IKKE MER FOTBALL: For Hussein Ali Zoreik, som mistet høyrefoten på bursdagens sin tidligere i år. Protesten han nå har fått, er ikke veldig god, og 13-åringen humper rundt når han går. Trappetrinn gjør ekstra vondt for unge Hussein. Foto: Torbjørn Grønning
IKKE MER FOTBALL: For Hussein Ali Zoreik, som mistet høyrefoten på bursdagens sin tidligere i år. Protesten han nå har fått, er ikke veldig god, og 13-åringen humper rundt når han går. Trappetrinn gjør ekstra vondt for unge Hussein. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Mistet foten på bursdagen

På 13-årsdagen forsvant foten til Hussein Ali Zoreik i møte med en klasebombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NABATIYE, LIBANON (Dagbladet.no): 14. april i år var bursdagsbarnet Hussein Ali Zoreik (13) og fem venner ute og lekte i den lille landsbyen Nabatiye. 500 meter unna huset til Hussein, så venneflokken en liten dings på bakken. Samt røde merker - som er tegn på at det kan ligge eksplosiver i bakken.

- Det hadde vært noen folk og satt opp et rødt merke på bakken, men ikke noen hadde kommet for å gjøre noe med den saken. Så vi kastet stein mot tingen, for å se om den ville eksplodere eller ikke, forteller Hussein. Fortsetter:

- Siden ikke noe skjedde når vi kastet ting på den, gikk en gutt bort for å se nærmere på den. Han sjekket den og sa den var tom. Da kom vi andre også bort for å undersøke. Da vennen min la den ned på bakken igjen, eksploderte den, sier Hussein.

Les også:
• Om to dager underskrives klasebombeforbudet i Oslo.
Her fjerner Rima (23) klasebomber.
Løy for å bli klasebomberyddere.

Trodde bomben var tom
Husseins pappa, Ali Zoreik, overtar ordet:

- Barna lekte med klasebomben i minst ti minutter uten at den eksploderte. Den eksploderte først når de kastet den på bakken. Klasebomben åpnet hele leggen til Hussein, sier far Ali Zoreik.

Øynene hans er svarte når han snakker om det som skjedde.

BLIR GODT PASSET PÅ:  Pappa Ali Zoreik er nå hele tiden bekymret for sønnen Hussein. - Alle som har barn skjønner hvordan det føles når barnet ditt blir skadd, sier pappa Ali. Foto: Torbjørn Grønning
BLIR GODT PASSET PÅ: Pappa Ali Zoreik er nå hele tiden bekymret for sønnen Hussein. - Alle som har barn skjønner hvordan det føles når barnet ditt blir skadd, sier pappa Ali. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Splintene gikk også inn i Husseins brystparti og flere andre steder på kropppen. I tillegg ble flere av de andre guttene skadd, om enn ikke så alvorlig som Hussein.

Vil spille fotball igjen
Høyreleggen til Hussein måtte amputeres. Når 13-åringen ikke har på seg protese, sitter han hele tiden og tar på fotstumpen. Den klør.

- Protesen fungerer ikke optimalt, og det er spesielt når han går i trapper at han får vondt. Det Hussein ønsker seg mest, er en proteste som gjør at han kan løpe litt igjen. Eller spille fotball, sier pappa Ali.

KLASEBOMBE: Norsk Folkehjelps illustrasjon over hvordan klasebomber fungerer.
KLASEBOMBE: Norsk Folkehjelps illustrasjon over hvordan klasebomber fungerer. Vis mer

Når Hussein er sammen med sin far, spøker og ler pappa Ali kontinuerlig. Så fort 13-årige Hussein beveger seg ut av rommet, nærmest faller faren sammen.

- Han er eldstegutten min. En liten gutt som skulle være ute og leke. Springe. Nå kan han ikke lenger det. Enhver som har barn skjønner hvordan akkurat det føles. Forferdelig, sier Ali Zoreik.

Akkurat nå bygger han en ekstra etasje på huset sitt. Der skal Hussein bo når han gifter seg.

VED GODT  MOT: 13-årige Hussein. Foto: Torbjørn Grønning
VED GODT MOT: 13-årige Hussein. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Jeg håper og drømmer om at Hussein skal få en protese som gjør at han kan bevege seg ordentlig igjen, sier faren.

Forbud underskrives i Oslo

I sommer ble det, under norsk ledelse, framforhandlet en avtale som vil forby alle typer klasebomber som vi kjenner i dag. Mer enn hundre land aksepterte avtaleteksten i Dublin. Her ble partene enige om en internasjonal avtale som forbyr bruk, produksjon, lagring og overføring av klaseammunisjon. Forbudet vil tre i kraft etter at det er underskrevet i Oslo og ratifisert av 30 land.


3. desember underskriver mer enn hundre land et historisk forbud mot klasebomber i Oslo. Befolkningen i Sør-Libanon er blant de som setter stor pris på nettopp dette.

Klasebombe-julegave
Norsk Folkehjelp har iverksatt en julegavekampanje for å få bort verdens klasebomber: Fjern en klasebombe! Her kan du kjøpe en julegave fra Norsk Folkehjelp for å «få fjernet dødelige bomber fra appelsinlunker, jorder, boligområder og skoleveier i utsatte land», ifølge organisasjonen.

Les også:
• Om to dager underskrives klasebombeforbudet i Oslo.
Her fjerner Rima (23) klasebomber.
Løy for å bli klasebomberyddere.

FOTEN KLØR: Når Hussein Ali Zoreik (13) ikke har på seg fotprotesen, sitter han hele tiden og småklør på foten sin. - Det føles som at det er mange maur inni foten hele tida, synes Hussein. Foto: Torbjørn Grønning
FOTEN KLØR: Når Hussein Ali Zoreik (13) ikke har på seg fotprotesen, sitter han hele tiden og småklør på foten sin. - Det føles som at det er mange maur inni foten hele tida, synes Hussein. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer