Mistet kofferten

Det har ikke akkurat vært Slobos uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke nok med at den tidligere jugoslaviske presidenten ble pågrepet torsdag. Ikke nok med at han ble sendt til krigsforbryterdomstolen i Haag hvor han er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten. Ikke nok med at han har sittet på enecelle siden fredag.

Nå har Slobodan Milosevic mistet kofferten sin også.

Selv ikke tiltalte krigsforbrytere slipper unna flyselskapenes uvane med å rote bort bagasjen når du trenger den som mest. Den 59 år gamle ekspresidenten har dermed ingenting å ha på seg når han må møte i retten i morgen. Iallfall ikke de klærne han hadde planlagt.

Utsatte møte med advokater

Advokatene hans skulle frakte kofferten fra Beograd til Amsterdam i dag, men vel framme i den nederlandske hovedstaden var ingen koffert å oppspore. Forsvinningen får konsekvenser for forsvaret til Milosevic. Han har ennå ikke har bestemt hvilke advokater som skal forsvare ham. Det skulle bli avgjort i et møte i fengselet i dag, men dette har blitt utsatt på grunn av koffertforsvinninga.

Advokat Zdenko Tomanovic opplyser at kofferten inneholdt materiale eks-presidenten har bruk for i retten i morgen. Ifølge nyhetsbyrået AP inkluderer det klærne han skulle ha på seg.

20 dømt allerede

I morgen må Milosevic møte i retten for å erklære seg skyldig eller ikke skyldig. Han er tiltalt for fire forbrytelser mot menneskeheten og brudd på krigens regler under Kosovo-krigen i 1999. Tiltalelista blir trolig forlenget i oktober med forbrytelser begått under krigene i Bosnia og Kroatia. Flere av tiltalepunktene har livstid som maksimumsstraff.

Krigsdomstolen i Haag ble opprettet av FN i 1993 for å dømme krigsforbrytere fra Balkan-krigene. Milosevic og fire av hans håndlangere ble tiltalt av domstolen i mai 1999. Han er den eneste av de fem som foreløpig er i varetekt. Tidligere har 20 bosniske serbere, muslimer og kroater blitt dømt til fengselsstraffer opp til 45 år.

TATT: Tidlig fredag ble Slobodan Milosevic eskortert inn i fengselet i Scheveningen i Haag. I morgen møter han for krigsforbryterdomstolen som kan dømme ham til livsvarig fengsel.