Snøskredet i Lyngen

Mistet kompisen: - Ganske jævlig

Simen Huseby skulle egentlig være med på turen der to personer omkom i et snøskred lørdag.

SOFIATINDEN: To menn i slutten av tyveårene, hjemmehørende i Tromsø, omkom i skredulykken i Troms. Reporter: Agusta Magnusdottir. Foto: Anne Merete Mikkelsen. Vis mer
Publisert

- Vi har kjent hverandre siden august. Martin var en veldig oppegående, jovial og ydmyk gutt.

Det sier Simen Huseby til Dagbladet, etter at han lørdag mistet kompisen Martin Tollefsen (28) i snøskredet på Sofiatinden i Lyngen.

I tillegg til Tollefsen døde også 26 år gamle Robin Lie Sørensen i skredet. Navnene på de to ungene mennene ble offentliggjort søndag i samråd med de pårørende.

LETEAKSJON: Luftambulansen deltok i leteaksjonen etter de to unge mennene som omkom i snøskredet. Foto: Anne Merete Mikkelsen
LETEAKSJON: Luftambulansen deltok i leteaksjonen etter de to unge mennene som omkom i snøskredet. Foto: Anne Merete Mikkelsen Vis mer

- Han gledet seg

Huseby ble i utgangspunktet kjent med Tollefsen gjennom landeveissykling, men det skulle vise seg at de to hadde flere sammenfallende interesser.

Fredag hadde de nemlig avtalt å dra på randonee-tur sammen, men da Huseby våknet lørdag morgen, hadde Tollefsen allerede lagt ut på tur.

- Jeg hadde sovet lenge den dagen og våknet til flere meldinger på Snapchat hvor Martin allerede var ute på tur. Han gledet seg veldig, men siden jeg var for seint ut og endte opp med å dra ut på en annen tur.

Hadde ikke dekning

Kort tid etter at Huseby hadde begynt på sin tur, som gikk i et annet fjell, begynte telefonene å ringe.

- Vi skjønte at det var noe som hadde skjedd, da det kom flere telefoner enn vanlig fra folk som vanligvis ikke ville ringt. Det var ikke dekning med det første, men da vi kom på toppen gikk det kort tid før vi skjønte at det var snakk om et skred.

HER GIKK SKREDET: Snøskredet i Lyngen gikk ned fjellet Sofiatinden. Foto: Anne Merete Mikkelsen
HER GIKK SKREDET: Snøskredet i Lyngen gikk ned fjellet Sofiatinden. Foto: Anne Merete Mikkelsen Vis mer

- Det tok ikke lang tid før jeg forsto at Martin kunne være rammet. Jeg kjente igjen bildene i media fra bildene han hadde lagt ut i sosiale medier tidligere på dagen.

Han prøvde også å ringe kompisen.

- Jeg forsøkte flere ganger, med det var ingen som svarte. Noen timer seinere fikk vi bekreftelsen via familien.

SNØSKRED: Skredekspert Espen Nordahl beskriver Sofiatinden - der det i dag gikk et stort skred. Dato: 1. mai 2021. Video: Dagbladet. Vis mer

Frykter store mørketall

Siden sesongen 2014/15 og fram til skrivende stund er det ifølge statistikk fra Varsom.no registrert 41 dødsfall som følge av snøskred. I den samme perioden har 465 personer blitt tatt av skred.

Det er med andre ord litt i underkant av ni prosent av personene som har blitt tatt i skred som har omkommet.

- Jeg frykter at det er store mørketall på denne rapporteringen. Inntrykket mitt er at det er først er de siste par åra at folk har vært villig til å prate om hendelser der de selv mener at de har tatt en dårlig beslutning, hevder Huseby.

Da Dagbladet snakket med skredekspert Espen Nordahl lørdag beskrev han Sofiatinden som et komplisert fjell.

- Lyngsalpene et er et alpinområde med mange bratte fjell. Sofiatinden er et komplekst terreng, altså et utfordrende terreng å ferdes i.

Han fortalte samtidig at det ikke er uvanlig med skred i Lyngsalpene.

- Skred kan gå når det er bratt nok, og Lyngen er et området der det har gått mange skred.

Lite miljø

Huseby forteller videre at den tragiske ulykken har preget hele miljøet.

- Det er ganske jævlig. Det treffer ganske hardt hver eneste gang det går et skred. Miljøet er såpass lite og nært, det kunne vært hvem som helst.

Til slutt sier Huseby at han gjerne vil prate om det som har skjedd og at det har hjulpet mye hittil.

- Vi er svært klar over at det kan gå skred. Vi har kursing, risikoanalyse og utstyr, men det eneste virkelige forsvaret mot dette er avgjørelser som tas i forkant. Vi er bare statister når naturen slipper fri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer