sammen. Nå føler vi at hele ferien har gått. Hege har fortsatt flybillett 4. juli, men hun vil jo ikke reise uten oss, sier Njie oppgitt.

OPPGITT: Halifa Njie føler at hele ferien har gått. Foto: Privat
OPPGITT: Halifa Njie føler at hele ferien har gått. Foto: Privat Vis mer

Njie forteller at de har reist med samme flyselskap tidligere, uten at det har oppstått noen problemer.

- Hadde jeg bare blitt møtt med bedre forståelse, ville dette sannsynligvis fått et annet utfall, sier familiefaren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer