DRAMATISK:  De to nordmennene kjørte seg fast lørdag kveld på svensk side av grensa. Mandag morgen ble 57-åringen funnet i live, mens den 46 år gamle Bjørn Erik Misværs liv ikke sto til å redde. Kart: Google Maps
DRAMATISK: De to nordmennene kjørte seg fast lørdag kveld på svensk side av grensa. Mandag morgen ble 57-åringen funnet i live, mens den 46 år gamle Bjørn Erik Misværs liv ikke sto til å redde. Kart: Google MapsVis mer

Mistet kameraten (46) i forsøk på å hente hjelp

Begge de to nordmennene hadde forlatt scooteren på fjellvidda i Salten-området etter at de kjørte seg fast lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 57 år gamle mannen, som i går ble funnet i fjellområdet Mavas i Sverige etter å ha kjørt fast scooteren lørdag, blir i dag utskrevet fra  Helgelandssykehuset i Mo i Rana.

57-åringen var sammen med den nå avdøde Bjørn Erik Misvær (46) på tur på samme scooter da de kjørte seg fast lørdag kveld.

De to var uten kontakt med omverdenen fra de kjørte seg fast til de ble funnet mandag i morgen.

- De to nordmennene hadde parkert bilen på den norske siden av grensa, før de hadde kjørt scooter over til Sverige. Siden de kjørte seg fast lørdag kveld har de beveget seg omkring, sier vakthavende befal Ludvig Erik Scheu ved Norrbotten politidistrikt i Sveige til Dagbladet.

Funnet av turister Det var turister som skulle fiske som fant den 56 år gamle mannen mandag morgen. 57-åringen klarte å fortelle fiskerne, som kjørte scooter, at den 46 år gamle kameraten lå på isen på innsjøen Peskejaure før han så mistet bevisstheten.

Etter at de to ikke fikk løs scooteren hadde 57-åringen forlatt 46-åringen for å hente hjelp.

- Det er vanskelig å si hvor lenge de to har vært fra hverandre. Den avdøde ble funnet 500 meter fra scooteren, mens den andre ble funnet noen kilometer unna. Det var ingen spor i snøen rundt den avdøde, sier Scheu.

57-åringen ble først brakt til en fjellstue like sørøst for Sulis på svensk side av grensen da han ble funnet. Det var da svensk politi ble varslet om hendelsen.

Deretter ble han fraktet med helikopter til sykehus i Tärnaby i Sverige, før han ble overført til Helgelandssykehuset i Mo i Rana.

- Dårlig mobildekning Scheu forteller at fjellområdet de to ble funnet i, består av store vidder og mye snø.

- Siden lørdag har været i området vært fint, men det har vært kaldt om natta og det har snødd noe. Det er dårlig mobildekning i området og vanskelig å slå alarm dersom noe oppstår, sier han, og fortsetter:

- De hadde med en mindre pakke med mat, men det er uklart om de har spist noe.

- Mistet kameraten Mens 56-åringen var kraftig nedkjølt, sto ikke livet til å redde for Misvær - som også ble fraktet til Helgelandssykehuset Mo i Rana.

«Til tross for langvarig og iherdig gjenopplivning sto ikke livet til å redde,» opplyste sykehuset i en pressemelding.

- Den andre mannen er klar for å reise hjem fra sykehuset i dag. Han var kraftig nedkjølt da han kom inn, men etter forholdene har han det ikke så verst. Han er selvfølgelig preget etter å ha mistet kameraten sin, sier kommunikasjons-sjef Randi Erlandsen ved Helgelandssykehuset i Mo i Rana til Dagbladet.

- Fysisk sett har han det bra, men han er veldig sliten, sier hun videre.

Det var Salten politidistrikt som i dag friga navnet på den omkomne, som var bosatt i Rana. Den 56 år gamle mannen er opprinnelig fra Østlandet.

Fant avdøde med helikopter Mannskaper fra Røde Kors, Statens fjelltjeneste og politiet ble kalt ut for å lete på norsk side av grensen, mens svensk redningstjeneste tok seg av letingen på svensk.

- Vi satte vår egen fjell-redningsgruppe i søket mandag morgen. I tillegg har ambulanse- og politihelikopter med. Det var et helikopter som fant den omkomne mannen.

Fikk ikke savnetmelding Politiet i Sverige fikk først melding om de to personene mandag morgen, og hadde før dette ikke mottatt noen savnetmelding fra norsk side.

- Ingen på svensk side visste at de var borte, vi hadde ikke fått noen melding via norsk side. Når man setter ut på slike turer er det viktig å fortelle noen om hvor man skal dra og når man forventer å være framme i tilfelle noe skjer.