Mistet hjem fordi kommunen var på kurs

OSLO/MOSS (Dagbladet): To ganger har bostedsløse Svein Andresen (49) fått tilbud om leilighet. Alt han trengte var en skriftlig garanti fra kommunen. Men de var på kurs, begge gangene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den poliorammede rullestolbrukeren Svein Andresen begynner å bli en hodepine for Moss kommune. For to måneder siden ble mossingen og hans tre rottweilere plassert på veikroa By The Way . Pris: 20000 kroner måneden. Kommunen betaler.

Automatisk svarer

Etter å ha annonsert vel og lenge, fikk han for tre uker siden napp på en leilighet. Utleier satte leia til 5500 kroner, og krevde en skriftlig garanti fra kommunen «på timen».

- Klokka var kvart over ni, og jeg ringte til Moss kommune. Men der var det bare en automatisk telefonsvarer, forteller Andresen.

Han fikk lagt igjen beskjed. Seinere på dagen var kommunens garanti klar. Da var leiligheten leid ut til noen andre.

- Jeg ga klar beskjed om at nå har dere gjort meg hjemløs, og saksbehandleren min beklaget, sier Andresen.

Torsdag fikk han napp igjen. Da var prisen 6000 kroner, inkludert strøm. På ny krevde utleier skriftlig garanti.

- Jeg ringte kommunen igjen, og spurte etter saksbehandleren min. «Der er det kurs i dag,» sa dama på sentralbordet.

Dermed gikk også den leiligheten fløyten.

Dagbladet skrev første gang om Svein Andresen i sommer, da han bodde med sine tre hunder i et fjelltelt Andresen følte seg presset til å selge sin leilighet tidligere i år, blant annet på grunn av redusert bostøtte, økt rente og økt egenandel på hjelpemidler for handikappede. Siden har han ikke kommet seg inn på boligmarkedet igjen.

6000 bostedsløse

Rundt 6000 mennesker i Norge er bostedsløse. Flertallet er rusmisbrukere har et dårlig sosialt nettverk og sliter med psykiske problemer. Svein verken røyker eller drikker, «og ikke er jeg kriminell», som han selv sier. Hans problem er at han har dårlig råd.

Moss' sosialsjef er ikke villig til å ta selvkritikk i saken.

- Andresen påstår at han har mistet en leilighet fordi han ikke kom gjennom på telefon. Men det er ikke sikkert at han ville ha fått en garanti av oss på leiligheten på 6000 kroner. Vi har gitt ham en garanti på 5500 kroner, og det er allerede langt over satsen. I denne saken har vi forsøkt å gjøre alt vi kan, hevder sosialsjef Roald Engman.

Hundene må vekk?

- Hvorfor har dere likevel ikke greid å skaffe ham bolig, etter fem måneder?

- Problemet er at han har tre rottweilere, og at boligmarkedet er sprengt.

- Du mener han burde ha kvittet seg med hundene?

- Jeg driver ikke saksbehandling over telefon, men det ville helt klart ha gjort det enklere for ham. Det sier seg selv at vi ikke kan fortsette å betale 20 000 kroner måneden for å ha ham på By The Way. Men boligjakta fortsetter.

- Jeg har håp om å finne meg et hjem nå, sier Svein.

BOR PÅ VEIKRO: Bostedsløse Svein Andresen har i to måneder bodd på et rom ved veimotellet By The Way.