EIDSVOLL (Dagbladet): Nokas-dømte Metkel Betew (42) har begjært seg løslatt fra forvaring. Den 16 år lange forvaringsdommen etter Nokas-ranet var ferdig sonet i desember. Så ble han idømt to nye år i forvaring i Romerike og Glåmdal tingrett. Nå går ankesaken for Eidsivating lagmannsrett.
På rettens første dag gikk aktor Folke Åmlid gjennom straffehistorikken til Betew, og den alvorlige Nokas-dommen. Påtalemyndigheten mener at 42-åringen ikke bør løslates fra forvaring nå.
- Jeg er kanskje ikke en mann det er lett å like når man hører historikken. Men den kan jeg ikke gjøre noe med, sier Betew i retten.
Hans oppførsel i fengsel, villighet til endring og erkjennelse av kriminell fortid, er sentralt i spørsmålet om videre forvaring.

- Løslatelse vil oppfattes som bisart
- Er populær
Betew og kriminalomsorgen strides om hans rolle i fengsel. Sakkyndig Synne Sørheim beskrev ham i retten som en slags leder i fengsel, en som utnytter andre innsatte til egen vinning. Mens Betew hevder at han er populær fordi han har vært mye i media.
- Jeg må være ærlig å si at for noen fanger er jeg en populær person. Jeg har vært mye i media. Men jeg har aldri utnyttet andre innsatte, sier Betew.
Sakkyndige Sørheim har basert sin risikorapport av Betew på dokumenter fra fengselet, siden han ikke har ønsket å snakke med henne. Hun har ingen dokumentasjon fra det siste året.
Fra november 2018 til august 2020 er det registrert 15 hendelsesrapporter på ham. Det går blant annet på roping ut av cellevindu, uakseptabel kommunikasjon, og brudd på smittevernbestemmelser. I fem av tilfellene ble det gitt skriftlig advarsel.
I en rapport fra Ila fengsel og forvaringsanstalt, som forsvarer Marius Dietrichson refererte til i retten, kommer det fram at Nokas-raneren fikk arbeidsnekt i en periode etter å ha brutt coronareglene, ved å gi en annen innsatt en klem.
- Han brøt smittevernreglene, og forklarte det med medmenneskelighet og at det var vanskelig å skru det av. Er dette forvaringsrelevant? spør forsvarer Dietrichson.
- Ja, det er derfor jeg har det med, svarer Sørheim.

Schumanns hilsen til Toska
- En leder
I Sørheims rapport beskrives Betew som en med «høy status» blant de andre innsatte.
- Han framstår som en slag leder, og de andre utfører tjenester for ham. Betew snakker villig til sine tilskuere. Det virker som han har stor innflytelse.
Hun mener at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse med psykopatiske trekk. Betew ser ned i bordet og rister på hodet, når hun snakker om dette fra vitneboksen.
- Han har en kald likegyldighet for andres følelser. Han har nytt status og identiteten som ranet har gitt ham. Han har ingen skyldfølelse for verken kriminelle handlinger eller hendelser i fengsel. Han beskrives oftest som blid og hyggelig med overflatisk sjarm. Han er stolt over hva saken hans har kostet rettssystemet, sier Sørheim i retten.
Hun mener det er høy risiko for framtidige voldshandlinger.
- Ikke synd på meg
Forsvarer Marius Dietrichson påpeker at det fra september 2020 ikke er noen merknader på Betew, og understreker at det er dette som er relevant.
Han viser til en observasjonsrapport fra desember i fjor til mai i år. Her kommer det fram at Betew har en «stabiliserende effekt på fellesskapet», og at innsatte og ansatte stoler på ham og respekterer ham.
- Det er ikke synd på meg. Jeg har fått en dyr lærepenge. Jeg har ikke sluppet billig unna, sier Betew, som understreker at han har bedt om samtaler med en ansatt på Ila som han stoler på.
Dette beskrives som en «positiv endring».
I 2018 ble han også dømt til fem år og fire måneders fengsel for å ha stått bak innførsel av 50 kilo hasj i prøvetida. Når han slipper ut fra forvaring, skal han uansett sone denne fengselsstraffen.
- Når jeg tenker tilbake, skulle jeg ønske jeg kunne snakket med den unge gutten. Jeg blir 43 år og begynner å bli grå i håret, sier Nokas-raneren.