Coronaviruset:

Mistet hele familien: - Jeg er et vrak

Francis Goncalves mistet sin nærmeste familie til coronaviruset, etter at de skal ha nektet å vaksinere seg. - De var redde, sier Goncalves.

SKAL HA VÆRT REDDE: Francis Goncalves forteller at familien var redde for å vaksinere seg, etter å ha lest om konsekvenser på nettet. Foto: Privat
SKAL HA VÆRT REDDE: Francis Goncalves forteller at familien var redde for å vaksinere seg, etter å ha lest om konsekvenser på nettet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

I juli mistet Francis Goncalves (43) moren, faren og broren sin etter at alle tre ble smittet av coronaviruset. Ifølge Goncalves hadde familiemedlemmene nektet å vaksinere seg.

- Jeg er et vrak. Noen ganger føles det ut som at jeg ikke får puste. Jeg tar meg sammen på jobb og når jeg er ute offentlig, men hjemme går jeg gjennom en berg-og-dal-bane av følelser. Jeg savner dem og ville gjort hva som helst for å få dem tilbake, sier Goncalves til Dagbladet.

Familien er opprinnelig fra Sør-Afrika, men flyttet til Wales i 2015. Ett år seinere flyttet foreldrene og broren til Portugal, mens Goncalves ble værende i Wales.

Redd for å ta vaksine

Goncalves var hjemme i Cardiff da han fikk nyheten om at faren Basil (73), moren Charmagne (65) og broren Shaul (40) alle hadde blitt syke med viruset. Foreldrene skal begge to ha hatt underliggende sykdom, men broren Shaul var den «sunneste personen» han kjente.

Da tilstanden til faren og broren ble betraktelig verre, prøvde Goncalves alt han kunne for å komme seg til Portugal og være med dem.

- Min første tanke var at jeg måtte komme meg til Portugal så jeg kunne ta meg av dem når de kom ut av sykehuset, sier han.

BROREN: Francis beskriver broren som den sunneste personen han kjente. Foto: Privat
BROREN: Francis beskriver broren som den sunneste personen han kjente. Foto: Privat Vis mer

Men da 43-åringen ankom Portugal, hadde Basil og Shaul gått bort. Og moren sleit med å takle viruset. Hun døde dagen etter Goncalves ankom sykehuset.

Alle tre familiemedlemmene hadde valgt å ikke vaksinere seg, og ifølge Goncalves hadde de blitt «lurt av konspirasjonsteorier de hadde lest på nettet». Det samme skriver The Guardian, som også har snakket med ham.

- De var redde. Antivaksinepropaganda hadde gjort dem bekymret for konsekvenser knyttet til vaksinen, sier Goncalves og forteller at han selv aldri var i tvil om å ta vaksinen.

- Jeg hadde aldri tenkt å ikke ta vaksinen. Leger anbefaler alle å vaksinere seg, de har ikke som mål å drepe eller skade mennesker.

Nå oppfordrer han andre til å følge etter:

- Jeg tror virkelig at minst én av de, moren, faren eller broren min, fortsatt hadde vært her i dag hvis de hadde vaksinert seg.

SKEPTISK: Familien til Francis var skeptiske til å ta vaksinen. Foto: Privat
SKEPTISK: Familien til Francis var skeptiske til å ta vaksinen. Foto: Privat Vis mer

Mottar hatefulle meldinger

Historien til Goncalves har skapt reaksjoner verden rundt. Han forteller at støtten han har mottatt har hjulpet ham. Likevel skal han ha fått flere hatefulle og negative meldinger fra folk som mener at historien hans er oppdiktet.

- Mange har støttet meg, men sterke «anti-vaxxere» og anti-covid-grupper har bombardert meg med hat. De stemplet meg først som en svindel og et regjerings-lureri, fordi det bare var omtalt i Storbritannia. Men da historien gikk ut til hele verden utviklet det seg til at jeg var del av en internasjonal konspirasjon, sier Goncalves.

- Jeg har mottatt meldinger av folk som ønsker jeg dør av vaksinen, og meldinger om at jeg kommer til å dø av dette «falske viruset». Jeg har blitt fortalt at familien min er falsk og døde for mange år siden, og at historien deres er «fake news». Folk har sagt at jeg bare gjør dette for penger fra nyhetsbyråer, fortsetter 43-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer